Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Strikket koronakunst fra norsk statistiker til UNESCO-utstilling

Del

Da NMBU-forsker Kathrine Frey Frøslie forklarte R-tallet ved hjelp av hekling gikk videoen viralt. Nå vises hennes strikkede koronakunst frem i en internasjonal koronautstilling fra UNESCO.

Utstillingen Creative Resilience – Art by Women in Science viser kunstneriske arbeider inspirert av kampen mot og reaksjonene på koronapandemien fra kvinner i såkalte STEM-fag (naturvitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk).

Den er tilgjengelig for allmennheten fra 28. oktober til 1. desember i UNESCOs hovedkvarter i Paris - og digitalt i et virtuelt 360° galleri med VR-briller, PC eller mobil.

Kathrine Frey Frøslie, førsteamanuensis i biostatistikk ved NMBU, strikker og hekler statistikk og forskning, og har i mange år drevet bloggen "Statistrikk".

Under koronapandemien laget hun en svært populær video som forklarte det mye omtalte R-tallet (smittetallet) ved hjelp av hekletøy. Videoen gikk viralt og førte blant annet til opptredener på NRK Lindmo og TV2 God Morgen Norge.

Videoen er ett av tre verk som vises i UNESCO-utstillingen.

– Størrelsen på R-tallet har vært avgjørende for beslutningstakere under pandemien, og den eneste veien ut av pandemien er høy vaksinedekning og å følge offisielt anbefalte smittevernregler. Det har vært utrolig viktig å kommunisere tydelig til befolkningen generelt for å beholde tillit og håp i en vanskelig tid. Eksponensiell vekst, R-tallet og flokkimmunitet er imidlertid ikke intuitive begreper, og enkle og gode forklaringer har vært nødvendige, sier hun om bakgrunnen for kunstverkene UNESCO stiller ut.

Hun deltar i UNESCO-utstillingen med tre bidrag under tittelen "Harde fakta i myke materialer": To visualisert gjennom video (det heklede R-tallet og vaksineponcho) og ett med bilder (sitteunderlag).

Heklet smittespredning

Kunstverket er en serie heklede lapper som kan hjelpe deg å forstå nyhetene om smittespredning.

Frøslie har heklet smittsomheten til koronaviruset, det såkalte R-tallet. Lappene viser hvordan spredningen av viruset utvikler seg over ni generasjoner med smitte, for forskjellige verdier av R.

Vaksineponcho

Det andre kunstverket kunne gått rett inn på en motevisning. Frøslie har brukt dyre materialer, pyntet med heklede og perlebroderte koronavirus, og strikket vaksinestatistikk som en elegant poncho.

Men ponchoen illustrerer faktisk flokkimmunitet, gitt et grunnleggende reproduksjonsnummer (R0) på 2-3, og en 100 prosent effektiv vaksine.

Legger du ponchoen flatt på gulvet, viser den et kakediagram, hvorav 50 prosent er mørkerød og 67 prosent er rød eller rosa. Dette var antatt vaksinedekning nødvendig for å få flokkimmunitet da ponchoen ble strikket, gitt at R0 var 2 eller 3.

Det viste seg imidlertid at smittsomheten til koronaviruset er mye høyere enn antatt da ponchoen ble designet, og vaksinedekningen må derfor være mye høyere enn det ponchoen indikerer.

Sitteunderlag

For å bekjempe pandemien trenger vi distansering.

Med litt kunnskap om virus og epidemiologi kan vi godt forstå hvorfor disse tiltakene blir iverksatt. Men sosial distansering er fortsatt utmattende.

Mennesker er sosiale skapninger. Vi trives godt i samspill med mennesker rundt oss.

Frøslie har designet og laget sjenerøse og varme ullmatter til vennene sine, slik at de kan treffes utendørs på trygg avstand, være sammen og fortsatt føle varmen fra samvær.

Vil både underholde og opplyse

– Som vitenskapskommunikator og populærvitenskapelig strikkeblogger har jeg besøkt strikkefestivaler i årevis med tidligere versjoner av de heklede R-tall-lappene, og ponchoer som viser nødvendig vaksinedekning for kikhoste og meslinger. Tilbakemeldingene har vært overveldende positive, og jeg har blitt møtt med "Nå forsto jeg virkelig dette!". Så da SARS-CoV-2 spredte seg, visste jeg at jeg måtte lage en spesialutgave av mine heklede og strikkede design for dette.

– Jeg vil opplyse og underholde folk med statistikk og vitenskap, og gjøre dem i stand til å ta informerte og gode beslutninger, blant annet om smittevern og vaksinering. Og når de ser det vakre i et godt design og godt håndverk, kan det skape gode mentale bilder og åpne øynene deres for skjønnheten i vitenskapen, sier hun, og fortsetter:

– Og jeg vil gi dem en myk påminnelse om hvordan vi kan være sjenerøse og snille mot hverandre i vanskelige tider.

Frøslie har i år også vært utstilt på Greve Museum i Danmark under utstillingen CoviDesign – tekstilkunst og håndarbeid fra karantenetiden.

Faktaboks: Kathrine Frey Frøslie er en strikkende statistiker med doktorgrad i biostatistikk (statistisk analyse av blodsukkerregulering hos gravide kvinner). Førsteamanuensis i biostatistikk ved NMBU, tidligere statistiker ved Oslo Universitetssykehus. Har utgitt den utradisjonelle statistikkboken "Tall forteller" sammen med Jo Røislien.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Christian Magnus Falsensvei 30
1433 Ås

67 23 00 00https://www.nmbu.no/

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom