MatPrat

Størst forvirring om kostrådene for kjøtt i Trøndelag og Nord-Norge

Del

54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. - I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, sier ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.

54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, men i snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, men i snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 %.

52 % i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 % tror det er enda mindre.

- Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.

Så hvor mye kjøtt spiser vi?

- De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.





Fakta om kjøtt og forbruk:

Dette sier Helsedirektoratets kostråd: “Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt”:

  • Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
  • Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit. 
  • For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.
  • Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.

Kjøttforbruk i Norge

  • Forbrukstallene viser til “beregnet reelt forbruk” som angir mengde kjøtt i rå vare. Tallene er basert på matforsyningsstatistikk og korrigert for bein og andre ikke-spiselige deler av dyret, samt svinn i ulike ledd av verdikjeden. 
  • Kilde: Animalia, Kjøttets tilstand 2020




Kontakter

Bilder

54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, men i snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, men i snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene. Foto: MatPrat, Aina C. Hole.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom