Syv av ti ønsker å endre egne matvaner

Et nyttårsforsett til å bli glad av
Syv av ti ønsker å endre egne matvaner – og svært mange ønsker å spise mer plantebasert kost. Det er et av funnene i en ny representativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i oktober 2019.
- Det er lett å ta seg vann over hodet, men en ting er sikkert – gjør du alvor av å spise litt mer grønnsaker hver dag gjør du noe godt for både helsen, klimaet og lommeboken, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nesten 6 av 10 ønsker å gå ned i vekt
Folk ønsker å spise mer grønnsaker (85 %), fisk (66 %), frukt og bær (61 %). Andelen som ønsker å spise mer grønnsaker er signifikant høyere i 2019 enn den var i 2017.
- Mitt råd er å tenke mindre på det du ikke skal spise og mer på det du med fordel kan spise mer av. Fyll gjerne halve tallerken med grønnsaker i alle regnbuens farger – da spiser du automatisk mindre av de kaloririke råvarene, men beholder matgleden, lover Gerd Byermoen.
Flere ønsker å gjøre gode valg for miljøet
En stor andel av de spurte oppgir at de ønsker å bli flinkere til å planlegge innkjøp og matlaging (37%) og at de ønsker å spise mer variert (33 %).
Alt dette peker i retning av at mange tenker på egen helse, men også at stadig flere tenker på miljøet når de planlegger å legge om kostholdet sitt.
Bedre planlegging gir mindre matsvinn, mindre stress og mer variert kost. Mer grønnsaker og poteter gir masse fiber og vitaminer, og et fargerikt kosthold som er bra både for kroppen, humøret og klimaet.
Nøkkelord
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom