Tilsynsaksjon av behandling av EE-avfall
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder forbruk av elektriske og elektroniske produkter. Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) som ikke samles inn og håndteres forsvarlig, kan føre til helseskade der det havner og at miljø- og helsefarlige stoffer lekker ut og forurenser naturen.
I tilsynsaksjonen skal vi kontrollere om EE-avfallet blir sortert fra annet avfall og behandlet riktig. EE-avfall skal behandles separat fra annet avfall for å sikre at farlige stoffer fjernes og behandles trygt. Resten av materialene i EE-avfallet blir i stor grad materialgjenvunnet for å utnytte ressursene.
Uforsvarlig og ulovlig behandling av EE-avfall kan i tillegg til fare for helse og miljøskade, utkonkurrere virksomheter som følger regelverket og håndterer avfallet på riktig og miljømessig god måte.
Alle typer anlegg som håndterer EE-avfall blir kontrollert
Både anlegg som har særskilt tillatelse til å ta imot og behandle EE-avfall, og de som ikke har en slik tillatelse, blir kontrollert. Vi har mistanke om at det er flere anlegg som ikke har egen tillatelse, men som likevel tar imot EE-avfall for behandling. Eksempler på anlegg både med og uten tillatelser kan være metallmottak, fragmenteringsanlegg, bilopphuggere og skraphandlere.
Mellom 50 og 100 anlegg over hele landet blir kontrollert i oktober og november.
De anleggene som ulovlig behandler EE-avfall må sørge for at de etterlever reglene, og der vi avdekker alvorlige tilfeller vil vi vurdere politianmeldelse.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Framleis auka bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Medan salet av fossilt drivstoff fell, aukar omsetninga av biodrivstoff. Det har aldri vorte brukt meir biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom