Release

Tenk miljø når barna skal få mobil

Del

(Sandefjord, 15. juli 2020) Barn fortjener bedre enn å få en splitter ny mobiltelefon. – Lær dem heller om gjenbruk, oppfordrer Release-sjef Øistein Eriksen.

Foto: Katrine Lunke
Foto: Katrine Lunke

Trenger barnet ditt en ny mobiltelefon til ferien eller skolestarten i august?

Daglig leder Øistein Eriksen i mobilselskapet Release håper alle tenker seg om to ganger før de påfører bankkortet strekkmerker i telebutikken eller hos elektroforhandleren.

 – En mobiltelefon er full av sjeldne grunnstoffer. Disse grunnstoffene kommer jordkloden til å gå tom for hvis vi ikke skjerper oss. Vi kan ikke fortsette å kjøpe nye mobiltelefoner i det tempoet vi gjør nå. Det er rett og slett ikke bærekraftig, sier han.

Kjøper når det trengs

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for Release, synes tre av fire foreldre at barna skal være mellom seks og ni år gamle når de får sin første mobiltelefon.

Den samme undersøkelsen viser at de fleste ikke venter på jul, bursdag eller andre spesielle anledninger når det skal handles. I stedet kjøper de mobil til barna «når de har behov for en».

– Det er barna og barnebarna våre som skal arve planeten, derfor er det ekstra viktig at de lærer om gjenbruk og en bærekraftig ressursforvaltning. Det er klart de skal få en mobiltelefon hvis de trenger det, men den behøver ikke å plukkes rett fra butikkhylla, sier Eriksen.

Flere mobilselskaper tilbyr kundene å kjøpe brukte mobiltelefoner istedenfor nye. 

Release har dratt prinsippet et hakk lengre, og tilbyr i stedet kundene å leie mobilen de trenger. Leietelefonene kan ha hatt flere eiere, men fornyes og kontrolleres alltid før de sendes ut til nye kunder. På denne måten får hver telefon mange liv. 

Tvangsarbeid og væpnet konflikt

Eriksen er opptatt av at naturressursene forvaltes med fornuft.

 – Det er rundt 30 grunnstoffer i en mobiltelefon, fem stykker av dem kategoriseres av eksperter som utrydningstruet. I tillegg inneholder en vanlig mobil konfliktmineraler, det vil si mineraler som er utvunnet i land hvor væpnede konflikter og tvangsarbeid er en del av hverdagen, forklarer han.

 – Ingen kan løse slike problemer alene. Men når alle bidrar litt, blir det til slutt endringer som monner, sier Eriksen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Katrine Lunke
Foto: Katrine Lunke
Last ned bilde

Om Release

Release
Release
Gneisveien 8
3221 Sandefjord

904 31 010https://release.no/

Release er det grønne mobilselskapet. Vi tar vare på jordens ressurser ved å kjøpe, selge og leie ut brukte mobiler, og tilbyr billige abonnement til alle som vil støtte vår kamp mot sløsing. 

Følg pressemeldinger fra Release

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Release på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Release