Forskningsrådet

Smarte analyser og spennende resultater: Årets unge forskere-vinnere er kåret

Del

Hva skal til for å få en robot til å rulle godt på andre planeter? Vil du vite mer om lyrikk i koronakrisen eller om skjønnhetsidealene blant moderne kvinner i Kina? Hvordan kan demokratiene stå imot digital propaganda og desinformasjon?

Foto: Unsplash/Miguel Teirlinck
Foto: Unsplash/Miguel Teirlinck

I en direktesendt digital finale fredag 23. april ble de unge forskerne hedret. Til sammen 20 elever fikk pengepriser og spesialpriser som deltakelse på internasjonale konkurranser. Juryen er imponert over nivået i Forskningsrådets konkurranse for ungdommer

– Det har vært kjempespennende å jobbe med disse prosjektene, sier juryleder Maria Vetleseter Bøe, som er førsteamanuensis ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo. – Vi i juryen er imponert over nivået. Det er så mange gode, originale spørsmål og så mange smarte, grundige analyser og spennende resultater.

Se oversikt over alle vinnerne og les prosjektene deres på forskningsradet.no/ungeforskere

Deltakelse i VM
Blant de mange spesialprisene som deles ut, er deltakelse på International Science and Engineering Fair (ISEF) som arrangeres i USA. Dette er verdens største forskningskonkurranse for ungdom – også kalt VM i forskning. Her deltar over 1500 unge forskere fra mer enn 30 land.

Norge sender i år de to vinnerne i klassen for naturvitenskap og teknologi til ISEF: Mansukh Kaur fra St. Olav videregående skole i Stavanger og Matthieu Bou fra International School of Stavanger. Mansukh har forsket på hvordan effektiviteten på syrenøytraliserende medisiner henger sammen med hva de koster. Matthieu har forsket på hvordan man kan utvikle mer bærekraftig betong.

Juryen som har vurdert ungdommenes prestasjoner består av fageksperter fra forskjellige institutter ved Universitetet i Oslo. De har i tillegg et stort nettverk av konsulenter, mange blant de fremste i Norge på sitt fagfelt, slik at prosjektene får en virkelig god vurdering. I år har juryen vurdert 149 prosjekter.

Elever kan delta med prosjekter innenfor alle fagområder, og i år var det mange ulike prosjekter innenfor biologi, fysikk, historie, litteratur, økonomi, matematikk og design.

Under arrangementet fredag fikk vi møte finalistene. Ungdommene var nemlig direkte med underveis i finalen. Vi fikk også høre HKH Kronprins Haakons hilsen til deltakerne. I tillegg deltok både forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit for å hylle de gode prestasjonene til ungdommene. Artist Sebastian Zalo, kjent fra NRKs program "De neste", var også et populært innslag.

Her kan du finne bilder av alle vinnerne: https://www.forskningsradet.no/unge-forskere/nyheter/vinnere-i-unge-forskere-2021/


Faktaboks om Konkurransen Unge Forskere

Ungdom som deltar i Unge forskere kan fordype seg i noe de lurer på, og være med i konkurranse med andre ungdommer som også vil finne løsninger eller undersøke noe.

Det er Forskningsrådet som arrangerer Konkurransen Unge forskere, som er en av Europas eldste konkurranser for ungdom som forsker, med over 50 års historie. Hvert år deltar rundt 150 elever med prosjektene sine, som vurderes av en jury og fageksperter fra universiteter og høyskoler. Viktige målsetninger for konkurransen er å fremme kritisk tenkning blant unge og rekruttere flere til forskning.

Forskningsrådet arrangerer også Nysgjerrigper-konkurransen for elever i barneskolen. Finalistene ble offentliggjort tidligere denne uken, oversikt finner du her. Vinnerne kåres 6. mai.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Unsplash/Miguel Teirlinck
Foto: Unsplash/Miguel Teirlinck
Last ned bilde
Mansukh Kaur og Matthieu Bou vant begge førstepriser i klassen for naturvitenskap og teknologi (Foto: Privat)
Mansukh Kaur og Matthieu Bou vant begge førstepriser i klassen for naturvitenskap og teknologi (Foto: Privat)
Last ned bilde
Yasmine Kroknes-Gomez, Ling Olivia Li og Sofie Bjarkø vant førstepriser i klassen for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. (Foto: Private)
Yasmine Kroknes-Gomez, Ling Olivia Li og Sofie Bjarkø vant førstepriser i klassen for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. (Foto: Private)
Last ned bilde

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

91 forskningsprosjekter skal møte utfordringer i samfunn og næringsliv23.6.2021 09:05:00 CEST | Pressemelding

Regjeringen finansierer gjennom Forskningsrådet nesten 1,3 milliarder kroner i 91 forskningsprosjekter som skal være med å møte store utfordringer i samfunnet og næringslivet. Forskningsorganisasjonene utfører prosjektene i samarbeid med aktører fra det offentlige og næringslivet. Prosjektene skal gi ny kunnskap om blant annet hav og havbruk, helse, utdanning, samfunn, petroleum og energi.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom