Søte og sunne fristelser du kan spise hver dag

Nå bugner skogen av friske bær, og det er tid for å sanke i bøtter og spann. Hvis det har blitt mye iskrem og utskeielser i løpet av ferien kan noen sunnere hverdagsdesserter være en god måte å bruke nyplukkede bær på.
Fordelen med å blande sammen bær og meieriprodukter er at det gir en myk og god konsistens, med rund smak og naturlig sødme fra bærene. I tillegg har du full kontroll på ingredienser og sukkermengde.
Smoothie kan også fryses i isformer som hjemmelagde ispinner, eller helles i skål og spises med skje som en frisk og sunn dessert eller mellommåltid.
Kombinasjon av matvarer vi blir anbefalt daglig
Mange kjenner til rådet "5 om dagen" der myndighetene anbefaler oss å spise fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Ikke like mange vet at det også finnes et kostråd om "3 om dagen", som gjelder meieriprodukter. Myndighetene anbefaler nemlig at vi også får i oss tre porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag.
– Magre meieriprodukter er en enkel måte å få i seg blant annet kalsium og jod på, to næringsstoffer det kan være vanskelig å få nok av i kostholdet ellers. Å spise en skål med smoothie av bær og melk, syrnet melk eller yoghurt er derfor et smart valg som kombinerer to matvaregrupper vi blir anbefalt å spise hver dag, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Slik øker du næringsinnholdet
Det er flere ting du kan tilsette i en smoothie for å øke næringsinnholdet. Bringebær er kilde til vitamin C, og blåbær er kilde til vitamin C, vitamin E og folat. Begge bærene har et høyt innhold av kostfiber. Meieriprodukter bidrar med kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor.
Med yoghurt, kvarg eller for eksempel cottage cheese kan du dessuten øke proteininnholdet i smoothien betraktelig. Med 100 gram cottage cheese, noe som tilsvarer rundt 6 spiseskjeer, får du i deg 13 gram proteiner.
– En smoothie med bær og proteinrike meieriprodukter er mettende og kan være et godt alternativ til frokost på morgenen. Det egner seg dessuten godt etter en treningsøkt når man trenger påfyll av både karbohydrater og proteiner, sier ernæringsrådgiveren.
Tips til smoothie
- Unngå tilsatt sukker. Tilsett en godt moden banan om du vil ha mer søtsmak i smoothien. Du kan også bruke fruktyoghurt eller syrnet melk med smak.
- Urter gir en frisk smak, for eksempel sitronmelisse eller mynte.
- Isbiter gjør susen! Dersom du ikke har fryst ned bærene, kan du bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens.
- Banan, avokado og fyldige yoghurter gjør smoothien kremet og tykk.
- Frys ned overmoden frukt! Har du for mye frisk frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten, og bruk det i smoothie ved en senere anledning.
Oppskrifter
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder




Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom