Stang ut når nordmenn tipper på svensk julemat
– Dette er typisk arrogante nordmenn. Dere forsøker å forakte svensker alt de kan, for de vet vi er storebror. Jeg vet hvor vondt det gjør for nordmenn at Sverige er bedre og større enn Norge, sier Tom Peder Pettersson på telefon fra Trollhättan der han feirer jul.
Hele 22,5 % av nordmenn har svart vet ikke på spørsmål om hva søta bror spiser til jul. Det viser tall fra MatPrats årlige juleundersøkelse, gjennomført av YouGov, der over 2000 nordmenn har deltatt.
Ettersom nordmenn åpenbart ikke aner hva svenskene spiser til jul, kan Lillestrøm-spilleren opplyse det norske folk om at et svensk julbord består av mange retter.
– Kjøttboller må man ha, juleskinke må man ha, pølser må man ha, varmrøkt laks og Janssons fristelse – som er en potetgrateng med fløte og ost – må man ha. Det er bare ett problem, at det er ansjos i Jansons fristelse, og det smaker helt for jævlig. Det er noe alle har i, selv om ingen liker det. Vi har fjernet den i vår familie, sier svensken.
Velger østlandsfavoritten
Pettersson er også glad i en rett som han kaller dopp i grytan, der svensk tunnbrød dyppes i kraften fra svineskanker.
– På tunnbrødet tar man smør, juleskinke og gjerne litt pølse. Jättegodt!
På spørsmål om hva han ville spist av ribbe og pinnekjøtt er den svenske LSK-spilleren ikke i tvil.
– Nevn ikke pinnekjøtt, det klarer jeg bare ikke. Jeg hadde valgt ribbe!
Nordmenn scorer på Danmark
Danskenes julemiddag, derimot, den er det mange nordmenn som scorer på. Nordmenn svarer at danskene fråtser i fugl på julemiddagen, 1 av 4 tror de spiser and på julaften i Danmark.
– Det stemmer at vi spiser and på julaften i Danmark, sier Svenn Crone, dansk forsvarspiller på Brann, på telefon fra Silkeborg der han feirer dansk jul.
Han legger til at de også spiser flæskesteg, men synes selv and er best.
– And spiser man så sjeldent. Den smaker så godt, med kartoflene og sausen til, sier han.
Han setter pris på at nordmenn har god kunnskap om dansk julemat.
– Det er flott at nordmenn er gode på dansk julemat, mange nordmenn er gode på å besøke Danmark. Jeg kjenner mange nordmenn som snakker godt om Danmark, sier han.
Tro mot bergenserne
Men også når det gjelder danskene er det noen skjær i sjøen i undersøkelsen. 12 % av nordmenn har svart at danskene spiser kalkun til jul. Det ryster Crone.
– Det er helt vilt at nordmenn tror vi spiser kalkun til jul i Danmark! Det er jo en amerikansk julemiddag, ikke dansk. Vi spiser ikke kalkun til jul i Danmark, ler han.
På spørsmål om han ville valgt ribbe eller pinnekjøtt om han feiret jul i Norge, heller Brann-spilleren mot vestlendingens julefavoritt.
– Jeg liker veldig godt lam, men jeg har ikke smakt pinnekjøtt ennå. Men jeg har sett det overaltnå før jul, det står skrevet pinnekjøtt i alle butikker i Bergen, sier dansken.
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom