Utmerkelse til Østavind fra Helgelandskysten
- Med Østavind fra Tine har vi en norsk ost som kan minne både om parmesan og manchego, men som lages her på flotte Helgeland. Melka kommer faktisk rett fra kyr som vandrer helt nede i fjæra og dette er med på å lage ost i særklasse, sier adm.dir i Matmerk, Nina Sundqvist. Hun delte ut Spesialitet-merket for unik smak til osten Østavind fra TINE under et arrangement på meieriet på Sømna.

Det sies at når østavinden farer over Helgeland, fører den med seg finvær og det gjør godt for både folk og kyr. I denne sammenheng snakker vi om osten Østavind. Østavind blir ystet av nordnorsk melk fra kyr som beiter i det frodige landskapet mellom havet og de mektige fjellene «De syv søstre». Dette er med på å gi en ost med karakter og en rik, fyldig og aromatisk smak.
Under oste-VM som ble arrangert i Bergen i 2018 fikk Østavind fikk bronsemedalje. - Norsk ost er et fantastisk produkt. I de siste verdensmesterskapene har norske oster forsynt deg grovt av medaljene. Østavind er et bevis på at en stor aktør som TINE også har fokus på gode lokale råvarer og produserer lokalmat i særklasse», forteller Sundqvist.
Stolt over tildelingen
- Jeg må få takke våre dyktige ansatte her på meieriet, som produserer ost 5 dager i uka, 50 uker i året – og legger både stolthet og ære i kvaliteten til produktene som meieriet leverer. Ikke rart Østavind blir god, smiler en fornøyd meierisjef Kurt A.Nilssen.
Østavind er et resultat av 2 år med produktutvikling og den produseres kun på TINE sitt meieri på Sømna.
– Det er en fantastisk anerkjennelse for Østavind å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Det gjør at nye forbrukere blir nysgjerrig på å smake den gode osten som produseres i havgapet på Helgeland. Da vi utviklet osten var vi opptatt av at den skulle skille seg fra øvrige oster vi har, sier produktutvikler i TINE May-Liss Heggeland som har vært med å utvikle Østavind.
Valgt ut av fagjury
Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Den kjente kokken Harald Osa sitter i fagjuryen og er full av lovord.
- Dette er en ost som jeg kjøper igjen og igjen. Mild og samtidig en flott aroma og med utrolig mange bruksområder Østavind har en fantastisk kvalitet og er en ost det norsk folk bør få matbordet oftere, sier Osa.
Fakta om Østavind
Østavind blir modnet på høy temperatur i minst 5 måneder og dette er også med på å gi den fyldige smak. Utseendemessig ligner den på en gräddost, men den er betydelig fastere i konsistensen.
Les mer om Østavind fra Tine: https://www.tine.no/merkevarer/østavind
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket: https://norskmat.no/no/spesialitet
Les mer om fagjuryen
https://norskmat.no/no/spesialitet/artikler/hvem-sitter-i-spesialitet-juryen
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Om Matmerk
Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg saker fra Matmerk
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Matmerk
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa7.12.2020 21:30:00 CET | Pressemelding
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
ASK gård hedret med pris under NM i kjøttprodukter3.11.2020 09:39:17 CET | Pressemelding
- Matmerkprisen kom som lyn fra klar himmel for oss - det var ikke en pris vi visste vi var aktuelle for. Vi hadde på TVen og ventet egentlig bare på de kategoriene vi var aktuelle for. Da vi skjønte at det var oss Nina Sundqvist snakket om ble vi litt paffe. Vi føler det er en pris hvor en hedres for lang og tro tjeneste i faget, sier Kristoffer Evang, daglig leder hos ASK gård.
Lokalmat midt i Oslo22.10.2020 09:00:00 CEST | Pressemelding
Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser. Det er første gang Spesialitet tildeles produkter fra Oslo.
Siste sjans til å stemme på kandidatene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris19.10.2020 08:30:13 CEST | Pressemelding
Publikumstemmene er viktige for hvem som får Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Det er tett mellom kandidatene og bare 12 dager igjen å stemme på. - Nå er det bare å stemme på sin kandidat inn mot fristen, det blir en utrolig spennende sluttspurt, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.
Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv9.9.2020 13:52:09 CEST | Pressemelding
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sto for tildelingen av hedersmerket Spesialitet til Epleblomstens Eple og Bringebærdrikk og Bakstelaugets Kling i fruktbygda Gvarv tirsdag 8. september.
God og gammel oppskrift ble hedret9.9.2020 12:50:59 CEST | Pressemelding
«Havremarvkjeksen vekker gode barndomsminner hos mange av kundene våre og hemmeligheten er en god gammel oppskrift med hel havre. At vi nå får Spesialitetsmerket er selvfølgelig stor stas», sier Mia Therese Sollihaug som er gründer og produktutvikler i Lykkemat som holder til i Selbu.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom