Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.

Flere hundre norske og utenlandske gjester hadde i dag inntatt Universitetsaulaen i Bergen for å overvære H.K.H Kronprins Haakons overrekkelse av Holbergprisen til professor Gayatri Chakravorty Spivak. Holbergprisen er verdt NOK 6.000.000, og den tildeles årlig for banebrytende forskning innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.
Gayatri Chakravorty Spivak er University Professor in the Humanities ved Columbia University. Hun ansees som en av de mest innflytelsesrike globale intellektuelle i vår tid, og som litteraturteoretiker, feministisk kritiker og postkolonial tenker har hun hatt betydelig innflytelse på humaniora og samfunnsvitenskap siden 1970-tallet. Særlig har hennes forskning bidratt til å belyse hvordan kolonialisme og imperialisme har formet verdenshistorien og fortsatt påvirker dagens samfunn.
To typer priser
Prisvinneren uttrykte sin dype takknemlighet og erklærte at hun mottok prisen «til støtte for fred – i Palestina, i Ukraina, for rohingyaene, for vår sårbare verden.»
Spivak tilføyde at noen av de viktigste «prisene» hun har fått, ikke er offisielle utmerkelser, men erfaringer fra sitt mangeårige arbeid med utdanning i fattige landsbyer i Bengal.
I over førti år har hun vært med på å starte skoler i marginaliserte lokalsamfunn – ofte i enkle, små skur. Spivak viste blant annet til hvordan fattige bønder fra de såkalte kasteløse donerte et lite jordstykke mellom leirhyttene sine, slik at hun kunne bygge en skole. «Dette er en pris jeg verdsetter på en helt annen måte enn en stor pris som Holbergprisen», sa hun.
Et vern mot totalitære krefter
I sin takketale understreket Spivak videre hvor viktig humaniora er for å hjelpe oss med å forstå og håndtere det uforutsigbare og tilfeldige, som ikke passer inn i en fastsatt orden: Humanistiske fag stimulerer fantasi og kritisk tenkning og gir oss verktøy vi trenger for å utfordre systemer som forsøker å kontrollere eller forklare alt. «Der humanioras kreative aktivisme mangler, ser vi totalitære krefter over hele verden – både på høyre- og venstresiden – som gjør alt for å bevare systemet», advarte Spivak.
Spivak trakk også frem hvordan humaniora lærer oss å lære – ikke bare å samle kunnskap. Dette er avgjørende for demokratiske samfunn og for evnen til å forstå andre mennesker. En rettferdig samfunnsutvikling krever derfor at vi endrer hvordan vi tenker, ikke bare hva vi vet. «Skal vi ha håp om å oppnå et rettferdig samfunn, må hver generasjon gradvis avvennes fra menneskets grunnleggende impulser, som grådighet, frykt og vold – og fra rase-, klasse- og kjønnsbasert apartheid», sa prisvinneren.
Nils Klim-prisen overrakt til Daniela Alaattinoğlu
I Universitetsaulaen i dag overrakte også forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland årets Nils Klim-pris. Denne prisen er verdt NOK 500.000 og tildeles hvert år en yngre forsker, fra eller i et nordisk land, for fremragende vitenskapelig arbeid innen Holbergprisens fagfelt.
Prisen tildeles i år den finske juristen Daniela Alaattinoğlu, som er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Åbo universitet (University of Turku). Hun mottar Nils Klim-prisen for sin forskning om hvordan lovverk og samfunn utvikler seg parallelt, hvordan grupper mobiliserer for forandring og hvordan lovverket inkluderer og ekskluderer grupper basert på interseksjonalitet.
Alaattinoğlu har i sin forskning undersøkt varierte temaer, som ufrivillig sterilisering og kastrering av marginaliserte grupper i Norden, endrede juridiske definisjoner av voldtekt og samtykke, samt de nordiske samiske sannhets- og forsoningskommisjonene.
En mer rettferdig rettsorden
I sin takketale uttrykte Alaattinoğlu stor takknemlighet over å bli en del av rekken av Nils Klim-prisvinnere. «Som jurist ønsker jeg å bruke denne plattformen til å understreke hvor viktig det er at rettsvitenskap forblir engasjert i spørsmål om likhet og sosial rettferdighet», sa hun.
«Jeg mottar denne prisen i en tid preget av uro», forklarte prisvinneren videre. «Aldri har det vært tydeligere at de landene og lederne som lager reglene, også er de som mest åpenlyst bryter og omskriver dem til egen fordel», sa hun, med henvisning til blant annet angrep på palestinerne og angrep på menneskerettigheter, kjønns- og seksualitetsstudier, samt arbeid for mangfold og inkludering.
«Gjennom min akademiske og personlige reise har jeg vært heldig å møte andre som deler min uro over at jusen ofte reduserer kompleksitet», fortsatte Alaattinoğlu. «For meg handler det til syvende og sist om hvordan rettsvitenskap kan legge til rette for mer rettferdighet og likeverdighet.»
Pressebilder, taler, biografier om prisvinnerne, fagkomitéenes uttalelser og fakta om prisene legges ut på
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Ole SandmoHolbergprisens sekretariat
Tel:(+47) 980 01 878ole.sandmo@uib.noBilder



Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Opptak ved UiB: Feil overskrift på lister over poenggrenser25.7.2025 13:16:38 CEST | Pressemelding
I UiB sin pressemelding om opptakstall, ble tallene for studier med høyest poenggrense ("ordinær kvote" og "kvote for førstegangsvitnemål") satt under feil overskrift ved en feil. Her er rettet versjon.
Hard konkurranse om plassene ved UiB. – Gledelig at flere velger realfag25.7.2025 11:00:03 CEST | Pressemelding
Opptakstallene for 2025 er klare. Årets hovedopptak viser stor interesse for studier ved Universitetet i Bergen (UiB). Flere studieprogrammer har langt flere søkere enn plasser, og det har vært tøff konkurranse om å komme inn.
Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter9.7.2025 13:38:26 CEST | Pressemelding
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom