UNICEF Norge

Ti år med krig: Barna i Syria har det verre enn noen gang

Del

Ti år etter at krigen i Syria startet, er situasjonen verre enn noen gang. Halvparten av befolkningen er avhengig av nødhjelp, 13 millioner mennesker. Matprisene har økt med 236% på et år, og barnearbeid- og barneekteskap har skutt i været.

15. mars markeres 10-årsdagen for Syria-krigen som startet som et opprør mot Assad-regimet i 2011.

UNICEF betegner krigen som en av de mest brutale i nyere tid, og den største humanitære operasjonen. I dag er mer enn 8,5 millioner syriske barn avhengig av hjelp i Syria og i nabolandene.  

Mer enn 6 millioner barn i landet trenger hjelp. Like mange barn ble født inn i krigen i Syria og i nabolandene og har aldri opplevd annet enn krig, flukt og frykt.

- De psykiske konsekvensene er enorme. Bare det siste året har de psykiske lidelsene doblet seg blant syriske barn som en følge av en hel barndom i krig, sier Gallardo.

I løpet av de ti årene med krig er nesten 12.000 syriske barn blitt drept eller skadd.  

5737 barn blitt brukt som barnesoldater.

Dramatisk prisvekst

Den dramatiske prisøkningen det siste året skyldes langvarige sanksjoner fra verdenssamfunnet og handelsblokader fra naboland. Dette sammen med inflasjon har ført til at 80 prosent av syrerne nå lever i fattigdom.

Mange har også mistet jobb og inntekt på grunn av pandemien. Både den økonomiske kollapsen og stengte skoler har ført til at barnearbeidet det siste året har økt med 7-10 %. Også barneekteskap har økt.

- Situasjonen er svært prekær. Vi vet at foreldre blir tvunget til å gjøre desperate ting for å overleve, som å la være å spise selv for at barna skal få nok, selge dyr eller eiendeler og å ta opp lån. Det medfører igjen økt barnearbeid og flere barneekteskap, sier Gallardo.

Al hol-leiren

Den tiårige krigen i Syria har blitt kalt for verdens største fordrivelse av mennesker. Så mange som 6,7 millioner syrere er flyktninger i eget land.

Fortsatt lever også 65.000 mennesker under grusomme forhold i den beryktede Al hol-leiren. Her er 93 prosent kvinner og barn, og mer enn 31.000 er barn under 12 år. Mange av dem er enker og barn etter fremmedkrigere.

I nordøstlige Syria er det over 22.000 utenlandske barn fra minst 60 nasjonaliteter i leirer og fengsler, i tillegg til tusenvis av syriske barn. UNICEF gikk nylig ut med klar appell til FN-land og til myndighetene om å gjøre alt som står i deres makt for å hente hjem disse barna.

- Alle mindreårige som befinner seg i leirer eller fengsler i nordøstlige Syria, må få lov til å vende hjem, sier UNICEF i en uttalelse.

Angrep på skoler

Siden krigen begynte i 2011 har FN bekreftet nesten 700 angrep på skoler og -personell i Syria. Mer en 10.000 barn er drept eller skadet i skoleangrepene. Bare i 2020 ble det bekreftet 52 slike angrep på barn.

Bare i Syria er nesten 2,5 millioner barn, 40 prosent av dem jenter, utenfor skolesystemet. Tallet er sannsynligvis langt høyere på grunn av koronapandemien.

En av tre skoler inne i Syria kan ikke lenger brukes på grunn av at de enten er ødelagte, skadet eller brukes til militære oppdrag.

I nordvest-Syria antas 82 % av barna å jobbe i stedet for å gå på skolen.

Nabolandene  

Også i nabolandene Jordan, Tyrkia, Libanon, Irak og Egypt har 2,5 millioner syriske barn søkt tilflukt.

Av alle registrerte syriske flyktninger i verden, bor 84% av dem i nabolandene.

Disse landene har selv en vanskelig økonomi og spente forhold. Med covid-19 blir det å håndtere en flyktningekrise en dobbelt byrde.

Det jobbes intenst med å få til en varig fredsavtale mellom partene i den langvarige krigen. Men den står foreløpig i stampe.

UNICEF fortsetter å gi livsnødvendig hjelp til flyktningene i Al hol-leiren, som mat, rent vann og helsehjelp. Her og i resten av landet gir også UNICEF barna beskyttelse, tilgang til skole og psykologisk hjelp etter år med krig og frykt.

- Krigen fortsetter, og de humanitære behovene er enorme. Barna i Syria og familiene deres trenger desperat vår hjelp i lang tid fremover. Vi håper vår appell til verdenssamfunnet om å bidra til fred og å gi barna beskyttelse blir lyttet til, sier Jean-Yves Gallardo.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom