Blå Kors

Unge spiller mer dataspill nå enn før pandemien

Del

4 av 10 sier at koronarestriksjonene har ført til at barna deres bruker mer tid på dataspilling. Samtidig oppgir over halvparten av foreldrene at de er bekymret over spillingen, viser ferske tall fra Blå Kors.

Illustrasjonsbilde: Mange barn har spilt mer under koronapandemien.
Illustrasjonsbilde: Mange barn har spilt mer under koronapandemien.

44 prosent av foreldrene som deltok i undersøkelsen, rapporterte at barnet deres har spilt mer dataspill i kjølevannet av pandemien. Det viser en fersk undersøkelse utført av IPSOS på vegne av Blå Kors.

55 prosent av respondentene er også bekymret over barnas spilling i større eller mindre grad.

Tidsbruken og frykten for at barnet skal bli avhengig er de største bekymringsfaktorene foreldrene melder om.

 –  I Blå Kors får vi en økende grad av henvisninger knyttet til unge voksne som har problemer med dataspilling i en så stor grad at det har blitt en avhengighet. Fastlåste konflikter rundt dataspilling kan ødelegge mange familierelasjoner for all fremtid, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.

Kan ha positive effekter

Undersøkelsen viser derimot at foreldrenes bekymring for at gamingen skal gjøre barna usosiale, har sunket betraktelig sammenlignet med fjorårets undersøkelse - fra 42 prosent i 2020 til 29 prosent i 2021.

 –  Det kan se ut til at pandemien har fått flere foreldre til å anerkjenne at «gaming» faktisk er en sosial plattform. Det er også godt mulig at foreldrene har fått en bedre forståelse av de positive effektene spill kan ha dersom hjemmekontor har ført til mer tid med barna, sier Backe-Hansen.

Stor usikkerhet

Undersøkelsen viser  at 8 av 10 foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til barnas spilling. Samtidig sier 52 prosent at de ikke er interessert i barnas dataspilling.

 – Mange foreldre og voksne skjønner ikke hvorfor man spiller og synes det er vanskelig å sette seg inn i opplevelsen. For mange barn er dette en del av deres identitet og selvforståelse.

Backe-Hansen mener derfor at det er viktig at man som foreldre løfter blikket.

 – Det som ofte skjer når foreldre blir bekymret, er at man kan få litt «tunnelsyn» på spillingen. Foreldre bør generelt bry seg mindre om hvor mye tid barnet bruker på spilling, og bry seg mer om hva de spiller og hvem de spiller med, råder hun.

Blå Kors og gaming: Blå Kors jobber med behandling av pengespill- og dataspillavhengighet. Vi har terapeuter og rådgivere med kompetanse på problemskapende gaming, der vi tilbyr samtaler med ungdom, familieterapi og veiledning til foreldre.

Ønsker du mer informasjon om undersøkelsen eller kontakt med caser til intervju? Ta kontakt med:

Hanne Backe-Hansen, tlf: 95074452, e-post: hanne.backe-hansen@blakors.no

Nøkkelord

Kontakter

Hanne Backe-Hansen, tlf: 95074452, e-post: hanne.backe-hansen@blakors.no

Bilder

Illustrasjonsbilde: Mange barn har spilt mer under koronapandemien.
Illustrasjonsbilde: Mange barn har spilt mer under koronapandemien.
Last ned bilde
Rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors mener mange foreldre har et tunnelsyn med tanke på barnas spillevaner.
Rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors mener mange foreldre har et tunnelsyn med tanke på barnas spillevaner.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Blå Kors

Blå Kors
Blå Kors
Storgata 38
0182 Oslo

22 03 27 40http://www.blakors.no

I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.

Blå Kors eier og driver 54 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Vi har behandlingsinstitusjoner, poliklinisk virksomhet, arbeid for barn og unge, videregående skoler, gatenære tiltak, boligsentre, lokale stiftelser og foreninger med mer.

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom