Vant prestisjefylt internasjonal meieripris: - En stor annerkjennelse
Professor emerita Judith Narvhus vant «IDF Award» 2022 utdelt av det internasjonale meieriforbundet International Dairy Federation (IDF). Dette er den høyeste prisen som deles ut av IDF til personer som har bidratt med forskning og promotering innen meierisektoren på et globalt nivå. Med over 30 års undervisnings- og forskningsarbeid har Narvhus bidratt til betydningsfull teknologisk utvikling og ny kunnskap på feltet.

NMBU-professoren pensjonerte seg i 2021, og har bedrevet forskningsbasert undervisning med særlig vekt på de mikrobiologiske aspektene ved meierifaget. Hun har holdt kurs og veiledet mange masterstudenter og doktorgradsstipendiater fra ulike land. I tillegg er en rekke vitenskapelige publikasjoner og bøker publisert i hennes navn.
– Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en personlig anerkjennelse for alt arbeidet jeg har gjort innen forskning og undervisning i meierifaget, sier Narvhus.
Prisen ble utdelt på den årlige konferansen «IDF Dairy Summit 2022» som ble avholdt i India i september. Tirsdag denne uken fikk Narvhus overrakt prisen av lederen for IDF Norge, Ida Berg Hauge, direktør ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Norge i verdenstoppen
– Norge er et lite land, men vi er i verdenstoppen hva gjelder kompetanse innen forskning og kunnskap i meierifaget. At Judith Narvhus vant denne prisen for sine årelange innsats viser hvilken innflytelse hun har hatt på både studenter, det vitenskapelige miljøet og internasjonal meieribransje, sier Berg Hauge.
Narvhus er den andre NMBU-professoren som vinner den prestisjefylte prisen. I 2013 fikk Roger Abrahamsen tildelt samme pris for sin innsats i meieriforskningsgruppen.
I løpet av en 20 års periode har Narvhus veiledet mange PhD studenter fra søsterinstitusjoner i flere afrikanske land. Med ny kunnskap har de alle returnert til sine akademiske stillinger ved universitetene i sør. De har forsket på næringsmidler som er tradisjonelle, og dermed relevante, for deres hjemland. Flere har forsket på melk og meieriprodukter. Denne økte kunnskapen i meierifag hos universitetsansatte hever undervisningsnivå i dette faget. Nyutdannete studenter kan videreføre det de har lært til bønder, småskalavirksomheter og sitt lands meieriindustri.
Å bidra til å forbedre kvaliteten på melk og meieriprodukter i Afrika kan komme mange til gode. Hovedsakelig er det kvinner som tar seg av melkeproduksjon og -prosessering. Økt inntekt for kvinnene fører til at familiens økonomiske situasjon forbedres samtidig som deres eget kosthold forbedres med et verdifullt tilskudd av melk og melkeprodukter.
– For IDF er utdanning og forskning svært viktig. Forskningsbasert kunnskap er essensielt både når det gjelder produktkvalitet og bærekraftig matproduksjon. Å motta denne prisen fra IDF . betyr en annerkjennelse fra verdens største meieriorganisasjon, sier Narvhus.
International Dairy Federation (IDF) ble etablert for mer enn 100 år siden og er en uavhengig, upolitisk, internasjonal organisasjon for alle interessenter innen verdikjeden for melk og meieriprodukter med over 40 medlemsland. IDF representerer hele meierisektoren og er en felles møteplass der den globale meieriverdenen møtes for å oppnå konsensus i aktuelle saker.
IDF er spesielt opptatt av meieriproduktenes posisjon innen bærekraft, helse og kosthold, kvalitet og sikkerhet samt standarder.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder



Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.3.2.2023 13:34:23 CET | Pressemelding
Etter en økning under pandemien, endte salget av melk og meieriprodukter med en nedgang i 2022. Det ser dessverre ikke ut til at forbrukerne tar med seg de endrede melkevanene inn i en hverdag uten pandemirestriksjoner. Nå som vi er inne i en tid med stor økning i matvarepriser, er det på tide å minne hvor mye rimelig folkehelse det er i et glass melk.
7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen29.12.2022 12:09:08 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse kommer det frem at svært mange får dårlig samvittighet av å spise mat i julen, og det er spesielt de unge jentene som sliter mest.
6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett28.12.2022 12:36:22 CET | Pressemelding
I en fersk undersøkelse om hvilke nyttårsforsetter vi har for 2023 svarer hele 59 prosent at de ønsker å enten trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol. Med disse tipsene kommer du godt i gang med forsettene.
Riskrem er folkets favorittdessert20.12.2022 14:18:49 CET | Pressemelding
Riskrem er den ubestridte dessertfavoritten over hele landet. Hele 46 prosent av oss spiser riskrem på julaften.
8 av 10 spiser julegrøt i desember15.12.2022 10:31:27 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker risengrynsgrøt på juledagene, men i en fersk undersøkelse om nordmenns julevaner viser det seg at stadig flere tjuvstarter spisingen i adventstiden - og det er overraskende nok de yngre som spiser mest julegrøt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom