Vant prestisjefylt internasjonal meieripris: - En stor annerkjennelse
NMBU-professoren pensjonerte seg i 2021, og har bedrevet forskningsbasert undervisning med særlig vekt på de mikrobiologiske aspektene ved meierifaget. Hun har holdt kurs og veiledet mange masterstudenter og doktorgradsstipendiater fra ulike land. I tillegg er en rekke vitenskapelige publikasjoner og bøker publisert i hennes navn.
– Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en personlig anerkjennelse for alt arbeidet jeg har gjort innen forskning og undervisning i meierifaget, sier Narvhus.
Prisen ble utdelt på den årlige konferansen «IDF Dairy Summit 2022» som ble avholdt i India i september. Tirsdag denne uken fikk Narvhus overrakt prisen av lederen for IDF Norge, Ida Berg Hauge, direktør ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Norge i verdenstoppen
– Norge er et lite land, men vi er i verdenstoppen hva gjelder kompetanse innen forskning og kunnskap i meierifaget. At Judith Narvhus vant denne prisen for sine årelange innsats viser hvilken innflytelse hun har hatt på både studenter, det vitenskapelige miljøet og internasjonal meieribransje, sier Berg Hauge.
Narvhus er den andre NMBU-professoren som vinner den prestisjefylte prisen. I 2013 fikk Roger Abrahamsen tildelt samme pris for sin innsats i meieriforskningsgruppen.
I løpet av en 20 års periode har Narvhus veiledet mange PhD studenter fra søsterinstitusjoner i flere afrikanske land. Med ny kunnskap har de alle returnert til sine akademiske stillinger ved universitetene i sør. De har forsket på næringsmidler som er tradisjonelle, og dermed relevante, for deres hjemland. Flere har forsket på melk og meieriprodukter. Denne økte kunnskapen i meierifag hos universitetsansatte hever undervisningsnivå i dette faget. Nyutdannete studenter kan videreføre det de har lært til bønder, småskalavirksomheter og sitt lands meieriindustri.
Å bidra til å forbedre kvaliteten på melk og meieriprodukter i Afrika kan komme mange til gode. Hovedsakelig er det kvinner som tar seg av melkeproduksjon og -prosessering. Økt inntekt for kvinnene fører til at familiens økonomiske situasjon forbedres samtidig som deres eget kosthold forbedres med et verdifullt tilskudd av melk og melkeprodukter.
– For IDF er utdanning og forskning svært viktig. Forskningsbasert kunnskap er essensielt både når det gjelder produktkvalitet og bærekraftig matproduksjon. Å motta denne prisen fra IDF . betyr en annerkjennelse fra verdens største meieriorganisasjon, sier Narvhus.
International Dairy Federation (IDF) ble etablert for mer enn 100 år siden og er en uavhengig, upolitisk, internasjonal organisasjon for alle interessenter innen verdikjeden for melk og meieriprodukter med over 40 medlemsland. IDF representerer hele meierisektoren og er en felles møteplass der den globale meieriverdenen møtes for å oppnå konsensus i aktuelle saker.
IDF er spesielt opptatt av meieriproduktenes posisjon innen bærekraft, helse og kosthold, kvalitet og sikkerhet samt standarder.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom