Tema klima i Glasgow: Vi har 9 år igjen på å mette verden.

Innen 2030 skal vi ha utryddet sult i verden ifølge FNs bærekraftsmål. Det haster med å finne løsninger. Å sikre at bønder har frø som tåler klimaendringer er sentralt.
– Dette framtidsrettede prosjektet skal ikke bare støtte frøoppbevaring, men også styrke samarbeidet mellom genbanker og frøsystemene som bøndene er avhengige av for å klare å tilpasse seg klimaendringene, sier Ola Westengen, førsteamanuensis ved NMBU. Westengen leder en viktig del av forskningsprosjektet.
Prosjektet - “Biodiversity for Opportunities, Livelihoods and Development” (BOLD) - skal gå over 10 år og er blitt tildelt 58 millioner dollar i midler. Den norske regjeringen støtter prosjektet, som skal sikre avlingsmangfold i genbanker og gjøre det enklere for bønder, forskere og planteforedlere å utvikle nye variasjoner. Dette er avgjørende for å sikre nok og næringsrik mat til alle.
Tips: Denne uken åpner frøhvelvet på Svalbard dørene for siste gang i år. Flere land leverer i disse dager nye frø til trygg oppbevaring: https://www.croptrust.org/press-release/svalbard-reopens-for-final-deposit-of-2021/
Kontakt: Ola Westengen, tlf +47 90942785
Nøkkelord
Kontakter
Ola WestengenNorges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tel:67231305Tel:90942785ola.westengen@nmbu.noBilder

Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom