Smarte analyser og spennende resultater: Årets unge forskere-vinnere er kåret

I en direktesendt digital finale fredag 23. april ble de unge forskerne hedret. Til sammen 20 elever fikk pengepriser og spesialpriser som deltakelse på internasjonale konkurranser. Juryen er imponert over nivået i Forskningsrådets konkurranse for ungdommer
– Det har vært kjempespennende å jobbe med disse prosjektene, sier juryleder Maria Vetleseter Bøe, som er førsteamanuensis ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo. – Vi i juryen er imponert over nivået. Det er så mange gode, originale spørsmål og så mange smarte, grundige analyser og spennende resultater.
Se oversikt over alle vinnerne og les prosjektene deres på forskningsradet.no/ungeforskere
Deltakelse i VM
Blant de mange spesialprisene som deles ut, er deltakelse på International Science and Engineering Fair (ISEF) som arrangeres i USA. Dette er verdens største forskningskonkurranse for ungdom – også kalt VM i forskning. Her deltar over 1500 unge forskere fra mer enn 30 land.
Norge sender i år de to vinnerne i klassen for naturvitenskap og teknologi til ISEF: Mansukh Kaur fra St. Olav videregående skole i Stavanger og Matthieu Bou fra International School of Stavanger. Mansukh har forsket på hvordan effektiviteten på syrenøytraliserende medisiner henger sammen med hva de koster. Matthieu har forsket på hvordan man kan utvikle mer bærekraftig betong.
Juryen som har vurdert ungdommenes prestasjoner består av fageksperter fra forskjellige institutter ved Universitetet i Oslo. De har i tillegg et stort nettverk av konsulenter, mange blant de fremste i Norge på sitt fagfelt, slik at prosjektene får en virkelig god vurdering. I år har juryen vurdert 149 prosjekter.
Elever kan delta med prosjekter innenfor alle fagområder, og i år var det mange ulike prosjekter innenfor biologi, fysikk, historie, litteratur, økonomi, matematikk og design.
Under arrangementet fredag fikk vi møte finalistene. Ungdommene var nemlig direkte med underveis i finalen. Vi fikk også høre HKH Kronprins Haakons hilsen til deltakerne. I tillegg deltok både forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit for å hylle de gode prestasjonene til ungdommene. Artist Sebastian Zalo, kjent fra NRKs program "De neste", var også et populært innslag.
Her kan du finne bilder av alle vinnerne: https://www.forskningsradet.no/unge-forskere/nyheter/vinnere-i-unge-forskere-2021/
Faktaboks om Konkurransen Unge Forskere
Ungdom som deltar i Unge forskere kan fordype seg i noe de lurer på, og være med i konkurranse med andre ungdommer som også vil finne løsninger eller undersøke noe.
Det er Forskningsrådet som arrangerer Konkurransen Unge forskere, som er en av Europas eldste konkurranser for ungdom som forsker, med over 50 års historie. Hvert år deltar rundt 150 elever med prosjektene sine, som vurderes av en jury og fageksperter fra universiteter og høyskoler. Viktige målsetninger for konkurransen er å fremme kritisk tenkning blant unge og rekruttere flere til forskning.
Forskningsrådet arrangerer også Nysgjerrigper-konkurransen for elever i barneskolen. Finalistene ble offentliggjort tidligere denne uken, oversikt finner du her. Vinnerne kåres 6. mai.
Nøkkelord
Kontakter
Sindre MekjanSamfunnsdialog og media
Tel:+4746863789sim@forskningsradet.noBilder



Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom