Slik sikrer du hytta mot innbrudd
De siste somrene har hytteeiere langs hele landet rapportert om ubudne gjester. Norsk Hyttelag har spurt Elfag om deres beste tips for å holde tyvene unna.

Våren 2020 er det blitt rapportert om flere hytteinnbrudd. Samtidig uttrykte mange hytteeiere landet over sin bekymring for hyttene da korona-viruset førte til hytteforbud. Selv om hytteforbudet nå er opphevet, viser disse bekymringene at nordmenns alarm- og overvåkningstjenester på fritidseiendommene kunne vært mye bedre.
– Vi merker at folk er mer bekymrede nå, etter at det er begått innbrudd på hytter i nærheten. Det dreier seg om alt fra påhengsmotorer og båter til verktøy, møbler og annet interiør, sier Grunde Olsen, daglig leder i Kragerø Elektriske AS.
Enklere enn noen gang å overvåke
Installasjonen av videokameraer og alarmsystemer har ekspandert de siste ti årene. Smarte løsninger som før har vært forbeholdt de med ekstra god råd har gjennom teknologisk utvikling nå blitt tilgjengelig for alle, med mulighet for skreddersydde løsninger for den enkelte. Mest populært er videoovervåkning.
– Vi selger kameraet, installerer det og sørger for at det funker. Videre er det opp til hytteeieren om det skal gjelde kun hytta, eller tilhørende uteplass i tillegg, sier Olsen.
Med kameraet følger en app til telefonen, der man til enhver tid har kontroll på hva som skjer inni og utenfor fritidseiendommen. Appen kan i tillegg varsle deg på SMS dersom det er aktivitet i og rundt hytta. Å installere videokameraer på hytta fører også med seg flere fordeler, mener elektrikeren.
– For de som har hytter som ikke brukes hele året kan kameraovervåkning gi en ekstra ro. Det gjelder ikke bare innbrudd, men også eventuelle skader forårsaket av heftig vær eller lignende.
– Dersom man er uheldig, og noen knuser et vindu på hytta, er det kjekt å vite om det av flere grunner. Man unngår følgefeil av et innbrudd, som ødeleggelser av vann og vind, fortsetter han.
Reduksjon i forsikringspremie
Forsikringsselskapene oppfordrer også til installasjon av innbruddsalarm og overvåkning. Det er fordi de vet at en synlig alarm vil fungere preventivt for ubudne gjester, og at innbrudd svært sjelden gjennomføres der det er synlig oppført alarm eller videoovervåkning. Et videoopptak av tyvene vil også gjøre det enklere for politiet å oppklare saken. I tillegg vil det kunne spare kostnader.
– På samme måte som med husforsikring, vil et sikkerhetssystem kunne gjøre forsikringen noe billigere i form av en sikkerhetsrabatt. Årsaken til å installere alarm bør likevel ikke være å spare på forsikring eller gå i null. Det må være å gi en sikkerhet ut over det forsikringen kan gi. Det er et godt skadeforebyggende tiltak, sier han videre.
På tide med smarthytte?
Samtidig som du installerer alarm og videoovervåkning, er Olsens beste tips å slå flere fluer i en smekk. Et større og integrert smartsystem i hytta gir deg flere fordeler enn bare sikkerhet og forsikring.
– Vi vet at kunder som installerer varmestyring ikke angrer. Samtidig som du sjekker kameraet og sørger for at alt er klart, kan du skru på varmen på hytta. De samme folka ønsker også installert bredbånd. Hør med oss om hvilke muligheter som finnes, og så finner vi en løsning tilpasset hver enkelt kunde. Disse løsningene legger til rette for en lengre og mer behagelig hyttesesong, avslutter han.
Slik kan du unngå hytteinnbrudd:
- Installer alarm
- Ikke oppbevar verdisaker på hytta
- Sett lemmer for vinduer
- Bruk skikkelig lås på alle dører
- Husk å sikre uthus, vedskjul, skiboder og liknende
- Avtal tilsyn med hytta med jevne mellomrom
Nøkkelord
Kontakter
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder



Om Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for landets 600 000 hytteeiere. Organisasjonen har ca 10 000 medlemmer over hele landet. Hyttelivet er en viktig del av det å være norsk, og vi ønsker å ta sikre hyttefreden for nåværende og kommende generasjoner. Vi slåss mot urettferdighet og forskjellsbehandling, men tror aller mest på et godt samarbeid mellom hyttefolk og bygdefolk til glede for alle.
Følg saker fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norsk Hyttelag
Ber alle hytteeiere sjekke formuesverdien9.10.2020 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår nå å øke formuesverdien på fritidsboliger med 20 prosent. Men hva betyr det for deg som hytteeier? Og hva bør du gjøre når du skal fylle ut skattemeldingen over nyttår?
100 kommuner må kutte hytteskatten8.10.2020 13:16:27 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet som ble fremlagt i går, foreslår Regjeringen å redusere den maksimale skattesatsen for eiendomsskatt fra 5 promille til 4 promille. Dette betyr at rundt 100 kommuner må sette ned skattesatsen. Det er ingenting som tyder på at forslaget ikke vil få flertall i Stortinget.
Nesbyen kåret til Årets hyttekommune 20205.9.2020 18:18:05 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2020 går hederen til Nesbyen i Hallingdal, en kommune som gjennom flere år har vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket.
Liten effekt av skattekutt29.7.2020 07:45:00 CEST | Pressemelding
En av de viktigste sakene for Solberg-regjeringen har vært å få ned eiendomsskatten. I Granavolden-erklæringen lover de å sette ned maksimalsatsen til 4 promille, men nå viser tall fra Norsk Hyttelag at endringene foreløpig har hatt liten effekt for den enkelte skattebetaler.
Foreslår endringer i hytteforbudet til påske24.3.2020 07:50:00 CET | Pressemelding
Før helgen gikk Norsk Hyttelag hardt ut mot det såkalte hytteforbudet. Nå får organisasjonen støtte fra stadig flere, og i dag fikk Helseministeren overlevert et forslag til en ny regulering som skal oppfylle de samme målsetningene på en mindre inngripende måte.
Vi vil på hytta til påske!20.3.2020 06:54:00 CET | Pressemelding
Regjeringen har nylig innført de mest inngripende tiltak noensinne i fredstid. Hjertepasienter får avlyst operasjoner, nyforlovede får avlyst bryllup og eldre på institusjon får ikke besøk av sine nærmeste. Da er det vanskelig å hevde at det er oss hytteeiere det er synd på. Likevel krever vi at hytteforbud-forskriften må endres, da tiltakene som innføres både er for strenge og for lite målrettede.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom