Utsatte grupper trenger seksualundervisning

Av: Eilif Guldvog Hartvedt/Kilden kjønnsforskning.no
– Unge jenter med kognitive funksjonsnedsettelser er blant de mest utsatte for seksuelle overgrep i verden, sier Shahram Moradi, førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Sammen med kolleger på Shiraz Universitet i Iran, har han forsket på effekten av seksualundervisning for tenåringsjenter med kognitive funksjonsnedsettelser.
– Denne gruppa sliter særlig med å analysere hendelser og sette det i en sammenheng, sier han.
– Derfor er det vanskelig for dem å vite hva de skal gjøre hvis noen for eksempel tar på dem på steder de ikke skal bli tatt på, eller de i verste fall blir utsatt for voldtekt.
Formålet med prosjektet er å synliggjøre behovet for kunnskap blant målgruppen, og undersøke hvilken effekt undervisning faktisk har.
Snakker ikke om seksualitet
Moradi sier at det er stort behov for seksualundervisning i Iran, fordi seksualitet er så tabubelagt.
– I Iran er det ikke vanlig for foreldre å snakke med barna sine om hva som skjer med kroppen under puberteten, eller om hva sex er og hvordan det skjer, utdyper han.
– Derfor er det veldig viktig å satse på mer kunnskap om sex og seksualitet for å forebygge seksuelle overgrep. I Norge er det mye mer åpenhet i disse samtalene, noe som kanskje gjør unge i Norge med kognitive funksjonsnedsettelser bedre rustet til å håndtere seksuelle overtramp og overgrep.
Moradi forteller at kulturforskjellen hadde konsekvenser for seksualundervisningen.
– I vestlige land finnes det mange gode programmer for seksualundervisning. Da vi skulle overføre dette til Iran måtte vi tilpasse det til iranske forhold, sier han.
– I Iran er seksualitet offisielt noe som skjer i ekteskapet. Vi vet at det er vanligere blant unge å ha sex utenfor ekteskapet. Men fordi det fortsatt er tabu, var dette noe vi ikke kunne undervise om.
Nøkkelord
Kontakter
Shahram Moradi
Shahram.Moradi@usn.no
35 95 25 98 / 930 11 585
Bilder

Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Barseldepresjon trigges ulikt hos mor og far31.5.2023 15:00:33 CEST | Pressemelding
Psykiske vansker i forbindelse med svangerskap og fødsel rammer både kvinner og menn, men av ulike årsaker. Å ha barn fra før synes å motvirke barseldepresjon hos mor, men ikke hos far, viser ny forskning.
Ny forskning ser Nikolai Astrups malerier i lys av morens tekstilkunst23.5.2023 15:10:28 CEST | Pressemelding
I sin doktorgradsavhandling trekker Kesia Eidesen Halvorsrud frem nye perspektiver om den kjente maleren. Spesielt påvirkningen fra moren, kona og husfliden gir ny innsikt i kunstnerskapet.
KI flaskes opp på gamle, kjønnskonservative data9.5.2023 13:27:32 CEST | Pressemelding
I en fersk rapport om kunstig intelligens i offentlig sektor mener likevel kun tre prosent av deltakerne at den nye teknologien gir økt risiko for diskriminering. Mangelen på bevissthet er alarmerende, mener en av forfatterne.
Kjønnsavdelingen #23 – Fra piskestraff til samtykkelov?4.5.2023 16:15:50 CEST | Pressemelding
Piskestraff for voldtekt – eller samtykkeskjema på nattbordet? I 23. episode av Kjønnsavdelingen utforsker programlederne hvordan voldtekt kan forebygges med lov og straff.
Samarbeid med publikum gir mer mangfold på museet3.5.2023 10:04:29 CEST | Pressemelding
Digital teknologi og samspill med publikum skal bidra til mer mangfold og synliggjøre kvinner i Teknisk museums utstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom