
Statsbudsjettet viser at det trengs et taktskifte i neste Nasjonal Transportplan

- Det er positivt at ordninger som styrker mulighetene for godsoverføring til sjø og bane opprettholdes. Men kuttet i nettolønnsordningen er et angrep på norsk sjøfart og vil også svekke godstransporten langs kysten og fjerne norske arbeidsplasser midt i koronakrisen, sier Johnny Hansen, leder av Godsalliansen og forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund.
Regjeringen i foreslår i statsbudsjettet for 2021 videreføring av en rekke ordninger som er viktig for å styrke godstransport på sjø og jernbane. Program som «Grønt skipsfartsprogram» og «Effektive og miljøvennlige havner» er viktige og vil sammen med flåtefornyingsprogrammet føre til teknologiskifter som gjør sjøfarten enda mer konkurransedyktig og klimavennlig. Likevel er det ingen tegn til en mobilisering eller økning i disse programmene, til tross for gode resultater.
- Det er stort sett stø kurs og det holder ikke. Hvis vi skal nå klimamålene Norge har forpliktet seg til, er vi nødt til å lykkes med at de lange og tunge transportene går langs kysten eller på jernbanen. Det krever politisk vilje og klare prioriteringer som vi ikke ser i dette budsjettet. Det krever en kursendring og et taktskifte i neste Nasjonal Transportplan, sier Hansen.
Budsjettforslaget har en økning i investeringer på jernbane. Dette er stort sett finansiering av allerede oppstartede prosjekter. Det er positivt med oppstart av elektrifiseringsprosjekter i Trøndelag, men også på jernbane trengs det et taktskifte for å lykkes.
- De store jernbaneprosjektene er viktige grep for samfunnet, men vi prioritere og fremskynde de små prosjektene som kan ha stor effekt. Det er flere flaskehalser i jernbanenettet som hindrer fremføring av lengre og tyngre godstog. Om vi får utbedret disse punktene, kan godskapasiteten økes opp mot 40% uten å øke antallet togavganger, sier Hansen.
Alt i alt er det et budsjett på det jevne for godstransporten, der angrepet på nettolønnsordningen er det mest fremtredende.
- Det hjelper ikke å satse på grønn skipsfart om man fjerner arbeidsplassene og den norske maritime kompetansen. Kuttet i nettolønnsordningen må snus i Stortinget, avslutter Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson:
Jørn Sund-Henriksen
Rådgiver, Godsalliansen
jsh@godsalliansen.no
+47 95161741
Bilder


Om Godsalliansen
Godsalliansen bestør av 12 medlemmer innen sjø-, jernbane- og veitransport som arbeider for godsoverføring fra vei til sjø og bane. Våre medlemmer er CargoNet, Det Norske Marskinistforbundet, Kystrederiene, Maritimt Forum, Norske Havner, Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Sjømat Norge, Yrkestrafikkforbundet og Vy.
Følg pressemeldinger fra Godsalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Godsalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Godsalliansen
Infrastruktur må bli en viktig del av femprosentmålet20.6.2025 16:02:53 CEST | Pressemelding
Statsminister Jonas Gahar Støre bekreftet i dag at Norge skal følge det nye femprosentmålet til NATO. 3,5 prosent skal brukes direkte på forsvarskapasiteter og 1,5 prosent skal gå til sikkerhetsrelaterte utgifter.
Løft for gods på jernbane15.5.2025 14:00:37 CEST | Pressemelding
I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett gjøres det to viktige grep for godsoverføring fra vei til jernbane.
Lite nytenking i Nasjonal transportplan22.3.2024 16:02:45 CET | Pressemelding
- Det er beklagelig at Nasjonal transportplan i så stor grad følger tidligere planer, uten tydelige grep for å endre kurs når det gjelder klima, naturinngrep og ønsket samfunnsutvikling i transportsektoren, sier Jahn Cato Bakken, leder i Godsalliansen og nestleder i Norsk sjømannsforbund.
Transportbudsjett uten tiltak7.10.2023 14:52:07 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag for statsbudsjett for 2024 fortsetter alle større igangsatte prosjekter innen både jernbane og sjøfart, men budsjettforslaget mangler ambisjoner. Vedlikeholdsetterslepet for jernbanen øker ytterligere og krafttaket for maritim transport uteblir.
Ny global naturavtale må føre til endringer i transportpolitikken20.12.2022 16:44:41 CET | Pressemelding
I går ble 196 land enig om en global naturavtale på et toppmøte i Montreal i Canada. Naturen har fått sin «Paris-avtale». Det forplikter alle verdens land, også Norge, til å gjøre endringer. I Norge vil det være særlig viktig å gjøre endringer i måten vi gjør samferdselsutbygginger på.