Universitetet i Bergen (UiB)

UiB markerer 150 år siden oppdagelsen av leprabakterien

Del
I 2023 er det 150 år siden Gerhard Armauer Hansen oppdaget leprabasillen. Tirsdag 28. februar inviterer Universitetet i Bergen til markering av det medisinske gjennombruddet som forandret måten man så på sykdom og smitte.
Foto: Universitetet i Bergen.
Foto: Universitetet i Bergen.

Gerhard Henrik Armauer Hansens er «uten sammenlikning den mest berømte norske lege gjennom tidene» (Norsk biografisk leksikon). Den største bragden var oppdagelsen av leprabasillen, M.leprae, først observert 28. februar 1873.

Oppdagelsen representerte et medisinsk paradigmeskifte da den for første gang viste at en bakterie er årsak til kronisk sykdom. Den representerte også et epidemiologisk gjennombrudd med konsekvenser for forebyggende medisin og helselovgivning i Norge, og globalt. Armauer Hansens forskning representerte innsats i Nobelprisklasse, og sykdommen omtales i mange land som «Hansen’s disease».

Mange av problemstillingene Armauer Hansen diskuterte er fremdeles relevante, som forholdet mellom individets frihet og kollektivets rett på beskyttelse i møte med smittsom sykdom. 150 år etter oppdagelsen er lepra fremdeles et folkehelseproblem i flere land.

150-års jubileet for oppdagelsen av Leprabasillen markeres med flere arrangementer i løpet av 2023. På årsdagen 28. februar inviterer UiB til jubileumsmarkering i Universitetsaulaen. Her deltar blant andre UiB-rektor Margareth Hagen, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, lepra-ambassadør Yohei Sasakawa fra Verdens Helseorganisasjon m.fl.

Det blir også en webcast for et internasjonalt publikum fra klokken 13:00, i samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Sasakawa Leprosy (Hansen's Disease) Initiative. Klikk her for mer informasjon og for registrering til webcasten

Klikk her for å se fullt program for jubileumsmarkeringen: https://www.uib.no/ledelsen/156433/jubileumsmarkering-150-%C3%A5r-siden-oppdagelsen-av-leprabasillen

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Påmelding her: https://skjemaker.app.uib.no/view.php?id=13457555 

Nøkkelord

Kontakter

Magnus Vollset
Førsteamanuensis, medisinhistorie og vitenskapshistorie
magnus.vollset@uib.no
Mobil: 90993981

Bilder

Foto: Universitetet i Bergen.
Foto: Universitetet i Bergen.
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom