Norsk Jernbaneforbund

Streikfare i Vy

Del

Fra morgenen tirsdag 10. september kan 62 konduktører i Vy være i streik. Regiontoget Lillehammer-Drammen, Gjøvikbanen og Oslo-området blir rammet ved en eventuell konflikt.

Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF)
Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF)

Lønnsoppgjøret i Vy brøt sammen 20 mai i år. Mandag 9. september møtes LO Stat og Spekter hos Riksmekleren, for å mekle på vegne av Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Vy. Stridens kjerne er ansattes medbestemmelse.

Før 15. juni i år, var bemanning og opplæring av konduktørene spesifisert i form av en forskrift: togframføringsforskriften. Denne forskriften er erstattet av EU-direktiver. EU-regelverket legger en målsetting om hvordan det skal være, men det er opp til togselskapene å definere. Det nye EU-regelverket sier heller ingenting om hvor mange konduktører det skal være i togene. Dette ansvaret er overført til togselskapene.

- NJF mener at dagens regelverk er et minimum av det vi trenger for trygg og sikker jernbane. Derfor vil vi avtalefeste opplæring og bemanning. NJF krever forhandlingsrett når endringer i opplæring og bemanning er tema. For Vy bør dette være ufarlig. Vi har ved flere anledninger vært med på å lempe på kravene, når det er fornuftig. Blant annet på Arendalsbanen og Bratsbergbanen, sier Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i NJF.

- Vy og NJF forhandlet i over et år uten å bli enige. Vi leter alltid etter løsninger, men jeg vil karakterisere streikfaren som stor, sier Øystein Gudbrands, LO Stats forhandlingsleder.

I dag er konduktøren ombordansvarlig i toget, og har et stort personlig ansvar. Konduktøren skal sørge for at togreisen blir sikker og så behagelig som mulig. Konduktøren skal ha teknisk kunnskap om togsettet, ved ulykker skal konduktøren være skadestedsleder, evakuere toget, være brannansvarlig og skal kunne førstehjelp. Konduktøren gir kort sagt en ekstra sikkerhet for de reisende. 

- God opplæring og høy kompetanse gjør reisen med tog tryggere. Mens det i resten av samfunnet stilles stadig strengere krav til kompetanse, opplever vi nå det motsatte på jernbanen. Vi kan ikke si fra oss muligheten til å påvirke vår egen kompetanse. Vi kan ikke være med på en jernbane der ansattes kompetanse og bemanning i togene blir en salderingspost, sier Jane Brekkhus Sætre.

Her er streikeuttaket, til sammen 62 medlemmer.:

  • Oslo: 25
  • Moss: 1
  • Lillestrøm: 2
  • Hamar: 1
  • Lillehammer: 26
  • Gjøvikbanen: 6
  • Gjøvik: 1 

Nøkkelord

Kontakter

Jane Brekkhus Sætre, 908 78 583
Forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Øystein Gudbrands, 900 99 695
LO Stats forhandlingsleder

Kristian Brustad, 466 61 639
Kommunikasjonsansvarlig

Bilder

Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF)
Jane Brekkhus Sætre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF)
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Jernbaneforbund

Norsk Jernbaneforbund
Norsk Jernbaneforbund
Møllergata 10
0179 Oslo

23 06 83 53http://www.njf.no

Følg pressemeldinger fra Norsk Jernbaneforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Jernbaneforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Jernbaneforbund

Full stans i kollektivtrafikken 10. oktober - regjeringen vil flytte råderetten over jernbanen til EU7.10.2019 13:39:03 CEST | Pressemelding

Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund krever at Stortinget har råderett over jernbanen for kommende generasjoner. Derfor går vi til politisk streik over hele landet 10. oktober mellom klokka 12.00 og 14.00. Fellesforbundet og Fagforbundet deltar i streiken. Tog, busser, trikk og t-bane vil stoppe, og det holdes demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, samt mindre markeringer over store deler av landet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom