Unio

Unio vil gi ureturnerbare asylsøkere arbeidstillatelse

Del

Unio ønsker å gjeninnføre arbeidstillatelse for lengeværende asylsøkere som har fått endelig avslag, men som ikke kan returneres til hjemlandet.

Foto: Radek Prodcyk/Mostphotos
Foto: Radek Prodcyk/Mostphotos

Det er Unios representantskap som i dag har vedtatt en uttalelse der det går fram at Unio mener at det er behov for en lovendring slik at ureturnerbare asylsøkere får tillatelse til å arbeide fram til en retur kan finne sted.

Uttalelsen er i sin helget slik: 

Unio ønsker å gjeninnføre arbeidstillatelse for lengeværende asylsøkere som har fått endelig avslag, men som ikke kan returneres til hjemlandet.

Arbeid gir inntekt og mulighet til å forsørge seg selv. Arbeid bidrar til mening i hverdagen og fellesskap. Arbeid er helsefremmende. Det er derfor svært uheldig at dagens lovgiving utestenger en gruppe mennesker i arbeidsfør alder fra arbeidsmarkedet. Regjeringen har erkjent denne gruppens eksistens gjennom omtale av gruppen i Granavold-plattformen.

Uavhengig av synet på norsk asylpolitikk må vi erkjenne at det er en gruppe mennesker som tross avslag på asylsøknaden, ikke kan returneres til sitt hjemland. I dag har ikke denne gruppen arbeidstillatelse og de har kun rett på akutt helsehjelp. Mange kan leve i flere år på asylmottak med bare en liten månedlig økonomisk støtte til å dekke mat, klær, medisiner og andre nødvendigheter. Dette er en tilværelse som kan gi både fysiske og psykiske helseskader, og som setter folk i en situasjon der de blir ekstra sårbare for utnyttelse av ulike slag.

Arbeidstillatelse vil kunne bidra til en bedre hverdag, bekrefte den enkeltes verdi, være helsefremmende og hindre utnyttelse og svart arbeid. Det vil også gi denne gruppen økte muligheter til å bidra til fellesskapet.

Unio mener at det er behov for en lovendring slik at ureturnerbare asylsøkere får tillatelse til å arbeide fram til en retur kan finne sted.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Radek Prodcyk/Mostphotos
Foto: Radek Prodcyk/Mostphotos
Last ned bilde

Om Unio

Unio
Unio
Stortingsgata 2
0158 Oslo

22 70 88 50http://www.unio.no

Unio er partipolitisk uavhengig og er med over 375 000 medlemmer Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. Vi arbeider for høyere verdsetting av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

Følg saker fra Unio

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Unio

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom