Småmat fra Hallingdal vil opp i mateliten
Hallingkost SA har søkt om beskyttelse av "Småmat " som tradisjonelt særpreg. - Spennede at tidligere Buskeruds nasjonalrett ønsker å bli en del av våre nasjonale matskatter, sier administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.

Retten småmat har alltid hatt navnet småmat og ingen vet riktig hvor gammel denne retten er og hvor lenge navnet har vært brukt. Nå søkes det om anerkjennelse og vern av denne tradisjonsrike matretten.
Unik småmat
- Det som er mest unikt med småmat er at alle biter skal være på størrelse med en ert. Alle ingredienser må kokes hver for deg. Disse blandes tilslutt i en velsmakende kraft laget av bl.a spekeknoker. Det er også unikt at småmat fungere like godt til hverdag som fest. I Hallingdal er det tradisjon med å servere lefsekling ved siden av. Da får du den unike smaken av salt og søtt i samme måltid, sier Ann Irene Haugen, daglig leder i Hallingkost SA.
Hun fortsetter: - Vi søker for å verne om våre tradisjoner, det gjelder både oppskrift, tilbereding og mengde i småmaten. Vi ønsker ikke at storindustrien skal sette i gang med masseproduksjon å kalle det for småmat. Vi håper også at dette kan bidra til større interesse rundt produktet. Både hos dagligvare/storhusholdning og private.
- Norge har rikere mattradisjoner enn vi tror, og merkeordningen Beskyttede betegnelser er lagd for å verne og løfte fram de norske matskattene. Vi er glade for hver søknad som kommer og ser fram til å ta "Småmat" gjennom søknadsprosessen, sier adminstrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.
Om Beskyttede betegnelser
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelse og anerkjennelse de fortjener.
Beskyttede betegnelser reguleres av egen nasjonal forskrift. Den omfatter tre ulike betegnelser:
- Beskyttet opprinnelsesbetegnelse
- Beskyttet geografisk betegnelse
- Beskyttet tradisjonelt særpreg
Formålet med beskyttede betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.
Stiftelsen Matmerk administrerer søknadsprosess og merkeordningen. Det er Mattilsynet som foretar endelig godkjenning av en søknad om beskyttelse. Normal saksbehandlingtid er ca. 18 måneder.
Nøkkelord
Kontakter
Ann Irene Haugen
Hallingkost: 993 43 670
Evt. 906 68 791
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noNina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg saker fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Stiftelsen Norsk Mat
Juviksild, første sildeprodusent med Spesialitetsmerket!24.3.2021 13:21:23 CET | Pressemelding
De omvender folk med sin fantastiske kryddersild på Juviksild. Det er ordfører i Aukra kommune et bevis på. Han kom som sildeskeptiker – og dro fra Juvik som en sildeentusiast!
Nytt verktøy for alle bønder i Norge16.2.2021 09:35:52 CET | Pressemelding
Den norske bonden har en farlig arbeidsplass. Med KSL Trygg blir det nå enklere å følge opp beredskapsarbeidet og HMS ute på gården.
Sirupstynnkaker høster lovord og ikke minst; Spesialitetsmerket26.1.2021 20:16:32 CET | Pressemelding
Burde vært på UNESCOs liste over matskatter! Juryleder Harald Osa i fagjuryen for Spesialitetsmerket var helt klar i sin uttalelse om sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal.
Matmerk skifter navn25.1.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
- En stiftelse som skal styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon bør ha et navn som tydeliggjør akkurat det. Styret har derfor vedtatt at nytt navn for Matmerk er Stiftelsen Norsk Mat, sier styreleder Håkon Mageli.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa7.12.2020 21:30:00 CET | Pressemelding
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom