Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Tirsdag 1. juni er verdens melkedag

Del

Tirsdag 1. juni feires verdens melkedag, og det skåles i melk verden rundt. I Norge er det i år en spesielt god grunn til å heve glassene: Nordmenn kjøper mer melk enn på lenge, og etter flere tiår med fall i forbruket av melk og meieriprodukter, stiger salget historisk mye.

Koronakrisen har styrket nordmenns holdninger til melk og melkeproduksjon, og flere mener også at melkeproduksjon er en viktig del av en bærekraftig og sunn matproduksjon. Det er gode nyheter for de hardtarbeidende melkebøndene i Norge og i resten av verden.

Råvaren melk foredles i dag til et enormt mangfold av produkter, og industrien sysselsetter et stort antall mennesker. Til sammen er rundt én milliard mennesker over hele verden involvert i produksjon, distribusjon og salg av melk og meieriprodukter. Det finnes rundt 133 millioner melkegårder i verden. 6900 av disse finner vi i Norge. 

Alle typer meieriprodukter fortsatte en betydelig økning i første kvartal i 2021 – melk, ost, yoghurt, rømme og fløte. Sistnevnte produkt økte aller mest med 8,3 prosent pr person. Økningen startet fra nedstengningen i Norge i mars 2020.

 Fakta: 

  • I Norge har vi 6900 melkegårder med gjennomsnittlig 30 kyr hver i fjøset. 
  • Disse produserer 1,5 milliarder liter melk i året, som skal dekke behovet til i overkant av fem millioner nordmenn. 
  • Ser vi på hvor mye melk vi drikker per innbygger, blir bildet imidlertid et helt annet. Her kommer vi i Norge på en god 8. plass i verden. 
  • 41 % av Norges befolkning oppgir å drikke melk hver dag*.

Topp 10: Melkedrikking, kg per innbygger i 2019 

Land

Kg per capita i 2019

Estland

121,2

Irland

112,5

New Zealand

108,7

Finland

103,6

Australia

97,8

Storbritannia

96,5

Hviterussland

83,3

Norge

83,3

Danmark

79,8

Østerrike

75,9

Kilde: The World Dairy Situation 2020, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)

Den 1. juni feirer vi verdens melkedag, en internasjonal merkedag etablert 1. juni 2001 av FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO (Food and Agriculture Organization).

– Dagen skal bidra til mer oppmerksomhet til det positive ved melk og meieriprodukter. Bakgrunnen er at disse produktene anses som viktige bidrag til den globale folkehelsen, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). 

* Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Utført i mars 2021 (1015 respondenter).

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ny undersøkelse: Gulost er barnas favorittpålegg på matpakken15.8.2021 15:00:00 CEST | Pressemelding

Når skolestart står for døren, vil tusenvis av foreldre igjen ta fatt på matpakkesmøringen. Nesten alle skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, og det er fortsatt brødskiver av grovt brød som er det vanligste innholdet i matpakken. Som pålegg på skivene vil barna aller helst ha gulost, det viser en ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av opplysningskontorene i landbruket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom