Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Fire fornøyde lokalmat- og drikkeprodusenter fra Trøndelag strålte om kapp med sola på første dag av Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. Både ost, is, øl og akevitt fra Trøndelag fikk tildelt kvalitetsmerket Spesialitet for unik smak.
- Med disse tildelingene er Trøndelag utvilsomt lokalmatfylke nummer 1 i Norge. Hele 21 produsenter med 123 ulike produkter, det er det ingen andre fylker som slår, sier Nina Sundqvist. - Og det gleder meg at så mange ulike deler av Trøndelag var representert blant de produktene som gikk gjennom fagjuryens nåløye. Det vitner om at høy kvalitet er standarden i hele dette matriket i midten av Norge, avslutter Sundqvist.
Is og ost fra Fosen
Fra Reins Kloster på Rissa kommer Bringebærsorbet og Karamelliskrem. Begge er lagd på egne økologiske råvarer. Fagjuryen som tildeler Spesialitet mente at dette var iskrem og sorbet av ypperste klasse. Bringebærsorbeten til Reins Kloster er den med høyest prosent bringebær i Norge.
- Vår bringebær-sorbet inneholder hele 76 % bringbær og den inneholder ikke fortykningsmiddel. Derfor er andelen bær høyere enn det som er vanlig og sukkermengden er mindre. Det er det som gir den gode smaken, sier Hans Horneman fra Reins Kloster.
Fra Hindrum Gårdsysteri kommer Kjerringklump. En økologisk Cheddar ystet av melk fra egne kyr. Osten ystes etter den klassiske cheddar-metoden. Etter pressing i form smøres osten med egen-ystet smør og kles i bomullslerret for videre lagring i modningsrom i minimum 6 måneder.
- Vi produserer kun med melk fra våre egne kyr. I tillegg bruker vi lerret ved lagringen og dette er den gammeldagse metoden for cheddarproduksjon. Kyrne beiter mye på blomsterenger og dette gir en spesiell smak med hint av blomster, sier Frode Hindrum fra Hindrum Gårdsysteri.
Gylden akevitt fra Inderøy
Fra Inderøy Brenneri på Berg Gård kommer Den gyldne Aquavit.
Hovedkrydderet er Inderøykarve som er produsert på Berg Gård. I tillegg brukes krydderdestillater av kvannfrø, mjødurt, løvetann og granskudd. Akevitten er søtet med sommerhonning fra Berg Gård.
- Utrolig stas med Spesialitetsmerket. Det viser at vi er på rett vei etter flere års hardt arbeid. Det er viktig for oss å bruke lokale råvarer. Alt fra karve til krydder og honning kommer enten fra gården vår eller fra en av nabogårdene. Vi har også nettopp vunnet en sølvmedalje på en internasjonal konkurranse i London, sier Svein Berfjord fra Inderøy Brenneri på Berg Gård.
Stolt øl fra Stjørdal
Fra Stolt bryggeri kommer ølet Røyklagt, et helnorsk gårdsøl med sterke, historiske tradisjoner fra Stjørdal. Alle råvarene som benyttes til bryggingen av ølet er norske og helt lokale fra området.
- Det som er spesialet med Røyklagt er at vi har prøvd å løfte fram en veldig gammel øltradisjon fra Stjørdalen. Vi har hatt tilgang på mange lokale folk sin kompetanse og erfaring, og basert på det og lokale råvarer har vi klart å lage vår versjon av dette tradisjonsrike ølet. Salget går veldig bra, og det tror jeg er fordi vi har så gode norske råvarer, de snakker for seg selv. Så det er bare å be ditt lokale Vinmonopolet om å bestille det, sier Mikael Slettedal fra Stolt bryggeri.
Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat
- Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
- Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
- Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
- Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom