Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret
Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og anbefaler alle å forsøke å beholde gode matvaner gjennom koronatiden, og å etablere gode vaner på hjemmekontoret.
Frukt og grønt gjennom arbeidsdagen er bra for å holde humør og konsentrasjon oppe gjennom dagen. Det holder ikke å bare spise litt grønnsaker til middag. Minst 5 om dagen er målet og da bør halvparten være frukt og halvparten grønnsaker.
Mange mangler to av 5 om dagen
Kantar TNS utfører årlige undersøkelser på oppdrag fra OFG for å kartlegge frukt- og grøntforbruket både i Norge og i flere andre europeiske land. Undersøkelsen fra i høst viser at koronatiltakene har hatt en negativ effekt på forbruket, og at nordmenn i snitt kun spiser 3,2 av de anbefalte 5 enhetene. Dette er en nedgang fra 3,4 enheter året før. Mange vet ikke selv at de har spist mindre, så det gjelder å bli bevisst. Noen forklarer at de spiser mindre frukt siden de ikke har jobbfrukt på hjemmekontor.
Fem om dagen med grønnsaker, frukt og bær hver dag gir en stor helsegevinst og beskytter mot utvikling av en rekke sykdommer.
- I midten av en pandemi er det smart å gjøre det man kan for å tilrettelegge for et godt immunforsvar. Et kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger gir kroppen næringsstoffene den trenger - kosttilskudd er generelt unødvendig for friske personer som følger kostrådene, men de fleste trenger tilskudd av vitamin D, spesielt gjennom vinterhalvåret, forteller Sagen.
Start dagen med en god frokost
Et godt råd er å starte dagen med en god frokost. Frokosten bør inneholde noe grovt, enten i form av brød, grøt (havre/bygg) eller grov müsli. Ha rikelig med grønnsaker på brødskivene, gi havregrøten en god neve frukt eller bær på toppen, og det samme gjelder müsliskålen. Grovt korn, frukt, bær og grønnsaker inneholder mye fiber – som gjør at du holder deg god og mett, og kan holde konsentrasjonen oppe frem til lunsj.
Lag et lite snacksfat
Sett frem et fat med frukt, grønnsaker og bær etter frokosten som du kan knaske på gjennom dagen, eller spis det som et lite mellommåltid. Det perfekte snacksfatet kan for eksempel inneholde agurkstaver, cherrytomater, oppkuttet frukt og bær. - Du kan selvsagt også bare spise frukten som den er. Men mange av oss spiser mer når det er oppkuttet, både store og små, forteller Sagen.
Enkel, rask og sunn lunsj
En sunn lunsj trenger ikke være avansert eller tidkrevende å lage – du kan helt fint spise grove brødskiver eller knekkebrød. Men mange kjenner seg nok igjen i at det ikke blir så mye grønnsaker som topping på knekkebrødene. Kanskje tar man bare på litt smøreost i full fart og spiser mens man jobber.
- En slik lunsj blir man fort lei. Ikke får du i deg det du trenger av frukt og grønt, og ikke gir det særlig stor matglede. Veien er ikke så lang fra traust og lite mettende, til fargerik og næringsrik. Knekkebrød og brødskiver er næringsrikt og godt, men gi dem et løft med å toppe dem med noe grønt, og ha litt mer frukt og grønt ved siden av, for eksempel med en smoothie i tillegg.
Er du matlei og savner variasjon til lunsj?
Om du likevel begynner å bli skikkelig lei av brødmat og knekkebrød til lunsj, så har jeg noen tips til hvordan du kan gjøre det litt mer spennende, forteller Sagen.
- Ikke kast middagsrestene, spis dem heller til lunsj dagen etter. Var det litt salat igjen fra middagen? Ha salaten i en lufttett boks og spis den til lunsj dagen etter. Suppe til middag i dag? Lag dobbel eller trippel porsjon og frys ned i porsjonsbokser - perfekt som lunsj på hjemmekontoret!
Omelett er raskt og enkelt å lage. Den kan stå og godgjøre seg på svak varme mens du jobber. Husk å fylle den med grønnsaker. Rester av grønnsaker fra middagen kan fint brukes i omeletten.
Lag pai til middag en dag – den kan fylles med mange deilige grønnsaker, frys ned det som blir igjen, og ta opp et stykke til lunsjen. Server med litt friske grønnsaker på siden.
Samme rådene for en god matpakke
Har du med deg matpakke på jobb? Da kan selvsagt disse tipsene også adopteres med i matboksen – bortsett fra suppetipset da, med mindre du har med suppen på termos.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
