UiO med egen podkastserie om 22. juli
Podkastserien «10. år etter 22 juli» er delt inn i følgende episoder, hver på om lag 30 minutter:
«Demokratifortellingen utfordres», med Anders Ravik Jupskås, forsker og nestleder for Senter for ekstremismeforskning (C-REX) og Anne Talsnes, formidlingsansvarlig på 22. juli-senteret.
«Økt hets mot politikere hemmer rekrutteringen», med varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam og Tore Bjørgo, professor og leder for C- REX.
«Prøver å fange opp potensielle soloterrorister», med Siv Sørensen fra PST og Jacob Aasland Ravndal fra C-REX.
«Behandling av traumene krever lang oppfølging», med professor Grete Dyb, som er psykiater og står bak en studie som har fulgt de overlevende tett etter terroren.
«Trenger vi et nytt oppgjør med terroren som rammet Norge?», med professor, kriminolog og rettssosiolog Kristin Bergtora Sandvik og professor og sosiolog Cathrine Holst.
«Høyreekstremt tankegods lett tilgjengelig på nett døgnet rundt», med antropolog og forsker Cathrine Thorleifsson (C-REX) og Harald Klungtveit, redaktør for Filter Nyheter.
«Hvilket spillerom har høyreekstreme holdninger i norske medier?», med Anna Grøndahl Larsen, som har forsket på hvor og hvordan høyreekstreme aktører kommer til orde i norske nyhetsmedier, og Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten.
«Hvordan undervise barn og ungdom om temaet», med universitetslektor Silje Førland Erdal, som forsker og underviser på 22. juli-terroren, og Lars Gudmundsson, formidlingsansvarlig ved Læringssenteret på Utøya.
Serien er en del av UiOs forskerbaserte podkast «Universitetsplassen».
Ressursside
C-REX har utviklet en ressursside med forskning på 22. juli. Siden er delt inn i undertemaene «Vold og terrorisme», «Anti-islam», «Nettradikalisering», «Minnepolitikk», «Høyreekstremisme i Norge» og «Trusler mot politikere».
Her ligger også et intervju med C-REX-ledelsen om senterets forskning, ny forskning om langtidseffektene av 22. juli og opptak fra senterets 22. juli-konferanse.
Se også artikkelen "Ti år etter 22. juli: Tida leger alle sår?»
– En stor del av den norske befolkningen tenker at 22. juli er en hendelse de langt på vei er ferdige med, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder ved C-REX.
Samtidig vokser statusen til 22. juli-terroristen i det høyreekstreme miljøet, viser forskning fra senteret.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Pressekontakt
Tel:930 77 006pressekontakt@uio.noBilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.05.11.2024 09:06:23 CET | Pressemelding
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Anbefaler samarbeid for å sikre tilgang til psykologer i Innlandet31.10.2024 15:00:41 CET | Pressemelding
Det er en mangel på psykologer i Innlandet. Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet vil derfor samarbeide om en ny studieretning, hvor psykologstudentene vil gjennomføre store deler av utdanningen i Innlandet. Målet er at studentene skal bli i regionen når de skal ut i jobb.
Kan et nytt mini-NATO avskrekke Russland dersom Trump trekker USA ut av NATO?12.7.2024 11:40:02 CEST | Pressemelding
Toppforskere i dystopisk debatt om Europas sikkerhet: – Et fullstendig bortfall av amerikanske sikkerhetsgarantier overfor Europa, er et av de mer dystre scenarioene vi kan se for oss.
C-REX- forsker Anders Jupskås om fremveksten av høyrepopulisme9.7.2024 10:22:28 CEST | Pressemelding
Høyrepopulistiske partier vil ha makt i Europa. – Veldig mye koker ned til hva eliten på høyresiden er villig til å gjøre for å opprettholde makten, sier ekstremismeforsker Anders Ravik Jupskås ved C-REX Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo
Valg i Frankrike: Fransk facelift på ytre høyre21.6.2024 14:20:00 CEST | Pressemelding
Frankrike forbereder seg på politisk drama og en fremtid der de som ligger ytterst til høyre kommer til makta. Mange som nærmest har gitt opp franske politikere ser nå til Marine Le Pen som siste håp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom