Ikke lad elbilen på hytta!
Norsk Hyttelag har regnet litt på hvor mye det koster å lade elbilen på hytta. Regnestykket er i utgangspunktet ganske enkelt. Du tar kapasiteten på batteriet ditt, multipliserer med hvor mange prosent du vil lade opp, ganger så det hele med strømprisen og legger til nettleien.
De mest solgte elbilene i 2022 har en netto batterikapasitet på rundt 75 kWh (Tesla Y, Volkswagen ID.4, Q4 e-tron, Ioniq 5). Om du lader fra 10 til 80 prosent, må du fylle drøyt 50 kWh på batteriet.
Femdobbel pris på hytta*
Om du lader hjemme og strømprisen er på 10 kroner per kWh, koster det deg 144 kroner. Om du lader på hytta, koster den samme ladingen deg 693 kroner! Det koster deg altså 500 kroner ekstra å lade på hytta i stedet for hjemme.
I tillegg kan elbillading på hytta lett føre til at du overstiger en grense for gjennomsnittlig timesforbruk, slik at fastleddet ditt også går i været. Om du har hytte i Sør-Aurdal og får strøm fra Sør-Aurdal Energi, skal det lite til. De har valgt å basere fastleddet på den ene timen i måneden hvor forbruket ditt er høyest. Om du greier å ligge mellom 1 og 5 kW hele måneden, men ender på 8 kW den ene timen bilen sto til lading, legger de på ytterligere 250 kroner på regningen din.
Vilkårlige priser
Det er ikke bare lading av elbil som er dyrere på hytta. Alt du gjør på hytta, straffes med femdobbel pris, enten det er å holde hytta frostfri gjennom vinteren, å lage middag eller å ta en dusj. – Men dette gjelder bare om du har en tradisjonell norsk hytte, sukker generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. – Om du har «hytte i byen», om du bruker barndomshjemmet som hytte eller om du har greid å melde flytting til hytteleiligheten din, så vil regjeringen hjelpe deg.
Hvor mye koster en dusj
Om strømprisen stiger til 10 kroner, koster en dusj ca 7 kroner hjemme, mens den samme dusjen koster 33 kroner på hytta. Om strømprisen stiger til 20 kroner, må du ut med 10 kroner for å dusje hjemme, mens en dusj på hytta koster deg drøyt 64 kroner.
En familie på fire som skal være på hytta en uke og som gjerne vil dusje en gang om dagen, kan altså risikere å bruke 1800 kroner bare på dusjing. – Det blir nok mange som velger å holde seg hjemme i vinter, sier Bringsvor, men hvorfor regjeringen synes det er så mye bedre at vi lader elbilen og dusjer hjemme i stedet for på hytta, det er vanskelig å forstå.
*
Regnestykket er basert på strømpris inkl. påslag men eks. mva. Vi har anslått nettleien til ca. 40 øre per kWh. Dette kan variere fra et nettselskap til et annet, men er sannsynligvis noe dyrere på dagtid enn på kveld/helg, og gjerne litt dyrere på hytta enn hjemme. Vi har beregnet strømstøtten hjemme til 90 prosent av en strømpris over 70 øre per kWh, som er satsene som gjelder fra 01.09.2022. Vi har ikke tatt hensyn til husstander som eventuelt overstiger et forbruk på 5000 kWh per måned per målepunkt.
Nøkkelord
Kontakter
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder
Om Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for hytteeiere over hele landet. Det finnes nærmere 500 000 hytter i Norge, og hyttelivet er en viktig del av det å være norsk, og vi ønsker å ta sikre hyttefreden for nåværende og kommende generasjoner. Vi slåss mot urettferdighet og forskjellsbehandling, men tror aller mest på et godt samarbeid mellom hyttefolk og bygdefolk til glede for alle.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag og Norges Hytteforbund slår seg sammen!22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det er to solide interesseorganisasjoner som nå har bestemt seg for å forene krefter. Hver for seg har de to organisasjonene kjempet for hytteeiernes interesser, men de siste årene har utfordringene blitt større og behovet for en stor og samlende organisasjon enda tydeligere.
Stadig flere hytter i strandsonen til tross for byggeforbud20.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra SSB viser at mange søknader om bygging i hundremetersbeltet i strandsonen blir innvilget: I 2021 ble 1398 søknader om nye bygninger i strandsonen innvilget. Dette tilsvarer en økning på 53 % sammenlignet med 2020. Blant byggene som ble reist i strandsonen mellom 2020 og 2021, var 448 av disse nye hytter.
Tokke kåret til Årets hyttekommune 202230.8.2022 14:18:06 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2022 går hederen til Tokke i Telemark. Tokke har gjennom flere år vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket, og de har også valgt å likebehandle hytteeiere og kommunens øvrige innbyggere. – Dermed var det aldri noen tvil om hvor årets pris skulle havne, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.
Advarer mot fortsatt høye strømpriser1.6.2022 07:50:00 CEST | Pressemelding
Da NVE-direktør Kjetil Lund orienterte olje- og energiministeren om kraftprisene i november i fjor, advarte han mot "høyere strømpriser i månedene som kommer". Ministeren oppsummerte situasjonen som "en perfekt storm"; en dramatisk, men forbigående situasjon. For landets 500 000 hytteeiere blåser det fortsatt.
Økt støtte til solceller: Gjør hytta grønnere i påsken7.4.2022 08:40:00 CEST | Pressemelding
I februar lanserte Enova flere nye støttetiltak. Et av tiltakene gjør det mulig for enda flere å produsere sin egen grønne strøm med solceller på hytta!