Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket

Dette viser den store HMS-kartleggingen som ble gjennomført i fjor og nå er endelig rapporten klar. Over 9000 bønder har bidratt og her er noen hovedpunkter fra rapporten:
- Utfordringer rundt egen helse er med på å øke sannsynligheten for uhell på gården.
- Ifølge bøndene selv er de mest vanlige årsakene uoppmerksomhet og «skulle bare».
- Bønder med 500 dekar i drift eller mer, har høyest sannsynlighet for ulykker og brann.
- Bønder med storfe har en høyere sannsynlighet for ulykker enn andre produksjoner.
- Kvinnelige bønder har en høyere sannsynlighet for ulykker sammenlignet med menn.
- Brann- og ulykkesreduserende tiltak på egen gård har effekt.
- «Sunt bondevett» og praktisk erfaring er viktig for å kunne drive sikkert
«Rundt 240 bønder opplever hvert år en ulykke som gir varige fysiske lidelser. I tillegg kommer et høyt, men ukjent antall bønder med slitasjeskader på grunn av høy arbeidsbelastning over tid», sier Brit Logstein, leder for Nasjonalt kompetansesenter for landbrukshelse og forsker ved Ruralis.
Det også verdt å merke seg at mange bønder tar sikkerhet på alvor og tar forholdsregler for å minimere risikoen for skader og ulykker. Det finnes mange organisasjoner og ressurser som tilbyr opplæring og veiledning om sikkerhet for bønder.
Et funn fra undersøkelsen er at de uten landbruksfaglig utdanning har færre ulykker sammenlignet med de med landbruksfaglig utdanning.
«Jeg tolker det dit hen at «Sunt bondevett” og praktisk erfaring til hverdagslige oppgaver og problemer er sannsynlig svært viktig for sikker drift», sier Bjørn A. Hvaleby som er fagsjef i Kvalitetssystem i landbruket – KSL.
HMS-kartleggingen er utført på vegne av hele næringa i et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Mat og Norsk Landbruksrådgiving. Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse ved Arbeidsmedisinsk avdeling, St.Olavs Hospital, og forskningsstiftelsen Ruralis har analysert resultatene, og rapport er skrevet i samarbeid mellom alle fire organisasjoner.
Det er et samlet landbruk står bak HMS-kartleggingen og dette er viktig når resultatene skal følges opp. Med oppdaterte kunnskap vil virkemiddelene bli bedre målrettet gjennom tiltak og kan styrke samarbeidet på HMS på tvers i hele næringa.
«Det er vanskelig å si nøyaktig hva som er farligst med å være bonde, da det avhenger av en rekke faktorer som størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes. Hovedkonklusjonen er at det er mye farlige arbeidsoppgaver og at det er viktig å tenke på risiko og ikke ta unødvendige sjanser. Bedre å bruke ett minutt av livet på å tenke deg om enn å bruke opp resten av livet på ett minutt», sier Halle Arnes som er Fagkoordinator HMS i NLR.
Nøkkelord
Kontakter
Bjørn Austad HvalebyFagsjef KSL
Tel:969 02 361Bjorn.Hvaleby@norskmat.noBilder

Dokumenter
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
"Drikkeministeren" hedret norsk øl og eplemost13.3.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
- I tillegg til å være landbruks- og matminister er jeg også drikkeminister, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under tildeling av Spesialitet til Ekeby Gårdsbryggeri og Hyggen gård under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Kanskje Norges beste spekeskinke?14.2.2023 12:37:30 CET | Pressemelding
Hommelstad Gård fikk tildelt Spesialitet på messen Umami Arena for sin spekeskinke – Hommelstad 523. Spekeskinka fikk hele 95 av 100 poeng fra fagjuryen, noe som bare har skjedd en gang tidligere. Er dette Norges beste spekeskinke?
Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris2.2.2023 16:04:22 CET | Pressemelding
Det er en ære å få dele ut Ingrid Espelid Matkulturpris for 2022 til Jimmy Øien. En av Norges fremste kokker som har løftet bærekraft inn i kokkekunsten, og virkelig beviser at nydelig mat kan lages av alt, og at ingenting trenger å kastes, sa statssekretær Wenche Westberg da hun delte ut den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris på Fagdag Norsk Mat i Stavanger.
Forbrukerne vil ha norsk brød27.1.2023 09:00:44 CET | Pressemelding
Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk. Det er slett ikke alltid tilfelle, og nå tar kornbransjen grep for å øke norskandelen og merke brødet bedre.
Lokalmat fra Vestland, Rogaland og Viken hedret i Berlin26.1.2023 15:45:21 CET | Pressemelding
- Mangfold og kvalitet er stikkord for disse tre lokalmatprodusentene, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da is fra Storfjord, ost fra Jæren og havreris fra Viken fikk tildelt Spesialitet under åpningen av Grune Woche i Berlin fredag 20.januar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom