Virke

Sterk start på et uvanlig år i byggevaremarkedet

Del

Byggevarehandelen vokste med 9,5 prosent sammenlignet med første tertial i 2019. Veksten ble løftet av et hopp i privatmarkedet på 20,7 prosent. Også proffmarkedet opplevde positiv vekst på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel.
Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel.

Det har vært positiv vekst for byggevarenæringen i store deler av landet, men klare regionale forskjeller. Oppgangen var størst i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Agder. Den store veksten i byggevarehandelen er sterkt påvirket av koronaviruset og myndighetenes smittevernstiltak.

− Byggevarehusene har opplevd et voldsomt oppsving i salget til privatkunder, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

I en tid der mange ikke har kunnet bruke penger på tjenester som frisør, restaurantbesøk og fritidsreiser, har en større andel av konsumet blitt vridd mot byggevarer. Nærliggende varekategorier som hus og hjem, møbel og interiør har også hatt sterk vekst i samme periode.

− Det er nok mange nordmenn som har tilbrakt mer tid hjemme og benyttet denne spesielle situasjonen til å arbeide på egen bolig, mener Koksvik.

Svake utsikter fremover

Aktørene i byggevarenæringen står samtidig ovenfor svake utsikter og stor usikkerhet. Virkningene av det kraftige tilbakeslaget i norsk økonomi og svekkelsen av boligmarkedet, med blant annet tørke i igangsettingen av nye boliger, vil raskt kunne overgå den kortsiktige oppgangen i privatmarkedet.

− Byggevarehandelen er veldig utsatt for ettervirkningene av pandemien. Det utøvende ledd melder om liten reserve i ordrebøkene, så dette vil nok ramme byggevarehandelen langt inn i 2021, sier Koksvik.

Virke etterspør tiltak
I lys av dette er det viktig at myndighetene nå bidrar med tiltak som stimulerer etterspørselen i byggenæringen, derfor har Virke spilt inn flere tiltak.

  • Tette vedlikeholdsetterslepet i den offentlige bygningsmassen gjennom statlige og kommunale byggherrer.
  • Energieffektivisering av eksisterende bygg ved bruk av ENOVA-støtte, med enklere og høyere støtteordninger.
  • Skattefradrag for rehabiliterings- og oppussingstjenester (ROT-fradrag) etter svensk modell.

− Våre forslag til tiltak vil være et viktig bidrag til å holde byggenæringen i gang i en usikker tid, avslutter Koksvik.

Nøkkelord

Kontakter

Erika K. Bruun
Kommunikasjonsrådgiver
412 36 588 / 476 00 888 (pressevakt)
erika.bruun@virke.no

Bilder

Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel.
Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Virke

Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom