DoveDove

Tilbake i skolegården 30 år etter

Del

- Ja, det er spesielt å være tilbake. Jeg husker så godt alle følelsene, både de gode og mindre bra, smiler Guri Solberg. Fra 1989 til 1992 gikk hun på ungdomsskolen på Voss. Nå er hun tilbake i klasserommet for å intervjue sin ungdomsskolelærer. Det skal bli en spesialutgave av podcastserien Bra Damer.

Guri Solberg er tilbake på sin gamle ungdomsskole på Voss. Her skal hun spille inn en podcast. Foto: Emil W. Breistein
Guri Solberg er tilbake på sin gamle ungdomsskole på Voss. Her skal hun spille inn en podcast. Foto: Emil W. Breistein

Skolebygningene står slik de gjorde da programlederen gikk her. I dag er hun her for å møte Hæge Graudo, hennes tidligere lærer i blant annet norsk. Samtalen skal bli en spesialepisode av hennes populære podcast, og er et samarbeid med Dove og deres internasjonale prosjekt Self-esteem project.

Fra skoledagbok til SoMe
Målet med Self-esteem project er å bedre selvfølelsen og kroppsbildet til skoleelever, og i Norge samarbeider Dove med Barnevakten om et eget undervisningsprogram. Solberg er engasjert i temaet, både i kraft av hennes rolle som kjent kvinnelig programleder, men også som mor.

– Da jeg vokste opp følte jeg meg trygg. Jeg var heldig, både fordi jeg var skoleflink, hadde en fin vennegjeng og opplevde lite som kan kalles traumatisk. Likevel målte jeg meg mot andre, og tenkte at jeg burde og skulle ha sett annerledes ut. Derfor er det Dove og Barnevakten gjør så bra. Ungdomsskoletiden er en viktig tid. Det skjer store endringer både i hodet og kroppen. Da jeg vokste opp var skoledagboken kanskje det viktigste stedet hvor vi uttrykte oss. Det er ganske annerledes i dag hvor alt skjer i sosiale kanaler. Jeg var heldig, sier Solberg.

Tenk over hvem du sammenligner deg med
Ungdomsskoletiden handler mye om å finne ut hvem du er og hva du står for. Undersøkelser viser at fire av ti unge kvinner i Norge i dag har lav selvfølelse. Guri forteller at det er mest gode minner fra tiden på Voss ungdomsskole, men noe skulle gjerne vært usagt.

– Det jeg angrer på at jeg har sagt i livet, er sagt i løpet av ungdomsskoleårene. Jeg tøffa meg for å passe inn og bli likt av de rette folka. Jeg mener at alle, både meg selv som 42 åring og skoleelever landet rundt har godt av å tenke nøye over hvem vi sammenligner oss med. Vi er gode nok som vi er, fastslår Solberg.

Viktig med ros og skryt
Den nå pensjonerte læreren husker godt sin tidligere elev. Hun forteller om Guri at hun både var en ivrig og flink elev. Guri selv blir litt flau da Graudo sier at hun nok var klassens sjef. Men hennes lærer er uenig.

– Det var flott at du som jente tok litt kommando i klassen. Jeg husker deg som en inkluderende person, sier Graudo.

Solberg takker imidlertid sin ungdomsskolelærer for at hun ble sett og fikk gode tilbakemeldinger. Noe som medførte at hun gikk videre på journalisthøyskolen.

– Dine tilbakemeldinger i norsk var viktig for meg. Du var raus og irettesettende på samme tid, og jeg opplevde at du anerkjente det jeg skrev. Det var viktig for meg, sier programlederen.

Voksne er rollemodeller
For prosjektet Dove har satt i gang med Barnevakten er samtalen fra Voss et tilskudd og et godt eksempel på hvor avgjørende det er å ha gode rollemodeller, og at lærerne er blant de viktigste støttespillerne for barn og unge. Line Relling Printzell, merkevareansvarlig for Dove peker på at samtalen mellom Graudo og Solberg trekker frem flere viktige forhold.

– Skolen er en arena hvor læring, feiling og prøving skal skje. Her knyttes det vennskap og et grunnlag for fremtiden. Men, uten lærerne og trygge voksne i skolemiljøet ville ikke alle de sårbare og vanskelige situasjonene bli fanget opp. Undervisningsprogrammet vi har utviklet sammen med Barnevakten skaper gode diskusjoner til refleksjon og ettertanke. Vi ser at det skaper endring og at de unge snakker om temaer relatert til selvfølelse. Det er vi naturligvis veldig glad for å ha fått til, sier Relling Printzell.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon vennligst kontakt:
Line Relling Printzell
Merkevareansvarlig Dove
Tel: 408 56 295
E-mail: line.relling@unilever.com

Leif Gunnar Vestbøstad Vik
Daglig leder, Barnevakten
Tel: 948 10 746
E-mail: leif.gunnar@barnevakten.no

Bilder

Guri Solberg er tilbake på sin gamle ungdomsskole på Voss. Her skal hun spille inn en podcast. Foto: Emil W. Breistein
Guri Solberg er tilbake på sin gamle ungdomsskole på Voss. Her skal hun spille inn en podcast. Foto: Emil W. Breistein
Last ned bilde
Lærer Hæge Graudo tilbake i klasserommet med sin tidligere elev. Foto: Emil W. Breistein
Lærer Hæge Graudo tilbake i klasserommet med sin tidligere elev. Foto: Emil W. Breistein
Last ned bilde
Solberg blar i sin skoledagbok. Her delte hun viktige meldinger med seg selv og venner. Foto: Emil W. Breistein.
Solberg blar i sin skoledagbok. Her delte hun viktige meldinger med seg selv og venner. Foto: Emil W. Breistein.
Last ned bilde

Lenker

Om Dove

Om samarbeidet med Dove og Barnevakten
Dove har utarbeidet skoleprogrammet «Confident Me», hvor Barnevakten har kommet med gode innspill ved tilpasning til norsk. Målgruppen for materiellet er 6., 7. og 8. trinn. For å nå flest mulig skal Barnevakten i hovedsak kurse lærere i programmet. Deretter skal lærerne selv kjøre undervisningen for elevgruppene. Slik kan skolene bruke programmet for å nå flest mulig. Globalt er målet å utdanne 40 millioner unge om selvfølelse og kroppsbilde over hele verden innen 2020. I Norge er målet å nå 12 000 norske skoleelever med programmet innen utgangen av 2019. Målsettingen er at norske skoleelever vokser opp med et mer balansert forhold til sin egen kropp, utseende og selvfølelse.

Følg saker fra Dove

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dove på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dove

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom