Statnett

Solberg og Merkel åpnet NordLink

Del

[Oslo 27. mai 2021] Den første mellomlandsforbindelsen mellom Norge og Tyskland, NordLink, ble i dag offisielt åpnet. Statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel markerte begivenheten sammen med energiministerne Tina Bru og Peter Altmaier.

NordLink-forbindelsen har en kapasitet på 1400 MW, er 623 km lang og går fra Tonstad i Agder til Schleswig-Holstein i Tyskland. Kabelen er bygget og eid av Statnett, sammen med de tyske partnerne TenneT og KfW.

- Med NordLink knytter Tyskland og Norge enda tettere bånd. Den første direkte elektrisitetsforbindelsen muliggjør utveksling av fornybar energi og bidrar til mer stabile energipriser i begge land. NordLink er en milepæl for tilgang på fornybar energi og klimaarbeidet i Europa, sier den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

- Norge er et lite land, men en stor energinasjon. NordLink-kabelen er ett eksempel på hvordan vi i samarbeid med andre land skaper verdier basert på våre energiressurser. Med åpningen av NordLink tar vi nok et skritt på veien for å utvikle fremtidens kraftsystem på en effektiv måte og legge til rette for en enda mer elektrisk fremtid, sier olje- og energiminister Tina Bru.

NordLink legger til rette for lønnsom og effektiv utveksling av kraft mellom landene de neste 40 årene. Det er nødvendig å dra nytte av ulike egenskaper og utveksling av kraft i det europeiske energisystemet for å lykkes med overgangen til et fullelektrisk og fornybart energisystem.

- I dag skal vi feire en ingeniørbragd og et stort og vellykket samarbeidsprosjekt. Dette er en merkedag for mange, ikke minst for alle som har bidratt til å gjennomføre prosjektet på norsk og tysk side, for Statnett og våre samarbeidspartnere. Men det er også en forutsetning for, og et viktig skritt mot, et klimanøytralt Europa, sier Statnetts konsernsjef Hilde Tonne.

- NordLink er en svært viktig for den europeiske energiomleggingen. Forbindelsen legger til rette for å kompensere for perioder uten vind og sol, samtidig som den gjør grønn energi rimelig og trygt tilgjengelig i Europa. NordLink bidrar til et klimavennlig kraftsystem, skaper verdier i begge land, og setter oss i stand til å nå våre klimamål. Som systemoperatør skal TenneT fremme overgangen til et energisystem basert på fornybar energi og utvikling av nettet. Slik kan vi transportere fornybar kraft på land og til havs, og integrere den i et moderne energisystem, sier TenneTs konsernsjef Manon van Beek.

Det norske kraftsystemet som er bygd på vannkraft og det tyske med stadig mer vind- og solkraft har egenskaper som utfyller hverandre svært godt. Gjennom utveksling av denne kraften legger NordLink til rette for verdiskaping i begge land og et mer klimavennlig kraftsystem i Europa.

Prosjektet har tatt fem år å fullføre. Siden desember 2020 har kabelen gjennomgått omfattende tester og prøvedrift, og NordLink kom i kommersiell drift i mars 2021. Total kostnad for prosjektet er beregnet til mellom 1,7 og 1,8 milliarder euro, der Statnetts andel er halvparten.

Fakta NordLink

  • Antall kilometer: Ca. 623 km (inkludert landkabel på tysk side)
  • Spenning: 525 kV
  • Kapasitet: 1 400 MW
  • Kabelen går mellom Tonstad i Sirdal kommune i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland
  • Kraftutveksling og prøvedrift startet i desember 2020.
  • Kommersiell drift fra mars 2021.

Ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Olivia Knudsen for ytterligere bilder fra åpningen. E-post: olivia.knudsen@statnett.no.

Nøkkelord

Kontakter

For flere bilder fra åpningen, kontakt kommunikasjonsrådgiver Olivia Knudsen, e-post: olivia.knudsen@statnett.no.

Bilder

Om Statnett

Statnett
Statnett
Nydalen Allé 33
0485 Oslo

http://www.statnett.no

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 km med høyspentlinjer og 150 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark og Nederland.

Følg pressemeldinger fra Statnett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statnett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom