Sprikende råd om kosthold gjør at mange gir opp å spise sunt
– Nei! er det tydelige svaret fra ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Elin Lundekvam By.
– Tvert imot – spiser du variert av helt vanlig mat, får du det du trenger. Og det er helheten av kostholdet vårt over tid som teller, mener By.
En jungel av råd
Tips og råd om hva du skal spise for å være sunn kommer fra alle kanter, og for mange blir det rett og slett for mye. By synes det er leit at motstridende kostholdsinformasjon gjør at mange mister motivasjonen til å spise sunt. Samtidig forstår hun godt at det er lett å gå seg vill i den jungelen av råd som finnes der ute. Her finnes det imidlertid et klart alternativ som enda flere burde lytte til, mener hun:
– Helsedirektoratets kostråd baserer seg på bred forskning over tid, og gir deg akkurat den kunnskapen du trenger for å sette sammen et sunt kosthold.
– Spiser du i tråd med kostrådene, får du et sunt og variert kosthold, og bidrar til å legge et grunnlag for god helse og forebygge flere sykdommer. Og ikke minst – disse rådene baserer seg ikke på siste trend eller enkeltstudier, men på summen av forskjellig forskning og kunnskap samlet inn gjennom mange år. Dette er råd du kan stole på.
Trenger ikke kutte ut noe
Det kan være lett å falle for den siste hypen du finner på nettet. Men for de aller fleste av oss, er det for eksempel helt unødvendig å kutte ut matvarer for helsas skyld, sier By:
– Glem ja-mat og nei-mat, det bidrar bare til dårlig samvittighet, og det er det ikke mye motivasjon i. Tenk heller på å spise mest av den maten som er næringsrik og som gir nyttig påfyll til kroppen. Det er utrolig mye digg og næringsrik mat – kombinerer du mye grovt og grønt med varierte proteinkilder som fisk, bønner og linser, egg, magre melkeprodukter og rent kjøtt, har du et godt grunnlag. Ellers er det jo absolutt innafor for å kose seg med sjokolade, chips eller hva enn du har lyst på – av og til.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom