Syv av ti ønsker å endre egne matvaner

Et nyttårsforsett til å bli glad av
Syv av ti ønsker å endre egne matvaner – og svært mange ønsker å spise mer plantebasert kost. Det er et av funnene i en ny representativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i oktober 2019.
- Det er lett å ta seg vann over hodet, men en ting er sikkert – gjør du alvor av å spise litt mer grønnsaker hver dag gjør du noe godt for både helsen, klimaet og lommeboken, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nesten 6 av 10 ønsker å gå ned i vekt
Folk ønsker å spise mer grønnsaker (85 %), fisk (66 %), frukt og bær (61 %). Andelen som ønsker å spise mer grønnsaker er signifikant høyere i 2019 enn den var i 2017.
- Mitt råd er å tenke mindre på det du ikke skal spise og mer på det du med fordel kan spise mer av. Fyll gjerne halve tallerken med grønnsaker i alle regnbuens farger – da spiser du automatisk mindre av de kaloririke råvarene, men beholder matgleden, lover Gerd Byermoen.
Flere ønsker å gjøre gode valg for miljøet
En stor andel av de spurte oppgir at de ønsker å bli flinkere til å planlegge innkjøp og matlaging (37%) og at de ønsker å spise mer variert (33 %).
Alt dette peker i retning av at mange tenker på egen helse, men også at stadig flere tenker på miljøet når de planlegger å legge om kostholdet sitt.
Bedre planlegging gir mindre matsvinn, mindre stress og mer variert kost. Mer grønnsaker og poteter gir masse fiber og vitaminer, og et fargerikt kosthold som er bra både for kroppen, humøret og klimaet.
Nøkkelord
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom