Sprikende råd om kosthold gjør at mange gir opp å spise sunt

– Nei! er det tydelige svaret fra ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Elin Lundekvam By.
– Tvert imot – spiser du variert av helt vanlig mat, får du det du trenger. Og det er helheten av kostholdet vårt over tid som teller, mener By.
En jungel av råd
Tips og råd om hva du skal spise for å være sunn kommer fra alle kanter, og for mange blir det rett og slett for mye. By synes det er leit at motstridende kostholdsinformasjon gjør at mange mister motivasjonen til å spise sunt. Samtidig forstår hun godt at det er lett å gå seg vill i den jungelen av råd som finnes der ute. Her finnes det imidlertid et klart alternativ som enda flere burde lytte til, mener hun:
– Helsedirektoratets kostråd baserer seg på bred forskning over tid, og gir deg akkurat den kunnskapen du trenger for å sette sammen et sunt kosthold.
– Spiser du i tråd med kostrådene, får du et sunt og variert kosthold, og bidrar til å legge et grunnlag for god helse og forebygge flere sykdommer. Og ikke minst – disse rådene baserer seg ikke på siste trend eller enkeltstudier, men på summen av forskjellig forskning og kunnskap samlet inn gjennom mange år. Dette er råd du kan stole på.
Trenger ikke kutte ut noe
Det kan være lett å falle for den siste hypen du finner på nettet. Men for de aller fleste av oss, er det for eksempel helt unødvendig å kutte ut matvarer for helsas skyld, sier By:
– Glem ja-mat og nei-mat, det bidrar bare til dårlig samvittighet, og det er det ikke mye motivasjon i. Tenk heller på å spise mest av den maten som er næringsrik og som gir nyttig påfyll til kroppen. Det er utrolig mye digg og næringsrik mat – kombinerer du mye grovt og grønt med varierte proteinkilder som fisk, bønner og linser, egg, magre melkeprodukter og rent kjøtt, har du et godt grunnlag. Ellers er det jo absolutt innafor for å kose seg med sjokolade, chips eller hva enn du har lyst på – av og til.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom