NGI

Utviklet sjekkliste for å avdekke kostnadsdrivere i grunnen

Del
Grunnforholdene er viktig i vurderingen av om en tomt er egnet for utbygging. TidligSøk er et verktøy utviklet av NGI for Statsbygg. Målet er allerede i konsept- og avklaringsfasen å avdekke risiko i grunnen som kan påvirke tid, kostnader, klima og miljø. Nå rulles metoden ut og skal brukes i alle Statsbyggs prosjekter.
For å vurdere forhold i grunnen i tidlig fase har NGI utviklet verktøyet TidligSøk for Statsbygg. Statsbygg tar nå verktøyet i bruk i alle sine prosjekter. Illustrasjonsfoto: NGI.
For å vurdere forhold i grunnen i tidlig fase har NGI utviklet verktøyet TidligSøk for Statsbygg. Statsbygg tar nå verktøyet i bruk i alle sine prosjekter. Illustrasjonsfoto: NGI.

– Metoden fungerer bra og vi har fått veldig positive tilbakemeldinger, sier Magnus Tenge, fungerende avdelingsdirektør i avdeling for bærekraft og spesialfag i Statsbygg.

Han leder seksjonene i Statsbygg der metoden brukes av innleide geoteknikere.

– Statsbygg bruker verktøyet i en tidlig fase og skal bruke den i alle våre prosjekter. Vi er i startfasen, så vi er i prosess for å bygge opp kunnskap internt og avklare roller og ansvar, sier Tenge.


25 faktorer som kan påvirke kostnader ved arbeider under bakken

Det er NGI – Norges Geotekniske Institutt som har bistått Statsbygg med å utvikle metoden og TidligSøk-verktøyet som gjør det mulig å avdekke forhold som kan fordyre en byggeprosess. NGI har identifisert 25 ulike faktorer som alle kan påvirke kostnader ved arbeider under bakken. Dette er for eksempel forurenset grunn, fare for å skade nabobygg med setninger, bekker som er lagt i rør og som må legges om, behov for peler eller tiltak for å stabilisere kvikkleire.

– Verktøyet, og ikke minst prosessen med å bruke det, har som hensikt å gi de involverte som skal vurdere én eller flere tomter en grov oversikt over grunnforhold på hver lokalitet og belyse om det er lokale problemstillinger som kan bidra til økonomisk usikkerhet i beslutningsgrunnlaget. Verktøyet fanger også opp om det er åpenbare mangler i grunnlaget som må utredes før et valg av konsept blir tatt. Dette vil bidra til at de ulike tomtene kan sammenlignes på et bedre og mer likeverdig grunnlag, sier Gunvor Baardvik, seniorspesialist ved NGIs avdeling for miljøgeoteknikk.

Gode kartverktøy gir basiskunnskap om tomtevalg

For å utvikle verktøyet gikk NGI sammen med Statsbygg gjennom flere store prosjekter for å identifisere hvordan grunnforhold ble tatt vare på i de tidligste fasene.

– Tradisjonelt er det å utføre grunnundersøkelser en god metode å få kjennskap til grunnforholdene, men dette er tiltak som tar tid og krever planlegging. I dag er det utviklet mange gode karttjenester som gjør det lettere å finne basiskunnskap om en tomt før man har rukket å gjøre grunnundersøkelser, sier Baardvik, og viser til karttjenester fra blant andre Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), NVE – Norges vassdrags- og energidirektorat, Kartverket og Miljødirektoratet.

– Verktøyet ble derfor en oppsummering av de faktorene som det kan bli mest kostbart å overse. Videre er det gitt henvisninger til hvor man kan finne kart og data om de ulike faktorene. Når alt grunnlag er samlet, ser man konkret på sitt prosjekt, vurderer hver faktor etter tur, vekter dem basert på hva man tror de vil bety for kostnadene i det aktuelle prosjektet og gir dem en score fra null til tre. Til slutt får man en poengsum for hver faktor. En høy poengsum betyr at man må forvente at kostnadene relatert til den aktuelle faktoren vil bli store, og at faktoren bør sees nærmere på i en tidlig fase av prosjektet, sier Baardvik.

Lønnsom metode

Tenge i Statsbygg forteller at det fortsatt trengs litt mer innkjøring og tilpasning for å få tilnærmingen til å fungere for forskjellige typer prosjekter. Hos Statsbygg vil dessuten TidligSøk-verktøyet bli innarbeidet og knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. På spørsmål om Statsbygg vil anbefale bygge- og anleggsbransjen å ta i bruk verktøyet, er Tenge tydelig:

– Ja, innsatsen «betaler» seg senere i prosjektforløpet i form av bedre underlag for beslutninger.



Kontakter

Bilder

For å vurdere forhold i grunnen i tidlig fase har NGI utviklet verktøyet TidligSøk for Statsbygg. Statsbygg tar nå verktøyet i bruk i alle sine prosjekter. Illustrasjonsfoto: NGI.
For å vurdere forhold i grunnen i tidlig fase har NGI utviklet verktøyet TidligSøk for Statsbygg. Statsbygg tar nå verktøyet i bruk i alle sine prosjekter. Illustrasjonsfoto: NGI.
Last ned bilde

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye