Norsk Folkehjelp

Støtte til sivilsamfunn viktigere enn noensinne i Colombia

Del

Med Ivan Duque som president i Colombia vil situasjonen bli enda tøffere for folkelige organisasjoner i landet, mener Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner. Organisasjonene frykter at kritiske stemmer vil bli undertrykt, og at drap på og forfølgelse av sosiale ledere vil intensiveres.

Konservative Ivan Duque vant presidentvalget søndag mot venstrekandidaten Gustavo Petro.

– Vi er bekymret for at valgresultatet vil føre til ytterligere aggresjon mot venstresiden i Colombia generelt, men spesielt mot organisasjoner som representerer marginaliserte grupper. De kommer til å trenge vår oppmerksomhet, støtte og solidaritet i tiden som kommer, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Det har lenge vært svært farlig for organisasjoner og enkeltpersoner i Colombia å kritisere makthaverne og kjempe mot selskaper som legger beslag på naturressurser. Sosiale ledere blir regelmessig fengslet, forfulgt eller angrepet, og bare i 2017 ble 174 ledere drept. De fleste drapene utføres av paramilitære grupper eller leiemordere. Drapene blir sjelden etterforsket, og myndighetene anerkjenner ikke at drapene er systematiske.

Norsk Folkehjelp samarbeider med lokale organisasjoner som representerer de gruppene som er hardest rammet av konflikten i landet: Urfolk, afro-colombianere og småbønder.

­– Samtlige av våre samarbeidspartnere opplever å få ledere og medlemmer drept, truet, stigmatisert og anklagd for vilkårlige forbrytelser. Vi frykter at Duque vil stramme grepet enda hardere, sier Westhrin.

Angrep på og begrensning av sivilsamfunnets frihet er en trend som gjør seg gjeldende i en rekke land verden over, og som har intensivert det siste tiåret.

– Muligheten til å si sin mening, være uenig i makthaveres beslutninger eller være aktiv i organisasjoner blir begrenset. Det blir stadig farligere å ta plass i samfunnet og kjempe for rettighetene til marginaliserte grupper. Dette ser vi i mange av landene Norsk Folkehjelp jobber i, og det gir stor grunn til bekymring, sier Westhrin.

Det er viktig at norske myndigheter opprettholder presset på colombianske myndigheter om at drapene på sosiale ledere skal etterforskes. De folkelige organisasjonene i Colombia er uvurderlige partnere i implementeringen av fredsavtalen og en fredelig utvikling landet.

Les mer om Norsk Folkehjelps arbeid i Colombia.

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær

Tel:907 96 835

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom