Stortinget

Stortinget behandler grunnlovsforslag 14. mai

Del

Torsdag 14. mai skal Stortinget behandle en rekke grunnlovsforslag. Det vil si at Grunnloven kan bli endret.

– Grunnloven er et levende dokument. Den har holdt seg aktuell gjennom 206 år fordi den endres og tilpasses samfunnet vårt som hele tiden er i utvikling, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

En Grunnlov i stadig endring

Grunnloven av 17. mai 1814 har blitt endret mange ganger siden den ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll. Den gang inneholdt Grunnloven 110 paragrafer. I dag har den 121 paragrafer. Men det er strenge regler for hvordan man endrer Grunnloven.

– For å sikre at grunnlovsendringene er veloverveide, skal velgerne ha mulighet til å påvirke utfallet av behandlingen av dem gjennom stortingsvalg, sier Trøen.

Forslagene som skal behandles av Stortinget torsdag 14. mai, ble lagt fram i ett av de tre første årene i forrige stortingsperiode. Deretter har de blitt behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, før Stortinget voterer over forslagene i plenum denne uken.

Endring krever to-tredjedels flertall

For å endre Grunnloven kreves det to-tredjedels flertall. Grunnlovsendringer trer i kraft straks, altså også før de er kunngjort, med mindre Stortinget bestemmer noe annet.

Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Dersom lover eller andre rettskilder er i strid med den, må disse vike.

Her finner du dagsorden for behandling av grunnlovsforslagene torsdag 14. mai.

 

 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for pressehenvendelser til Stortingets presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse.

+47 920 10 681

Bilder

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom