Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Storeslem for den nye belysningen i Nidarosdomen

Del

Tirsdag 6. september ble lysdesigner Erik Selmer tildelt Nordisk Lyspris for den nye belysningen i Nidarosdomen. Det store lysprosjektet i nasjonalhelligdommen har nå vunnet det som er å vinne av viktige lyspriser. I november i fjor ble Selmer tildelt Norsk Lyspris for lysprosjektet i Nidarosdomen, og prosjektet ble da nominert til Nordisk Lyspris. Imellomtiden har lysprosjektet i Nidarosdomen også vunnet internasjonal lyspris (IALD-Award).

Nidarosdomen i ny belysning
Nidarosdomen i ny belysning

Erik Selmer mottok Nordisk Lyspris under en høytidelig seremoni i Stockholm tirsdag kveld.

Det er utrolig gøy at vi har gjort rent bord med alle tre prisene, sier Erik Selmer.       Viktigere enn å få priser, er at Trondheims befolkning kan være stolte av å ha et fint lys i Nidarosdomen. Det var mange gode prosjekter som var nominert til Nordisk Lyspris. Jeg tror Nidarosdomen vant, fordi vi har klart å fremheve kirkens arkitektur og detaljer og samtidig formidle den sakrale stemningen i kirkerommet.

Arkitektur og kunst er endelig kommet til syne
Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

I 2018 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.

Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

Erik Selmer
Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. I 1990 startet han sitt eget firma. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru. I november 2021 ble Erik Selmer tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i Nidarosdomen

Prosjektgruppa
Marie Louise Anker fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har vært prosjektleder for det omfattende arbeidet. I tillegg til lysdesigner Selmer, har Marie en hel rekke eksperter med på laget; sivilingeniør elektro Silje Ausen Årseth fra SWECO, en rekke dyktige elektrikere fra NTE og lysprogrammerer, Sivert Lundstrøm, med lang erfaring fra Trøndelag Teater. Både smeder, murere og snekkere fra NDR bidratt i gjennomføringen av prosjektet, og i tillegg har NDRs Jan Tøndelstrand koordinert det daglige arbeid i installeringen av prosjektet samtidig med at kirken skulle holdes i daglig drift.

Nordisk Lyspris

  • Prosjektene som er kvalifiserte til Nordisk Lyspris er nasjonale vinnere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige fra de siste to årene. Disse prosjektene representerer det beste av nordisk lysdesign.
  • Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign, dagslys og kunstig lys som på en eksemplarisk måte kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet og energi.
  • Nordisk lysdesign er en integrert del av skandinaviske designtradisjoner – minimalistisk skjønnhet og funksjonalitet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nidarosdomen i ny belysning
Nidarosdomen i ny belysning
Last ned bilde
Erik Selmer mottar Nordisk Lyspris
Erik Selmer mottar Nordisk Lyspris
Last ned bilde
Takket vær ny belysning kan man nå se det vakre stjernehvelvet i Nidarosdomen.
Takket vær ny belysning kan man nå se det vakre stjernehvelvet i Nidarosdomen.
Last ned bilde
Ny belysning synliggjør arkitektur og kunst, som tidligere har ligget i mørket.
Ny belysning synliggjør arkitektur og kunst, som tidligere har ligget i mørket.
Last ned bilde

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Feriefølelse i Borggården18.7.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding

Sommer i Borggården arrangeres i Erkebispegården i Trondheim 8. – 24. juli. For tredje sommer på rad er Borggården fylt med håndverk, kunst, matopplevelser og en rekke tilbud til barn og familier. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som står bak festivalen, inviterer byens befolkning og tilreisende til aktiviteter hvor man kommer tett på flere av menneskene som jobber ved NDR, og får et innblikk i hva de jobber med – og hvordan de jobber.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom