Spesialitetsmerket til Britannia Blå
Astrid Aasen er uten overdrivelse en pioner innen norsk ysting og startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, Gangstad Gårdsysteri, for over 20 år siden.
- Du er førstedama når det gjelder norsk ost! Du var tidlig ute med å lage ost av melk fra egen gård, skrøt administrerende direkterø for Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sunqvist, under tildelingen av Spesialitetsmerket til dagens hovedstjerne, osten Britannia Blå.
Britannia Hotel’s souschef, Øivind Tiller har kjent Astrid Aasen siden han var kokkelærling på Rica Hell Hotel. Og siden har de samarbeidet både på Nidelven og nå også på Britannia, der Øivind er ansvarlig for frokosten i Palmehaven. Og Øivind er tydelig stolt av det gode samarbeidet. - Det startet med en liten ide mellom meg og Astrid. Hun ville gjerne levere ost til Britannia, og jeg ville gjerne ha ost fra henne. Men jeg ville at vi skulle skape noe eget, noe unikt. Det har resultert i Britannia Blå. Det at vi nå har fått tildelt Spesialitetsmerket til Britannia Blå, det er veldig artig. Det er faktisk supertkult!
En ost i særklasse!
Da de to sterke fagpersonene slo hodene, og ikke mist; mathjertene sine, sammen gikk det fort. – Jeg sier som Northug; Det var lett, smilte Astrid, men er selvsagt klar på at det er år med trening som ligger bak både skistjerners og osteystere sin suksess. - Jeg foreslo å lage en som er hvit utenpå og blå inni, for det er det ingen som har. For 10 år siden laget jeg små oster av denne typen som lignet på Britannia Blå. Og det var akkurat det Øivind beskrev at han ville ha, så da var det egentlig bare å gjøre tilpasninger til noe jeg hadde testet for mange år siden, i et større og nytt format, forteller Astrid om Britannia Blå.
- For å få til denne osten har du et sterkt lag bak deg. Her har bondesiden og hotel -og restaurantsiden kommer sammen på banen. Da snakker vi lagarbeid! Hvor begge sider av laget er nitidig opptatt av kvalitet til det ypperste. Og det ser vi og smaker vi resultatet av. Britannia Blå er en ost i særdeles særklasse, var lovord fra Nina Sundqvist.
- En ære!
- Det som er spesielt er at Britannia Blå er hvit utenpå og det er fordi vi har osten i kokende vann etter den er saltet i noen sekund og da dreper vi blåmuggen som ligger utenpå. Så dypper vi den i vann tilsatt hvitmugg etterpå. Da blir det blåmugg inni og hvitmugg utenpå. Da blir den mildere enn mine andre blåmuggoster, forklarer Astrid om osten, som på kort tid er en favoritt på fokosten i Palmehaven på Britannia Hotel. I tillegg lager souschef Øivind og hans kollegaer flere herlige munnfuller hvor Britannia Blå spiller hovedrollen. Og vil du kjøpe med deg en bit, må du innom delikatesseutsalget i Vinbaren på Britannia Hotel.
- Det er en ære at vi kan få en slik flott utnevnelse! Astrid er legenden selv! Og så har vi stjerna, Øivind, som ikke bare er verdens beste frokostkokk, han er også en drivkraft når det gjelder å utvikle helt spesielle kvalitetsprodukter til oss her på Britannia Hotell, sa en stolt hotelldirektør Mikael Forselius, Britannia Hotel. Han er klar på at dette er en god start på mange slike gode samarbeid for hotellet som har tydelig fokus på kvalitet og lokale råvarer og produkter.
Merkeordningen Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:
- Basert på de beste norske råvarer
- Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
- Laget av dyktige mathåndverkere
- Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
Fagjuryen møtes fire ganger i året for å vurdere produkter som har søkt om å få merket.
Salget av lokalmat og lokal drikke har økt de siste årene og stadig flere forbrukere setter pris på denne typen produkter.
Hvem står bak merkeordningen?
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noOda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom