Syv av ti ønsker å endre egne matvaner

Et nyttårsforsett til å bli glad av
Syv av ti ønsker å endre egne matvaner – og svært mange ønsker å spise mer plantebasert kost. Det er et av funnene i en ny representativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i oktober 2019.
- Det er lett å ta seg vann over hodet, men en ting er sikkert – gjør du alvor av å spise litt mer grønnsaker hver dag gjør du noe godt for både helsen, klimaet og lommeboken, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nesten 6 av 10 ønsker å gå ned i vekt
Folk ønsker å spise mer grønnsaker (85 %), fisk (66 %), frukt og bær (61 %). Andelen som ønsker å spise mer grønnsaker er signifikant høyere i 2019 enn den var i 2017.
- Mitt råd er å tenke mindre på det du ikke skal spise og mer på det du med fordel kan spise mer av. Fyll gjerne halve tallerken med grønnsaker i alle regnbuens farger – da spiser du automatisk mindre av de kaloririke råvarene, men beholder matgleden, lover Gerd Byermoen.
Flere ønsker å gjøre gode valg for miljøet
En stor andel av de spurte oppgir at de ønsker å bli flinkere til å planlegge innkjøp og matlaging (37%) og at de ønsker å spise mer variert (33 %).
Alt dette peker i retning av at mange tenker på egen helse, men også at stadig flere tenker på miljøet når de planlegger å legge om kostholdet sitt.
Bedre planlegging gir mindre matsvinn, mindre stress og mer variert kost. Mer grønnsaker og poteter gir masse fiber og vitaminer, og et fargerikt kosthold som er bra både for kroppen, humøret og klimaet.
Nøkkelord
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
