Statnett

Tester om folk endrer strømvaner ut fra prisvariasjoner

Del

Hvor fleksible er alminnelige strømkunder? Statnett skal gjennom forskningsprosjektet iFleks utføre priseksperimenter blant utvalgte kunder i norske byer for å få kunnskap om hvordan forbrukere reagerer på varierende strømpriser. Forskningen vil være verdifull når Statnett skal planlegge fremtidens strømnett.

Forskningen skal gi kunnskap om fremtidens strømforbruk. Foto: Pixabay
Forskningen skal gi kunnskap om fremtidens strømforbruk. Foto: Pixabay

— Resultatene fra prosjektet vil gi Statnett bedre forutsetninger for å forstå potensialet knyttet til forbrukerfleksibilitet, som et alternativ til økte investeringer i fremtidig nett eller ved at investeringer kan utsettes i tid. Forskningen vil kunne bidra til å holde nettkostnadene nede, noe som kommer hele samfunnet til gode, forteller forsker og prosjektets doktorgradsstipendiat, Matthias Hofmann i Statnett.

For hva skal til for at norske strømkunder responderer på svingninger i strømprisen? Tenker man seg om en ekstra gang før man skrur på panelovnen, setter på komfyren eller lader elbilen i timer der strømprisen er høy – dersom man blir opplyst om det på forhånd? Hvor mye må husholdninger og næringskunder kunne spare for at de aksepterer tap av komfort? Er folk bevisste på eget strømforbruk, og er vi villige til å endre vanene våre?

iFleks skal finne svar på disse spørsmålene, i tillegg til å finne ut hvilken informasjon og teknologi strømbrukere trenger for å kunne reagere på variasjoner i strømprisen og dermed redusere strømutgiftene sine. Bakgrunnen for prosjektet er en forventning om at timeprisen for å bruke strøm vil variere mer i fremtiden og at forbrukerne dermed vil bli mer villig til å endre strømbruk etter pris.

Vil teste flere tusen strømkunder i norske byer

Sist vinter gjennomførte iFleks et priseksperiment med 800 husholdninger i Oslo, Bergen, Stavanger og Bærum der deltagernes faktiske respons på ulike prissignaler ble målt. Blant de som deltok aktivt i eksperimentet gjorde nesten 70 prosent tiltak for å redusere strømforbruket sitt. De mest populære tiltakene var å skru av oppvarming i rom som ikke ble brukt, senke innetemperaturen og bruke vedfyring fremfor elektrisk oppvarming.

Rundt 900 personer svarte i tillegg på en spørreundersøkelse utført av Ipsos knyttet til strømforbruk.

 — Funnene gir oss en indikasjon om at husholdninger er villige til å både endre og redusere strømforbruket sitt hvis det er enkelt å motta prissignaler, det tilbys automatiserte løsninger og de kan spare litt penger, sier prosjektleder Turid Siebenbrunner i Statnett.

For å få enda bedre datagrunnlag skal Statnett sammen med samarbeidspartnerne Ishavskraft, Gudbrandsens Energi og Bodø Energi utføre nye priseksperimenter med et mål om å teste flere tusen husholdninger i storbyer som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Bodø og Tromsø. I tillegg vil både Ishavskraft, Energisalg Norge og Entelios teste noen representative næringsbygg og kommunale bygg. Eksperimentene vil foregå fra november til februar 2021 – en periode der forbruket og strømprisen generelt er høyere enn resten av året.

 — Statnett må være i forkant med våre prognoser. Det er derfor nødvendig med bedre kunnskap om hvordan vanlige forbrukere påvirkes av strømpriser i fremtiden. Vi håper at forskningen vil bidra til å gi oss et solid datagrunnlag om forbrukerfleksibilitet, forteller Matthias Hofmann.

Ønsker du å vite mer om prosjektet? Ta kontakt med ifleks@statnett.no eller les mer her

Nøkkelord

Kontakter

Olivia Knudsen, kommunikasjonsrådgiver
olivia.knudsen@statnett.no

Bilder

Forskningen skal gi kunnskap om fremtidens strømforbruk. Foto: Pixabay
Forskningen skal gi kunnskap om fremtidens strømforbruk. Foto: Pixabay
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Statnett

Statnett
Statnett
Nydalen Allé 33
0485 Oslo

http://www.statnett.no

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 km med høyspentlinjer og 150 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark og Nederland.

Følg pressemeldinger fra Statnett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statnett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom