NHO Mat og Drikke

Statsbudsjettet 2020: Uforsvarlig avgiftspolitikk

Del

- Det er uforsvarlig at regjeringen ikke retter opp noe av skaden etter økning i avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikker som kom i tolvte time under budsjettforhandlingene i 2017. Det er fortsatt ingen avklaring om lovligheten av avgiftsøkningene, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke

Dersom EFTAs overvåkningsorgan ESA finner at økningene fra 2017 er ulovlige, er risikoen stor for at flere norske mat- og drikkeprodusenter må betale avgift ti år tilbake i tid for produkter norske myndigheter har ment er avgiftsfrie. Dette vil kunne dreie seg om flere milliarder kroner.

- Regjeringen er godt kjent med risikoen og de dramatiske konsekvensene dette kan få for mat- og drikkenæringen, og driver dermed risikosport med bedrifter og arbeidsplasser over hele landet, sier Brubakk.
- Tilliten til en regjering som fører en tilfeldig og uforutsigbar avgiftspolitikk, ikke rydder opp i egne feil og dermed setter Norges omdømme som investeringsland på spill, er svekket.

Dette er saken:
I forliket om statsbudsjettet for 2018 vedtok Fremskrittspartiet, Høyre Kristelig Folkeparti og Venstre sterke avgiftsøkninger på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018. Økningen som var på mellom 42 og 83 prosent, ga dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og har ført til negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

Til tross for at flere EØS-eksperter fastslo at avgiftsøkningene var meldepliktig til ESA, vedtok ble disse endelig vedtatt uten noen forsvarlig EØS-rettslig avklaring av Stortinget 12. desember 2017. Den 13. desember 2017 klaget NHO Mat og Drikke derfor vedtaket om avgiftsøkningene inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA som ulovlig statsstøtte.

Dersom det i ettertid viser seg at avgiftsøkningene ikke er forenlig med EØS-avtalens statsstøtteregler, vil bedrifter og likeartede produkter som ikke har fått avgiftsøkning få en fordel som sannsynligvis vil bli definert som ulovlig statsstøtte. Hvis dette skjer er det risiko for at disse bedriftene på et senere tidspunkt kan bli møtt med krav om tilbakebetaling av den ulovlige statsstøtten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke
Last ned bilde

Lenker

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg saker fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom