Vant prestisjefylt internasjonal meieripris: - En stor annerkjennelse

NMBU-professoren pensjonerte seg i 2021, og har bedrevet forskningsbasert undervisning med særlig vekt på de mikrobiologiske aspektene ved meierifaget. Hun har holdt kurs og veiledet mange masterstudenter og doktorgradsstipendiater fra ulike land. I tillegg er en rekke vitenskapelige publikasjoner og bøker publisert i hennes navn.
– Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en personlig anerkjennelse for alt arbeidet jeg har gjort innen forskning og undervisning i meierifaget, sier Narvhus.
Prisen ble utdelt på den årlige konferansen «IDF Dairy Summit 2022» som ble avholdt i India i september. Tirsdag denne uken fikk Narvhus overrakt prisen av lederen for IDF Norge, Ida Berg Hauge, direktør ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Norge i verdenstoppen
– Norge er et lite land, men vi er i verdenstoppen hva gjelder kompetanse innen forskning og kunnskap i meierifaget. At Judith Narvhus vant denne prisen for sine årelange innsats viser hvilken innflytelse hun har hatt på både studenter, det vitenskapelige miljøet og internasjonal meieribransje, sier Berg Hauge.
Narvhus er den andre NMBU-professoren som vinner den prestisjefylte prisen. I 2013 fikk Roger Abrahamsen tildelt samme pris for sin innsats i meieriforskningsgruppen.
I løpet av en 20 års periode har Narvhus veiledet mange PhD studenter fra søsterinstitusjoner i flere afrikanske land. Med ny kunnskap har de alle returnert til sine akademiske stillinger ved universitetene i sør. De har forsket på næringsmidler som er tradisjonelle, og dermed relevante, for deres hjemland. Flere har forsket på melk og meieriprodukter. Denne økte kunnskapen i meierifag hos universitetsansatte hever undervisningsnivå i dette faget. Nyutdannete studenter kan videreføre det de har lært til bønder, småskalavirksomheter og sitt lands meieriindustri.
Å bidra til å forbedre kvaliteten på melk og meieriprodukter i Afrika kan komme mange til gode. Hovedsakelig er det kvinner som tar seg av melkeproduksjon og -prosessering. Økt inntekt for kvinnene fører til at familiens økonomiske situasjon forbedres samtidig som deres eget kosthold forbedres med et verdifullt tilskudd av melk og melkeprodukter.
– For IDF er utdanning og forskning svært viktig. Forskningsbasert kunnskap er essensielt både når det gjelder produktkvalitet og bærekraftig matproduksjon. Å motta denne prisen fra IDF . betyr en annerkjennelse fra verdens største meieriorganisasjon, sier Narvhus.
International Dairy Federation (IDF) ble etablert for mer enn 100 år siden og er en uavhengig, upolitisk, internasjonal organisasjon for alle interessenter innen verdikjeden for melk og meieriprodukter med over 40 medlemsland. IDF representerer hele meierisektoren og er en felles møteplass der den globale meieriverdenen møtes for å oppnå konsensus i aktuelle saker.
IDF er spesielt opptatt av meieriproduktenes posisjon innen bærekraft, helse og kosthold, kvalitet og sikkerhet samt standarder.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder



Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom