Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo priser ansatte

Del

Vinnerne av UiOs Utdanningspris, Forskningspris, Formidlingspris og Innovasjonspris, samt UiOs pris for yngre forskere, er klare.

- Det er viktig å feire ekstraordinær innsats, og UiOs priser har nettopp det for øyet. De fem prisene dekker til sammen bredden i UiOs virksomhet, og vinnerne er som alltid svært sterke. Det er bare å gratulere! Vi ser fram til årsfesten hvor vi får lære mer om prisvinnerne og deres innsats, sier rektor Svein Stølen.

UiOs pris for yngre forskere

Professor Trude Storelvmo, Institutt for geofag, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Storelvmo studerer hvordan ulike typer partikler i atmosfæren kan påvirke klimaet, avhengig av deres evne til å danne skydråper eller iskrystaller. Manglende forståelse av disse prosessene er en av de største hindringene for målet om å simulere fremtidige klimaendringer med nødvendig presisjon.

Utdanningsprisen

Førsteamanuensis Lisbeth M. Brevik, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS), Det utdanningsvitenskapelige fakultet. I hennes nyskapende arbeid med «medforskning» inkluderes studenter i forskning på ny måter, og avsluttende eksamen har form av en prøveforelesning.

Formidlingsprisen

Professor Hans Petter Graver, institutt for privatrett, Det juridiske fakultet. Priskomiteen fremhever hans aktive rolle i samfunnsdebatten og tydelige og modige forsvar for rettsstaten. Graver tok et viktig faglig initiativ da de COVID-19-motiverte unntakslovene skulle vedtas i Stortinget i mars i år, der han bidro til å løfte debatten over på et spor som sikret at demokratiet ble bedre ivaretatt.

Forskningsprisen

Professor Ole Andreassen, senterleder ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT), Det medisinske fakultet. Særlig viktig er hans innsats i utviklingen av nye analysemetoder for big data, som har bidratt til å avdekke den genetiske arkitekturen til psykiske lidelser.  Komiteen påpeker også at han bidratt til å øke statusen til mental helse som fagfelt i Norge.

Innovasjonsprisen

Professor Bjarne Bogen, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet. Bogen står bak utviklingen av vaksineprinsippet Vaccibody og selskapet med samme navn. Vaccibody AS har utviklet den første virksomme individtilpassede kreftvaksinen i verden, og er blant Norges mest verdifulle bioteknologibedrifter.

39 nominerte

Prorektor Gro Bjørnerud Mo er leder for priskomiteen.  
-    I hard konkurranse har vi funnet fem meget verdige vinnere. På hvert sitt felt har de gitt avgjørende bidrag. Både vaksiner, klimaspørsmål, rettsstatens rolle, mental helse og nye undervisningsformer er aktuelle spørsmål i vår tid. Disse prisene illustrerer hvilken viktig rolle universitetene har for samfunnet, sier Mo.

Vinnerne mottar et diplom og 250.000 kroner, som deles ut ved UiOs årsfest i september, samtidig med utdeling av H.M. Kongens gullmedalje. 20 menn og 19 kvinner var nominert.

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Lenker

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom