MatPrat

Størst interesse for mat = spiser reinsdyrkjøtt oftest

Del

Er du blant de med størst interesse for mat, er du også en av de som spiser reinsdyrkjøtt oftest. Bruk høstsesongens ferske reinsdyrkjøtt til å imponere gjestene, eller vart opp kjæresten med vilt god tapas.

- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. Foto: Sara Johannessen.
- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. Foto: Sara Johannessen.

Reinsdyrkjøtt er noe av det mest eksklusive norsk natur har å by på. Og de med høyest interesse for mat vet dette, for det er også denne gruppa som spiser reinsdyrkjøtt oftest (Posisjoneringsstudie reinkjøtt 2020, Skuterud /Kløvstad).

- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.

Selv om reinsdyrkjøtt må sies å være urnorsk, er det likevel eksotisk fordi dyra og reingjeterne lever slik de har gjort siden tidenes morgen. Flere lever med en nomadisk livsstil, der de flytter med reinflokken etter vær og vind, gjennom de åtte samiske årstidene.

- Det er som om man kan smake naturen som er så viktig for både flokken og gjeterfamilien. Vind, sol, regn og jord og beitet gir en naturlig og kraftig smak på kjøttet. Leken tapas gir mange muligheter for å komplimentere denne flotte råvaren, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Hun anbefaler å servere små bruschetta med reinskav, kremost og tyttebær som del av et større tapasbord, eller lage et større charcuterie med reinkjøtt  og andre deilige høstråvarer. 

Pære, fiken, multechutney og ertepurre er deilige smaker sammen med rein, enten som tapas eller på en stor fjøl med spekemat av rein. Kokken kan også friste med oster, tyttebærrømme og multesalsa.

- Dette er enkelt, eksotisk og fantastisk godt. Slipp vidda inn på kjøkkenet i høst, la den spanske tapasen eller det franske charcuteriet få en norsk vri.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Steking av reindyrskav

Bilder

- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. Foto: Sara Johannessen.
- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
- Det er som om man kan smake naturen som er så viktig for både flokken og gjeterfamilien. Vind, sol, regn og jord -og beitet - gir en naturlig og kraftig smak på kjøttet. Leken tapas gir mange muligheter for å komplimentere denne flotte råvaren, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: Sara Johannessen
- Det er som om man kan smake naturen som er så viktig for både flokken og gjeterfamilien. Vind, sol, regn og jord -og beitet - gir en naturlig og kraftig smak på kjøttet. Leken tapas gir mange muligheter for å komplimentere denne flotte råvaren, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: Sara Johannessen
Last ned bilde
Spekemat er alltid godt og passer de fleste anledninger. Her er det rein som spiller hovedrollen, og har selskap av oster, tyttebærrømme og multesalsa. Foto: Sara Johannessen.
Spekemat er alltid godt og passer de fleste anledninger. Her er det rein som spiller hovedrollen, og har selskap av oster, tyttebærrømme og multesalsa. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
Lag et charcuterie med spekemat av reinsdyr som bugner av gode, tradisjonelle smaker. Tilbehør som diverse oster, multesalsa og tyttebærrømme slår aldri feil - og bruk gjerne det du har av høstens råvarer.  Foto: Sara Johannessen.
Lag et charcuterie med spekemat av reinsdyr som bugner av gode, tradisjonelle smaker. Tilbehør som diverse oster, multesalsa og tyttebærrømme slår aldri feil - og bruk gjerne det du har av høstens råvarer. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
Kjøttet krydres med litt malt kanel og kardemomme under steking. Smør gyldensprø baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær. Foto: Sara Johannessen
Kjøttet krydres med litt malt kanel og kardemomme under steking. Smør gyldensprø baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær. Foto: Sara Johannessen
Last ned bilde
Superenkel, fresh og digg tapasrett! Bruschetta med ertepuré - sprøtt, friskt og fargerikt. Foto: Sara Johannessen.
Superenkel, fresh og digg tapasrett! Bruschetta med ertepuré - sprøtt, friskt og fargerikt. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
Tørket reinsdyrkjøtt smaker nydelig sammen med denne «dippen» av rømme og tyttebær. Når det er sesong for ramsløk kan du erstatte tyttebær med finkuttet ramsløk for variasjon. Foto: Britt Marlene Kåsin / MatPrat
Tørket reinsdyrkjøtt smaker nydelig sammen med denne «dippen» av rømme og tyttebær. Når det er sesong for ramsløk kan du erstatte tyttebær med finkuttet ramsløk for variasjon. Foto: Britt Marlene Kåsin / MatPrat
Last ned bilde
Server en spennende tapas med reinsdyrpølse og multechutney neste gang du får gjester. Multer, sjalottløk, sukker, eddik og krydder småkokes, og vipps har du en lekker chutney. Foto: Sara Johannessen.
Server en spennende tapas med reinsdyrpølse og multechutney neste gang du får gjester. Multer, sjalottløk, sukker, eddik og krydder småkokes, og vipps har du en lekker chutney. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
Reinsdyrbiffer på toast, eller bruschetta om du vil, er perfekt til en kveld for ekstra kos. En tradisjonell råvare i ny drakt. Fiken og pære kler smaken på reinkjøttet godt. Foto: Mari Svenningsen.
Reinsdyrbiffer på toast, eller bruschetta om du vil, er perfekt til en kveld for ekstra kos. En tradisjonell råvare i ny drakt. Fiken og pære kler smaken på reinkjøttet godt. Foto: Mari Svenningsen.
Last ned bilde
Saftig og mør flatbiff av rein servert sammen med en frisk betesalat, syrlig kremost og sprøtt tynnbrød. En perfekt, deilig liten rett til tapasbordet, eller når du bare skal kose deg. Foto: Sara Johannessen.
Saftig og mør flatbiff av rein servert sammen med en frisk betesalat, syrlig kremost og sprøtt tynnbrød. En perfekt, deilig liten rett til tapasbordet, eller når du bare skal kose deg. Foto: Sara Johannessen.
Last ned bilde
Spenstig variant av fredagstacoen! Wraps med saftig skav og syrlig tyttebærrømme. Foto: Anette Fjelleng Hansen / MatPrat
Spenstig variant av fredagstacoen! Wraps med saftig skav og syrlig tyttebærrømme. Foto: Anette Fjelleng Hansen / MatPrat
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom