NAF

SV skroter vektavgift på elbil

Del
SV sier nei til regjeringens vektavgift på nye elbiler. - Det betyr at en ny og omstridt bilavgift ikke er endelig avgjort, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF har gått sterkt i mot de foreslåtte nye avgiftene på elbiler (Foto: NAF)
NAF har gått sterkt i mot de foreslåtte nye avgiftene på elbiler (Foto: NAF)

Da regjeringen la fram forslaget til statsbudsjett i oktober inneholdt det en overraskelse for alle som har bestilt elbil: En ny vektavgift på alle nye biler fra 2023, noe som spesielt ville ramme elbiler. Beregninger viser at avgiften vil gjøre elektriske familiemodeller opp til 25 000 kroner dyrere.

Nå vil SV i sitt alternative statsbudsjett gå "... imot regjeringens forslag om ny engangsavgift for elbil». Regjeringen har som mål å bli enig med SV for å få flertall for statsbudsjettet.

Elbilen er klimavinner

- Dette betyr at slaget om den omstridte vektavgiften ikke er tapt. Nå vil forhandlingene i Stortinget avgjøre om SV vinner fram. Dette bør regjeringspartiene gi seg på, fordi nå står distriktene for tur til å skaffe seg elbiler, sier Handagard.

NAF mener at forslaget fra regjeringen om en helt ny vektavgift på elbiler var overraskende, og kunne blitt en kortslutning av elbilsatsningen.

- Elbilen er vår tids klimavinner. Siden 1990 har utslippene fra personbilene gått ned nesten 20 prosent, det er få andre sektorer som kan vise til tilsvarende kutt. Derfor var vi svært overrasket over at regjeringen foreslo å avgiftsbelegge elbilen såpass massivt som de gjorde, sier hun. - SV kan sørge for at folk kan skaffe seg en god og trafikksikker elbil i hele landet, sier Handagard.

Dyrere å kjøpe brukte elbiler?

SV vil også «...fjerne omregistreringsavgiften for elbil slik at det blir billigere å kjøpe elbil brukt».

- Regjeringen har foreslått at det skal koste nærmere 7000 kroner å omregistrere en brukt elbil. Det er andre gang at regjeringen forsøker seg på dette, og SV har allerede sagt nei til dette én gang. Denne formen for omkamp burde regjeringen spart seg for, og det forslaget bør legges i skuffen for godt, sier Handagard.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NAF har gått sterkt i mot de foreslåtte nye avgiftene på elbiler (Foto: NAF)
NAF har gått sterkt i mot de foreslåtte nye avgiftene på elbiler (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom