Universitetet i Oslo

UiO får ansatte til å reise klimavennlig: Starter konferanse ombord på toget

Del

Universitetet i Oslo skal redusere CO2-utslipp fra sine flyreiser med 10 prosent i 2020. Nå starter de året med å leie togvogn for ansatte og studenter som skal til bærekraftkonferanse i Bergen.

Foto: David Gubbler / Flickr, CC BY-NC-SA 2.0
Foto: David Gubbler / Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Norge har noen av Europas mest trafikkert flyruter. Strekningen Oslo Gardermoen til Bergen lå på syvende plass i Europa målt i antall passasjerer i 2018, ifølge Eurostat.

– For mange er fly et naturlig valg når de reiser innenlands i jobben. Det tar jo gjerne kortere tid og er ofte billigere enn tog. Derfor spurte vi oss selv om det var noe vi kunne gjøre for å få konferansedeltakere til å reise med toget fra Oslo til Bergen, sier Sidsel Roalkvam, professor og leder for Senter for utvikling og miljø ved UiO.

Inspirert av Klimaomstillingssenteret ved Universitetet i Bergen og deres togtur fra Oslo til Beyond Oil-konferansen i Bergen i fjor, ble det satt i gang arbeid med å booke en egen UiO-«konferansevogn» fra Oslo til bærekraftkonferansen SDG Conference Bergen.

– Vi ville teste ut en måte å gjøre togturen om til en del av jobben og konferansen, og  kontaktet Vy for å høre om det var mulig å bestille en egen vogn til dette. Så begynte planleggingen av et eget konferanseprogram ombord, forteller Roaldkvam.

Selv om en togvogn setter noen begrensninger, blir det faglige presentasjoner knyttet til konferansens tematikk samt musikalske og kunstneriske innslag underveis på togturen.

– Tanken er at konferansen allerede starter på turen over fjellet. Her får studenter, ansatte og andre også en mulighet til å møtes på tvers av fagfelt. Vi håper at vi har fått flere til å velge tog som alternativ til fly på den måten. Og at vi sammen reduserer klimagassutslipp, sier Åse Gornitzka, viserektor for forskning og internasjonalisering. Hun skal selv ta toget.

– Konferansetoget vårt er et eksperiment som vi håper kan inspirere andre. Vi ønsker å demonstrere muligheter og behov for klimavennlige endringer både i universitetssektoren og i andre sektorer, sier hun.

Bærekraftkonferansen SDG Conference Bergen avholdes ved Universitetet i Bergen mellom 5. og 7. februar. Konferansetoget til Universitetet i Oslo går dagen før konferansen, den 4. februar kl. 12:03 fra Oslo S, og ankommer Bergen ca. kl. 18:55.

På Day Zero av konferansen, den 5. februar, arrangerer UiO:Energi et side-event. Professor Per Gunnar Røe fra Institutt for sosiologi og samfunnsgeorgrafi skal snakke om hvordan vi får til et rettferdig grønt skifte.

Mer informasjon om togvognen og programmet ombord

Mer informasjon om side-eventet på Day Zero

Kontakter

Lise Bjerke, epost: lise.bjerke@sum.uio.no / mobil: 416 59 754

Bilder

Foto: David Gubbler / Flickr, CC BY-NC-SA 2.0
Foto: David Gubbler / Flickr, CC BY-NC-SA 2.0
Last ned bilde

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

Utdeling av UiOs menneskerettighetspris 20192.12.2019 15:00:44 CETPresseinvitasjon

Torsdag 5.desember kl 18.00 mottar Seyran Ates UiOs menneskerettighetspris for 2019, under åpningsdagen for Oslo Peace Days. Fredag 6.desember holder prisvinneren sitt foredrag om menneskerettigheter. Seyran Ates er utdannet jurist. Hun er født i Istanbul, har tyrkisk mor og kurdisk far, og kom til Tyskland da hun var seks år gammel. Hun har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfriheten, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. Ates er spesialist i straffe- og familierett, og har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning i Tyskland som beskytter mot tvangsgifte. Hun har også skrevet en rekke bøker. Som jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner ble hun på 80-tallet utsatt for et attentat, og fra 2006 til 2012 stengte hun advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. Programmet for Oslo Peace Days Om UiOs menneskerettighetspris og Lisl og Leo Eitingers fond • Prisen deles ut årlig som en ane

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom