Lunar

Utfordrer tradisjonelle sparekontoer: Lar kundene spare på brukskontoen uten å binde kapitalen.

Del

Lunar skal gjøre det mye enklere å starte med sparing ved å tilby like høy rente på brukskontoen som de på beste sparekontoene i markedet. Fra og med 1. november får alle kundene 1 prosent rente på brukskontoen fra første krone*. Dermed kan sparekontoer med rigide bruksbetingelser fort bli avleggs.

Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne skal gjøre det enklere å spare uten å binde opp kapitalen. Foto: Morten Brakestad
Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne skal gjøre det enklere å spare uten å binde opp kapitalen. Foto: Morten Brakestad
- Vår rolle som utfordrer er bryte opp det bestående ved å høre på kundene. De synes de tradisjonelle sparemodellene er rigide og begrensende, og at det er vanskelig å binde opp kapitalen over lengre perioder. Kundene ønsker en mer fleksibel ordning. Derfor dropper vi begrensningene og lar dem heller spare på den kontoen de bruker mest, sier Norgessjef Eilin Schjetne i Lunar.


Nordmenn sparer mer
Banksparingen er doblet under pandemien, og økte med 120 milliarder i 2020. Selv om mange sparer i fond og aksjer er mye også syltet ned i brukskontoer med null i rente. Den gjennomsnittlige innskuddsrenten for alle kontotyper, inkludert sparekontoer, oppgis på SSB´s nettsider til å ligge på historisk lave 0,26 prosent i august.

- Høy inflasjon og rekordlave innskuddsrenter er en dårlig kombinasjon. Da er det utfordrende å få pengene til å vokse med mindre du er god på investering i aksjer,  fond eller har mulighet til å binde opp kapitalen i langsiktige sparekontoer. Når så mange som fire av ti Nordmenn ikke aktivt investerer, skjønner jeg at mange er opptatt av rentevilkårene på kontoen, sier Schjetne.
Lene Drange
Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen

Mange synes det er vanskelig å investere
I en YouGov-undersøkelse fra oktober oppgir 67 prosent av befolkningen at de skulle ønske de var flinkere til å investere pengene sine, men at hele 43 prosent ikke aktivt investerer. For dem finnes det et vrimmel av sparekontoer med fine navn, beskjedne renter og kompliserte betingelser. Det hjelper lite om man ikke har økonomien til å låse pengene i lengre perioder.

- Det er mange som vil investere, eller på andre måter få mer ut av pengene sine. Mange synes det er vanskelig å komme i gang så en god rente på brukskonto sikrer at du i alle fall får noe igjen for pengene du har stående, uansett hva du gjør. Og jeg må innrømme at jeg liker “nye” banker som utfordrer de mer tradisjonelle, ihvertfall når det kommer folk flest til gode sier, økonom og programleder i Luksusfellen, Lene Drange.

Innskuddsrenten henger etter utlånsrenten
I september satte Norges Bank opp styringsrenten fra null til 0,25 prosent, etter en oppsving i norsk økonomi. Ifølge E24 fulgte ikke alle banker som satte opp utlånsrenten med tilsvarende oppjustering av innskuddsrentene. Dermed kan det vise seg at utlånsrentene øker mer enn innskuddsrentene når SSB-statistikken for oktober er klar.

- Når rentenivået i samfunnet stiger, er det naturlig å følge opp med tilsvarende renteøkning på innskudd. Dette er fordi kundenes innskudd er med på å finansiere bankenes utlån. Veldig mange har penger stående på brukskonto og har ikke mulighet til å binde kapitalen over lengre perioder. Nå som prisveksten sluker lønnsveksten, er det spesielt viktig å få avkastning på pengene man har på konto, sier Schjetne.


Gir nytt liv i brukskontoen
Fra 1. november gir Lunar 1% rente på brukskontoen til alle kunder fra første krone opp til 100.000 kroner i innskudd. Dette er den høyeste renten på brukskonto i Norge** og langt over snittet til de historisk lave innskuddsrentene.

- Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å få pengene til å vokse, uten at de må legge lokk på kapitalen. Derfor knaller vi til med en generøs rente på brukskontoen som kundene våre bruker daglig. Fordi det er enkelt å flytte innskudd fra en bank til en annen, tror vi flere som er lei av null i renter som nå kommer til oss, sier Eilin Schjetne.


Spådommen kan fort gå i oppfyllelse. I en fersk YouGov-undersøkelse*** fra oktober i år oppgir en av fire nordmenn det som sannsynlig å bytte bank om de får 1% rente på brukskontoen. Banker som ikke følger opp økte utlånsrenter med bedre innskuddsrenter, utfordres av nye aktører som gir langt bedre vilkår på både spare,- og brukskontoer.

- Etter en solid oppgang i norsk økonomi jubler bankene over rekordresultater, men for kundene er det liten grunn til å rope hurra. Mange har fått varsel om høyere lånerenter, mens innskuddsrentene står for stille. Flere brukskontoer står fremdeles med null i rente, avslutter Eilin Schjetne.

* Opp til 100.000 kroner i innskudd

**  Baseres på oversikten til www.finansportalen.no (bruks- og lønnskonto).

*** Undersøkelsen fra YouGov er gjennomført på vegne av Lunar i oktober 2021.

Nøkkelord

Bilder

Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne skal gjøre det enklere å spare uten å binde opp kapitalen. Foto: Morten Brakestad
Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne skal gjøre det enklere å spare uten å binde opp kapitalen. Foto: Morten Brakestad
Last ned bilde
Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen, 
erfarer at mange synes det er vanskelig å investere.
Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen, erfarer at mange synes det er vanskelig å investere.
Last ned bilde

Om Lunar

Lunar
Lunar
Rusløkkveien 26
0251 Oslo

23 96 90 00https://lunar.app/no/

Lunar er en moderne finansiell teknologivirksomhet og digital bank, som tilbyr kundene en ny måte å bruke bank, betale og investere på. Lunar ble etablert i 2015, er tilstede i Danmark, Sverige og Norge, og har over 350.000 kunder. Lunar har tilsammen hentet kapital på 345 millioner Euro fra investorer og fikk banklisens i 2019.

Følg pressemeldinger fra Lunar

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lunar på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lunar

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom