Grønt forlag

Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet

Del

Det er godt kjent at et kosthold med mer frukt og grønt er bra for både liten og stor. Men hvordan påvirkes barnas helse og vekst av et kosthold helt uten animalske matvarer? Dette vet vi en del om nå.

Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet
Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet

Ifølge en fersk oversiktsartikkel publisert i tidsskriftet Nutrition Research vokser veganske barn som de skal og har et generelt godt næringsinntak av både proteiner og jern.

Forskere gjennomgikk eksisterende litteratur om vekst og generell helse hos barn med et vegansk kosthold, og vurderte inntak av flere viktige næringsstoffer. Funnene viste at barn som følger et vegansk kosthold har en normal vekst med tilstrekkelig, om ikke større, inntak av protein, fiber og jern. Forskerne konkluderer med at et slikt kosthold også kan gi enkelte helsefordeler på sikt.

Dette samsvarer med den nylige rapporten om vegankost fra Nasjonalt råd for ernæring utført på bestilling fra Helsedirektoratet, som også konkluderer med at vegankost, med enkelte tilpasninger, er helt trygt og sunt selv for de minste.

I praksis betyr disse tilpasningene at veganske barn trenger tilskudd av B12, vitamin D og jod, samt at tran eller fet fisk erstattes av algeolje.

Hvordan påvirket et kosthold uten kjøtt, melk fisk og egg barns helse?

Et fornuftig sammensatt vegansk kosthold kan gi flere helsefordeler for barna. Blant annet konkluderte den tidligere nevnte oppsummeringen med at slik kost kan være gunstig for forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Noen vil kanskje mene at det er en ulempe at barn må ta kosttilskudd, men det finnes nå flere varianter av kosttilskudd på det norske markedet som er tilpasset veganske barn,  enkle å administrere, og som tilfører aktuelle næringsstoffer i passelige mengder i et og samme preparat. At barn må ta tilskudd av næringsstoffer er heller ikke noe nytt. Alle norske spedbarn anbefales tilskudd av vitamin D fra de er født.

Den lille ulempen det er å gi noen dråper med et kosttilskudd daglig, må sies å veies opp av de viktige helsefordelene et vegansk kosthold gir, både på kort og lang sikt. Spesielt gjelder dette redusert risiko for overvekt og fedme. Overvekt rammer 60 – 70 % av den norske befolkningen. Fedme er en viktig risikofaktor for diabetes type to, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.

Lær å sette sammen et sunt plantebasert kosthold til barn

Boken Fra liten til stor passer for alle som ønsker veiledning for hvordan man kan setter sammen et sunt vegansk kosthold. Boken er basert på den nyeste forskningen, men tilbyr også mye informasjon som man ikke vil finne i faglitteraturen eller andre steder - basert på forfatternes brede og lange erfaring med plantebaserte kosthold. Dette inkluderer mange praktiske tips, matplaner og plantebaserte oppskrifter som garantert vil gjøre det enkelt å gi hele familien en næringsrik og grønn start.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet
Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet
Last ned bilde

Om Grønt forlag

Grønt forlag
Grønt forlag
Kjellehaugvegen 17
4054 Tjelta

+47 920 82 448https://grontforlag.no

Grønt Forlag er et lite, uavhengig forlag som ligger på Tjelta, utenfor Stavanger. Forlaget ble startet i januar 2021 i forbindelse med utgivelsen “Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring” (utgis november 2021) skrevet av forfatterne Lars Thore Fadnes, Nina Cathrine Johansen og Cathrine Birkeland. Forlaget består av forfatterne og daglig leder Gunnar Birkeland. 

Følg pressemeldinger fra Grønt forlag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt forlag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt forlag

BBC melder at 1 av 5 barn ønsker å være veganer. Samtidig lanseres solid fagbok om ernæring og plantebasert kosthold skrevet av norske eksperter3.10.2021 15:10:46 CEST | Pressemelding

En rykende fersk undersøkelse ved BBC Good Food viser at nesten 60 % av britiske barn allerede er, eller ønsker å være veganer eller vegetarianer. Totalt 1004 barn mellom 5 og 16 år var med i undersøkelsen. Av de spurte oppgav 21 % at de allerede var veganere eller vegetarianere. I tillegg sa 15 prosent av barna at de gjerne ville spise vegansk, og omtrent hver femte (21 prosent) ønsket å spise vegetarisk. Undersøkelsen fra BBC Good Food viser at nesten halvparten av barna ønsker å kutte ned på sitt forbruk av kjøtt- og meieriprodukter, og de fleste som blir spurt, ønsker dette «for å være snillere mot natur og dyr». Mange sier at de velger kjøttfritt for å redusere negative miljøpåvirkninger eller for å forbedre helsen. En lignende undersøkelse fra 2019, viste at andelen britiske barn og unge som spiser vegetarisk og vegansk, øker dobbelt så raskt som andre grupper. Blant 1500 barn som den gang ble spurt, svarte 1 av 10 barn mellom 8 og 16 år at de hadde valgt å bli vegetarianere elle

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom