Virke

Stadig flere handler hos søta bror

Del

Mens svenskene kan glede seg over stadig flere nordmenn på handletur, taper Norge både arbeidsplasser og skattekroner.

Nye tall fra SSB lagt frem i dag, viser at antall dagsturer til Sverige har økt med 11 prosent de siste 12 månedene.

- Dette er dramatisk for norsk næringsliv! Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte pga norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Høyere avgifter gir mer grensehandel

Norge har blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer. På toppen av dette ble avgiften på sjokolade, sukkervarer og mineralvann økt med opptil 83% fra 1. januar i år. Grensehandelen økte sterkt i 2017, og pga avgiftshoppet fra nyttår har veksten i grensehandelen akselerert.

- Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig ide å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

En undersøkelse gjennomført i april i år av Opinion for Virke, viser at 1 av 3 sier de vil grensehandle mer på grunn av avgiftshoppet fra nyttår. Mens 69 prosent av østlendingene planlegger eller har vært på grensehandelstur, vil hele 44 prosent av sørlendingene (inkludert Telemark) og 50 prosent av nordlendingene også grensehandle.

Svenskehandelen – Norges 4. største dagligvareaktør

Direktøren peker på at nordmenns handel av dagligvarer i Sverige nå er klart større enn omsetningen til Norges fjerde største dagligvareaktør. Mens 6 prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige i 2017, representerte Bunnpris med sine 250 butikker, til sammenligning 3,7 prosent av markedet.

Netthandel av godteri og mineralvann har skutt i været

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige. Varer kan sendes over grensen helt uten avgifter så lenge kjøpesummen er lavere enn 350 kroner. Mange av Virkes medlemmer melder om at hyllene i Post-i-butikk stadig blir fylt opp av godterier og brus kjøpt på nett fra Sverige.

- I stedet for å redusere avgiftsulempene for norsk handel, har politikerne gått motsatt vei det siste året. Nå er det på høy tid å våkne og erkjenne at norsk avgiftspolitikk ikke kan utformes i et vakum. Det er bra at Virke nå ser ut til å få gjennomslag på Stortinget for en avvikling av 350-kronersgrensen, men vi ser virkelig ingen grunn til å kaste bort tid, og ikke minst arbeidsplasser og skattekroner, på en utredning - ordningen burde kunne avvikles på dagen, sier Andersen.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom