MatPrat

Stang ut når nordmenn tipper på svensk julemat

Del
Tom Peder Pettersson, forsvarsspiller på Lillestrøm, går rett i angrep på nordmenns manglende kunnskaper om svensk julemat.
Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no
Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no

 – Dette er typisk arrogante nordmenn. Dere forsøker å forakte svensker alt de kan, for de vet vi er storebror. Jeg vet hvor vondt det gjør for nordmenn at Sverige er bedre og større enn Norge, sier Tom Peder Pettersson på telefon fra Trollhättan der han feirer jul. 

Hele 22,5 % av nordmenn har svart vet ikke på spørsmål om hva søta bror spiser til jul. Det viser tall fra MatPrats årlige juleundersøkelse, gjennomført av YouGov, der over 2000 nordmenn har deltatt 

Ettersom nordmenn åpenbart ikke aner hva svenskene spiser til jul, kan Lillestrøm-spilleren opplyse det norske folk om at et svensk julbord består av mange retter.  

 – Kjøttboller må man ha, juleskinke må man ha, pølser må man ha, varmrøkt laks og Janssons fristelse  – som er en potetgrateng med fløte og ost – må man ha. Det er bare ett problem, at det er ansjos i Jansons fristelse, og det smaker helt for jævlig. Det er noe alle har i, selv om ingen liker det. Vi har fjernet den i vår familie, sier svensken. 

Velger østlandsfavoritten 

Pettersson er også glad i en rett som han kaller dopp i grytan, der svensk tunnbrød dyppes i kraften fra svineskanker 

 – På tunnbrødet tar man smør, juleskinke og gjerne litt pølse. Jättegodt! 

På spørsmål om hva han ville spist av ribbe og pinnekjøtt er den svenske LSK-spilleren ikke i tvil.  

– Nevn ikke pinnekjøtt, det klarer jeg bare ikke. Jeg hadde valgt ribbe! 

Nordmenn scorer på Danmark 

Danskenes julemiddag, derimot, den er det mange nordmenn som scorer på. Nordmenn svarer at danskene fråtser i fugl på julemiddagen, 1 av 4 tror de spiser and på julaften i Danmark. 

– Det stemmer at vi spiser and på julaften i Danmark, sier Svenn Crone, dansk forsvarspiller på Brann, på telefon fra Silkeborg der han feirer dansk jul.  

Han legger til at de også spiser flæskesteg, men synes selv and er best 

– And spiser man så sjeldent. Den smaker så godt, med kartoflene og sausen til, sier han.  

Han setter pris på at nordmenn har god kunnskap om dansk julemat 

– Det er flott at nordmenn er gode på dansk julemat, mange nordmenn er gode på å besøke Danmark. Jeg kjenner mange nordmenn som snakker godt om Danmark, sier han.  

Tro mot bergenserne   

Men også når det gjelder danskene er det noen skjær i sjøen i undersøkelsen. 12 % av nordmenn har svart at danskene spiser kalkun til jul. Det ryster Crone 

– Det er helt vilt at nordmenn tror vi spiser kalkun til jul i DanmarkDet er jo en amerikansk julemiddag, ikke dansk. Vi spiser ikke kalkun til jul i Danmark, ler han.  

På spørsmål om han ville valgt ribbe eller pinnekjøtt om han feiret jul i Norge, heller Brann-spilleren mot vestlendingens julefavoritt.  

– Jeg liker veldig godt lam, men jeg har ikke smakt pinnekjøtt ennå. Men jeg har sett det overaltnå før juldet står skrevet pinnekjøtt i alle butikker i Bergen, sier dansken. 

Kontakter

Bilder

Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no
Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no
Last ned bilde
Svenn Crone, dansk forsvarspiller Brann. Foto: Bjørn Erik Nesse
Svenn Crone, dansk forsvarspiller Brann. Foto: Bjørn Erik Nesse
Last ned bilde
Intet svensk julbord uten Janssons fristelse. I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til. Foto: matprat.no
Intet svensk julbord uten Janssons fristelse. I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til. Foto: matprat.no
Last ned bilde
I danske hjem ønsker de hverandre Glædelig jul, og med stor sannsynlighet serveres det helstekt and eller gås med rødkål, brunede poteter og ripsgelé til julemiddagen. Foto: matprat.no
I danske hjem ønsker de hverandre Glædelig jul, og med stor sannsynlighet serveres det helstekt and eller gås med rødkål, brunede poteter og ripsgelé til julemiddagen. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no
Tom Peder Pettersson, svensk forsvarspiller Lillestrøm. Foto: lsk.no
Last ned bilde
Svenn Crone, dansk forsvarspiller Brann. Foto: Bjørn Erik Nesse
Svenn Crone, dansk forsvarspiller Brann. Foto: Bjørn Erik Nesse
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye