Universitetet i Oslo

Tore Rem overtar som direktør for stor forskningssatsing om Norden

Del

Universitetet i Oslo satser på Norden-forskning. Nå overtar den kritikerroste forfatteren og professoren Tore Rem som direktør for UiO:Norden. – Jeg kan love at jeg går inn i jobben med stort engasjement, sier han.

Foto: UiO
Foto: UiO

– Vi skal ikke bare feire den nordiske velferdsmodellen, selv om vi ønsker å undersøke hva som fungerer. Vi skal spørre om det finnes noe særnordisk, og hva dette i så fall er. Vi skal også stille de vanskelige, kritiske spørsmålene, om alt fra norsk og nordisk selvgodhet til utfordringer som gjelder miljø, innvandring og integrering, sier Rem. 

UiO:Norden har en budsjettramme på 80 millioner kroner fordelt over åtte år. Gjennom å utvikle og koble sammen fagmiljøer med ulik kompetanse, skal UiO:Norden gi ny viten om Norge og Norden og kritiske perspektiver på de nordiske samfunnssystemenes bærekraft og utviklingsmuligheter.

– Min erfaring er at det er stor interesse for Norden og den nordiske modellen ute i verden. Nå vil jeg jobbe for å gjøre UiO:Norden mer kjent, både i Norge og i utlandet. Det skjer så mye spennende i forskningsprosjektene, og de drives av så mange sterke forskere, at jeg ikke tror det skal bli så vanskelig.

De pågående prosjektene handler om:

  • Norden som merkevare
  • Velferdsstatens særtrekk og utfordringer
  • Utviklingen av nordiske offentligheter
  • Nordisk barndom og utdanning
  • Bærekraftige nordiske forretningsmodeller

Tre nye forskningsprosjekter med ny tematikk tildeles støtte i løpet av høsten.

– Jeg ønsker å vise at prosjektene er samfunnsrelevante: at vi forsøker å møte noen av de vesentlige samfunnsutfordringene. Hva kan de samfunnsvitenskapelige og humanistiske perspektivene, men også andre fagtradisjoner som er representert i UiO:Norden, bidra med i den store samtalen?

Om Tore Rem

Tore Rem har vært litteraturforsker siden 1996, først ved Oxford University og siden ved Universitetet i Oslo. Han har hatt en rekke lederoppgaver innen universitetssektoren, ledet arbeid med store utgivelsesprosjekter og rapporter, har en omfangsrik forskningsproduksjon både nasjonalt og internasjonalt og er en svært aktiv formidler.

Rem har også skrevet en rekke bøker, blant annet tobindsbiografien om Jens Bjørneboe (2009 og 2010) og «Knut Hamsun: Reisen til Hitler» som fikk Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne i 2014. I 2009 og 2016 var han nominert til henholdsvis Brageprisen og Språkprisen.

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom