Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse  (HK-dir)

Sveinung Skule skal lede Kompetansebehovsutvalget

Del
- Mer enn noen gang er det viktig å bygge den kompetansen Norge skal leve av på lang sikt. Kompetansebehovsutvalget (KBU) blir et sentralt redskap for å få kunnskap om hvilken kompetanse det må satses på fremover, sier utvalgets nye leder Sveinung Skule.
Sveinung Skule er den nye lederen i KOmpetansebehovsutvalget. Han har en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk bak seg. 
Sveinung Skule er den nye lederen i KOmpetansebehovsutvalget. Han har en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk bak seg. 

Det norske arbeidsmarkedet og den norske økonomien er i omstilling. Koronakrisen forsterker disse omstillingene.  

Både ungdommens utdanningsvalg og investeringene i kompetanse for arbeidstakere og ledige må innrettes slik at Norge blir grønnere, mer digitalt og mer produktivt, samtidig som flest mulig kan få en jobb. Kompetansebehovsutvalget får en viktig rolle i å fremskaffe et bredt kunnskapsgrunnlag slik at vi kan nå disse målene, sier Skule.  

Sveinung Skule er direktør i Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk, og har en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk bak seg
 

Viktig kobling mot Kompetanse Norge

Kompetanse Norge jobber for at folk har kunnskap om hva slags kompetanse vi trenger i fremtiden, at det legges til rette for informerte valg om utdanning, og at alle får mulighet til å delta i arbeidslivet. Kompetansebehovsutvalget skal arbeide med å få fram kunnskap om problemstillinger som ligger i kjernen av Kompetanse Norges virksomhet.  

Å lede utvalget gir gode muligheter for samspill og kunnskapsflyt mellom utvalget og Kompetanse Norge. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå har fått jobben med å lede Kompetansebehovsutvalget, sier Sveinung Skule.    


Flere vil søke utdanning fremover

Mange arbeidstakere og bedriftseiere står i en alvorlig situasjon, med skyhøye arbeidsledighets- og permitteringstall som en konsekvens av koronaviruset 

- Utdannings- og opplæringssystemet fungerer vanligvis som et trekkspill, som demper effektene når tidene er vanskelige på arbeidsmarkedet, sier den påtroppende utvalgslederen.  

- Vi vet fra tidligere kriser at unge som ellers ville gått ut i arbeidsmarkedet i større grad vil søke utdanning. Samtidig vil flere voksne arbeidstakere som nå rammes av permittering og omstillinger, også søke seg inn i utdanningssystemet for å videreutdanne eller omskolere seg. Dermed kan det totale antallet utdanningssøkere komme til å øke ganske mye. 

Ifølge Skule er det en tendens til at tregheten i utdanningssystemet gjør at utdanningskapasiteten som bygges i krisetider setter varige spor, også etter at krisen er over.  

Det er derfor ekstra viktig nå å tenke gjennom hvilken kompetanse vi trenger i fremtiden, sier han. 

Selv om ledigheten er stor, kan det bli knapphet på mange typer kompetanse framover. I Kompetanse Norges virksomhetsbarometer (2019) melder 41 prosent av virksomhetene at de i noen eller stor grad har et udekket kompetansebehov.  

-Jeg gleder meg til å arbeide sammen med utvalget med slike problemstillinger, for å gi politikerne et best mulig kunnskapsgrunnlag for den framtidige kompetansepolitikken, sier Skule. 

Fakta om Kompetansebehovsutvalget:

  • Formålet med KBU er å gi en best mulig faglig vurdering av Norges fremtidige kompetansebehov, som grunnlag for nasjonal og regional planlegging og for den enkeltes og arbeidslivets strategiske kompetansebeslutninger.

  • Kompetansebehovsutvalget ble første gang nedsatt i 2017, og besto den gang av forskere, representanter fra arbeidslivets hovedsammenslutninger og departementer. Utvalget har utgitt tre rapporter. 

  • Fra 2020 oppnevnes et nytt utvalg, som skal ledes av Sveinung Skule, direktør for Kompetanse Norge. 

Om Sveinung Skule: 

  • Skule har bak seg en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk. Han har vært forsker og forskningsleder ved Forskningsstiftelsen Fafo, forskningsdirektør ved Høgskolen i Oslo (nå OsloMet), og i perioden 2010-2020 ledet han NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. Han har også vært avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartmentet med ansvar for kompetansepolitikken.

  • Han tok over som direktør i Kompetanse Norge fra 2020. Skule har doktorgrad i industriell økonomi fra Norges Tekniske Høgskole (nå NTNU). 
     

Nøkkelord

Kontakter

Guro Aardal Hagen, kommunikajsonssjef: 95205503


Synnøve Aasland, kommunikasjonsrådgiver: 95165326

Bilder

Sveinung Skule er den nye lederen i KOmpetansebehovsutvalget. Han har en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk bak seg. 
Sveinung Skule er den nye lederen i KOmpetansebehovsutvalget. Han har en lang karriere innenfor forskning på utdannings- og kompetansepolitikk bak seg. 
Last ned bilde

Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Postboks 1093
5809 Bergen

55 30 38 00http://www.hkdir.no

Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.

Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.

Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.

Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye