UiO - Det medisinske fakultet

Var det klokt å innføre ansiktsmasker for alle under pandemien?

Del

Fredag 18. november lanserer WHO en rapport om teori og praksis i helsepolitikk. Med praktiske eksempler, blant annet fra Black Lives Matter-bevegelsen og ulike urfolk, viser rapporten at man kan lykkes med ny helsepolitikk når den tilpasses lokalt. Arbeidet med rapporten er ledet av forskere tilknyttet Universitetet i Oslo.

Rapporten viser at hvordan kunnskap forstås og ulike kulturelle sammenhenger påvirker hverandre. Kombinasjonen av disse gir politiske utfordringer og bestemmer hvilken type forskning som aksepteres. Dette er illustrert med studier fra Covid-19-pandemien angående bruk av ansiktsmasker på tvers av kulturer. I mange urfolks-kulturer forstås helse på en helhetlig måte som omfatter både sosiale og økologiske aspekter, men dette blir ofte ikke vurdert i den biomedisinske forståelsen av helse.

– God oversettelse av kunnskap innenfor lokale kulturelle kontekster krever at man unngår generaliseringer og antagelser om ulike kulturer. Funnene i rapporten gir våre helsemyndigheter et godt grunnlag for hvordan de kan planlegge mer effektive helsepolitiske virkemidler og anbefalinger, sier professor Eivind Engebretsen.

 

Engebretsen har ledet arbeidet sammen med blant andre professor Trish Greenhalgh. Begge jobber i Senter for bærekraft i helseutdanningene ved Universitetet i Oslo. Tidligere statsminister på New Zealand, Helen Clark, kommenterer forskerfunnene på arrangementet tilknyttet lanseringen av rapporten fredag 18. november kl. 13. Mer informasjon her.

For mer informasjon om WHO-rapporten:

Professor Eivind Engebretsen, eivind.engebretsen@medisin.uio.no, tlf.: 924 25 231

Avdelingsleder Trine Kleven, trine.kleven@medisin.uio.no, tlf.: 959 40 114

Rapporten kan leses her.

Nøkkelord

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

ASCERTAIN: Nytt Horisont Europa-prosjekt vil forbedre tilgjengelighet og bærekraft ved innføring av innovative helseteknologier28.11.2022 16:00:00 CET | Pressemelding

Rotterdam og Oslo, 28.11.2022 Å innføre kostbare, innovative helseteknologier er utfordrende for europeiske helsesystemer, og krever utvikling av modeller som sikrer en bærekraftig balanse mellom tilgang til kostnadseffektive teknologier, behov for å stimulere innovasjon og entreprenørskap, samt vurdering av de miljømessige konsekvensene. I forskningsprosjektet ASCERTAIN (Affordability and Sustainability improvements through new pricing, Cost-Effectiveness and ReimbursemenT models to Appraise iNnovative health technologies) vil en europeisk gruppe utvikle modeller som tar hensyn til disse perspektivene. – Vårt oppdrag er å gjøre kostbare medisiner og teknologier mer tilgjengelige i Europa. ASCERTAIN gir oss muligheten til å jobbe mot dette målet, sier Carin Uyl-de Groot, professor ved Erasmus School of Health Policy & Management, og prosjektkoordinator for ASCERTAIN. Modellene vil bli utviklet, testet og validert for tre bruksområder: Presisjonsmedisin innen kreft, celle- og genterapi,

Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus30.8.2022 14:20:42 CEST | Pressemelding

31. august er Verdens overdosedag, og i den anledning lanserer Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling rapporten "Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus". Denne tematiske rapporten omhandler selvmord med illegale rusmidler blant personer som har vært i kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus det siste året før de døde.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom