
Norsk studie: 9 av 10 synes det er enkelt å være vegetarianer!

Cathrine Birkeland har lang erfaring med barnevennlig plantebasert mat. Etter 18 år som småbarnsmor og 10 år som plantebasert mor har hun gjort seg mange erfaringer rundt det å ha barn som spiser vegetarkost. Hun har også selv vært ansatt i barnehage og vant til å samarbeide med foreldre rundt livsstil og allergier.
I boken deler hun sine beste tips og mange barnevennlige oppskrifter – grundig testet på målgruppen over mange år.
– Alt handler om vaner, sier hun. Når barna får bli introdusert for mest mulig plantebasert mat fra tidlig alder, rynker de sjelden på nesa over verken bønner eller avokado senere. Dessuten er det enkelt å lage barnas favorittretter i plantebasert versjon i dag når man får tak i så mange gode produkter.
Barn og vegetarkost
Ifølge Helsedirektoratet er et godt sammensatt plantebasert kosthold trygt for alle – også de minste. Kanskje er det litt mer å tenke på når man skal imøtekomme næringsbehovene til alle i familien?
– Ja, det er det nok, sier Nina Cathrine Johansen, som har jobbet med ernæringsrådgivning av vegetarianere og veganere i mange år.
Hun har sammen med Lars Thore Fadnes (lege og professor) skrevet helse og ernæringsdelen i boken.
– Dette gjelder jo i grunnen alle kostholdsvarianter. Barn er i rask vekst og har behov for mer næringstett kost enn oss voksne, utdyper hun
– Spesielt vanskelig er det dog ikke – man lærer seg fort hva som er viktig å ha fokus på. Ekstra lettvint er det om man har noen sunne, barnevennlige oppskrifter å ty til.
Enkelt, mener 9 av 10 vegetarianere
Generelt oppleves ikke et vegansk eller vegetarisk kosthold spesielt vanskelig å gjennomføre, ifølge en studie som nylig ble utført av forskere ved OsloMet . Undersøkelsen ønsket å se på hvorvidt vegetarianere opplever sosiale utfordringer som følge av sitt kosthold. 808 personer deltok i undersøkelsen. I denne undersøkelsen svarte kun fem prosent at de opplever det som vanskelig å ha et kosthold uten kjøtt og andre animalske matvarer.
Det er flere underkategorier av vegetarianere kategorisert etter hvilke matvarer som inkluderes i kostholdet. Felles for alle vegetarianere er at de har et annerledes kosthold enn majoriteten av befolkningen, og sier som kjent nei til animalske matvarer som kjøtt og fisk, eventuelt også meieriprodukter og egg. Veganere spiser utelukkende plantemat og unngår alle typer animalske produkter.
Studien viste at hele 89 prosent opplevde at det å ha et vegetarisk spisemønster er enkelt og uproblematisk. De aller fleste hadde få bekymringer og utfordringer – både med tanke på praktisk gjennomføring og helsemessige effekter.
Referanse: Annechen Bahr Bugge og Sigrun Henjum: Vegetarianisme – en studie av sosiale, praktiske og kroppslige aspekter ved å ha et helt eller delvis vegetarisk spisemønster. SIFO-rapport nr. 4. Oslo: Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet – storbyuniversitetet, 2021.
Plantebaserte spinat-pannekaker
– hentet fra boken Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring (2021). Kommer hos bokhandlere i desember 2021, men kan allerede nå kjøpes på forlagets nettsider, https://grøntforlag.no. Boken finnes også i e-bok versjon.
Disse pannekakene faller i smak hos de aller fleste barn, kanskje spesielt på grunn av den
lekre grønne fargen som gjør dem ekstra innbydende for de som liker mat med knæsje
farger. Her får barnet samtidig i seg gode råvarer og godt med energi.
Ingredienser (6 små pannekaker)
- 3 dl plantebasert melk
- 100 gram frisk spinat
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
- 150 gram fint sammalt hvetemel
- Friske bær og lønnesirup til servering.
Fremgangsmåte
-
Ha melk, spinat, bakepulver og vanilje (og evt. sukker) i en blender, og kjør til en glatt røre.
-
Ha i melet og visp for hånd til blandingen er klumpfri.
-
La røren svelle i 10 minutter.
-
Dersom du vil ha søtere pannekaker, kan du mose inn en moden banan i røren, eller tilsette 2-3 spiseskjeer lønnesirup eller sukker
- Varm litt olje i en stekepanne og stek små pannekaker.
Server dem med friske bær eller frukt og lønnesirup eller annet ønsket
tilbehør. Pannekakene er også gode som base til salt pålegg.
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BirkelandDaglig lederGrønt Forlag
Driver også Grønn matportal
Bilder





Om Grønt forlag
Grønt Forlag er et lite, uavhengig forlag som ligger på Tjelta, utenfor Stavanger. Forlaget ble startet i januar 2021 i forbindelse med utgivelsen “Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring” (utgis november 2021) skrevet av forfatterne Lars Thore Fadnes, Nina Cathrine Johansen og Cathrine Birkeland. Forlaget består av forfatterne og daglig leder Gunnar Birkeland.
Følg pressemeldinger fra Grønt forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grønt forlag
Grønt forlag gir en del av overskuddet av boksalget til organisasjonen NOAH4.12.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Boken Fra liten til stor ble skrevet fordi forfatterne ønsker å gjøre det enkelt for alle å spise sunn, næringsrik og dyrevennlig mat.
Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet26.11.2021 09:20:00 CET | Pressemelding
Det er godt kjent at et kosthold med mer frukt og grønt er bra for både liten og stor. Men hvordan påvirkes barnas helse og vekst av et kosthold helt uten animalske matvarer? Dette vet vi en del om nå.
4 av 10 barn tror bacon kommer fra en plante. Økende trend at barn vil kutte ut kjøtt12.11.2021 11:30:26 CET | Pressemelding
Hva vet barn om matens opprinnelse?
Veganere er ikke mer utsatt for jernmangel enn kjøttspisere1.11.2021 10:36:54 CET | Pressemelding
Jern er et viktig næringsstoff som blant annet bidrar til normal dannelse av røde blodceller samt proteinet hemoglobin, proteinet som sørger for transporten av oksygen rundt i kroppen.
BBC melder at 1 av 5 barn ønsker å være veganer. Samtidig lanseres solid fagbok om ernæring og plantebasert kosthold skrevet av norske eksperter3.10.2021 15:10:46 CEST | Pressemelding
En rykende fersk undersøkelse ved BBC Good Food viser at nesten 60 % av britiske barn allerede er, eller ønsker å være veganer eller vegetarianer. Totalt 1004 barn mellom 5 og 16 år var med i undersøkelsen. Av de spurte oppgav 21 % at de allerede var veganere eller vegetarianere. I tillegg sa 15 prosent av barna at de gjerne ville spise vegansk, og omtrent hver femte (21 prosent) ønsket å spise vegetarisk. Undersøkelsen fra BBC Good Food viser at nesten halvparten av barna ønsker å kutte ned på sitt forbruk av kjøtt- og meieriprodukter, og de fleste som blir spurt, ønsker dette «for å være snillere mot natur og dyr». Mange sier at de velger kjøttfritt for å redusere negative miljøpåvirkninger eller for å forbedre helsen. En lignende undersøkelse fra 2019, viste at andelen britiske barn og unge som spiser vegetarisk og vegansk, øker dobbelt så raskt som andre grupper. Blant 1500 barn som den gang ble spurt, svarte 1 av 10 barn mellom 8 og 16 år at de hadde valgt å bli vegetarianere elle