Advarer mot fortsatt høye strømpriser
Da det ble innført egne støtteordninger for å skjerme husholdningene fra høye strømutgifter, ble både primærbolig og sekundærbolig inkludert, men fritidsbolig ble holdt utenfor. Et av argumentene var at både de høye strømprisene og strømstøtten skulle være et kortvarig tiltak. Nå er strømstøtten forlenget – foreløpig ut mars 2023 – men hytteeierne er fortsatt holdt utenfor.
Nå er situasjonen så alarmerende at landets to store interesseorganisasjoner for hytteeiere, Norges Hytteforbund og Norsk Hyttelag, gå ut med en felles advarsel. – Dette handler om at hytteeiere er vanlige folk som også betaler regninger, sier styreleder Trond Hagen i Norges Hytteforbund. – Strømsjokket blir ikke mindre av at folk har hytte, snarere tvert imot.
– Det som gjør situasjonen enda mer alvorlig, er at de vedvarende høye strømprisene fortsetter samtidig som den nye modellen for nettleie innføres, forklarer generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. – De nye prisene for nettleie ventes som kjent å ramme hytteeierne spesielt hardt.
Krever likebehandling
Staten har enorme inntekter som følge av de høye prisene på både elektrisitet og olje. Noen av disse inntektene går til å kompensere husstandene for økte kostnader. Om du har villa eller leilighet, får du støtte. Om du har Tesla eller elektrisk Porsche, får du støtte. Om du har to utleieleiligheter på Aker brygge, får du støtte. Men om du skulle være så heldig å ha en hytte, fortjener du åpenbart ikke en krone. Forstå det den som kan.
– Samtidig ser vi at det er enorme forskjeller i strømprisen for hytteeiere i ulike deler av landet, forklarer Bringsvor. – Årsaken til de høye strømprisene for hytteeiere i sør, synes altså ikke å være "den perfekte stormen", men snarere dårlig overføringskapasitet mellom de ulike landsdelene. – Det er merkelig at Regjeringen bygger utenlandskabler til utlandet, men lar være å bygge overføringskapasitet mellom landsdelene ... og sender regningen til oss hytteeiere, legger Hagen til.
Feilvurdering fra NVEs side
Ifølge Statnett fungerer kraftutvekslingen slik at Norge kan importere kraft fra utlandet når prisen hos våre handelspartnere er lavere enn her hjemme, mens vi samtidig kan lagre vann i magasinene til senere bruk. Når kraftprisene er høyere i utlandet enn i Norge, kan vi produsere strøm og eksportere til utlandet.
– Men nå ser det ut til at NVE har glemt å sjekke snømengdene i fjellet før de beordret nedtapping av vannmagasinene våre, sier Hagen. – Det er ikke lett å produsere kraft av nedtappet vann, og dermed går strømprisene i været. Nå må hyttefolket i Sør- og Øst-Norge ta regningen for denne feilvurderingen, mens andre abonnenter får hjelp av omfattende støtteordninger.
Strømprisene til forbruker må ned
Nå ber Norsk Hyttelag og Norges Hytteforbund om at hytteeiere også blir omfattet av ordningen med strømstøtte. I tillegg ber de om at det innføres en maksimalpris på strøm for alle husholdningskunder, både primærbolig, sekundærbolig og fritidsbolig. Alternativt ber de om at det utredes en ordning med redusert merverdiavgift og elavgift for elektrisitet i perioder med høye strømpriser. Dette er ordninger som vil gavne alle landets strømabonnenter og som finansieres av nettopp de høye energiprisene.
– Det er ikke noe å vente på, avslutter de to hytteeierne samstemt. – Det finnes alt for mange gode grunner til å gjennomføre denne ordningen med en gang.
Nøkkelord
Kontakter
Audun Bringsvor
Generalsekretær i Norsk Hyttelag
audun@hytta.no
900 71 826
Trond G. Hagen
Styreleder i Norges Hytteforbund
trond@norgeshytteforbund.no
905 46 528
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder
Om Norsk Hyttelag
Det finnes nærmere 500 000 hytter i Norge. Hyttelivet har lange tradisjoner her til lands, og hytter er en viktig del av folkesjela. Hytter er ikke luksus, men en del av livet for folk flest. Hyttefolkets interesser representeres av to landsomfattende interesseorganisasjoner, Norges Hytteforbund og Norsk Hyttelag.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Ikke lad elbilen på hytta!27.9.2022 07:50:00 CEST | Pressemelding
Har du kjøpt deg elbil med rekkevidde som tar deg helt til hytta? Du bruker kanskje å lade litt på hytta før hjemreisen. Det bør du trolig slutte med, og det gjelder uansett om du bruker nødlader eller har egen ladeboks. Om du holder til i Sør-Norge, er det nemlig stor forskjell på å lade hjemme og på hytta.
Norsk Hyttelag og Norges Hytteforbund slår seg sammen!22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Det er to solide interesseorganisasjoner som nå har bestemt seg for å forene krefter. Hver for seg har de to organisasjonene kjempet for hytteeiernes interesser, men de siste årene har utfordringene blitt større og behovet for en stor og samlende organisasjon enda tydeligere.
Stadig flere hytter i strandsonen til tross for byggeforbud20.9.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra SSB viser at mange søknader om bygging i hundremetersbeltet i strandsonen blir innvilget: I 2021 ble 1398 søknader om nye bygninger i strandsonen innvilget. Dette tilsvarer en økning på 53 % sammenlignet med 2020. Blant byggene som ble reist i strandsonen mellom 2020 og 2021, var 448 av disse nye hytter.
Tokke kåret til Årets hyttekommune 202230.8.2022 14:18:06 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2022 går hederen til Tokke i Telemark. Tokke har gjennom flere år vist at de ønsker å være en attraktiv kommune for hyttefolket, og de har også valgt å likebehandle hytteeiere og kommunens øvrige innbyggere. – Dermed var det aldri noen tvil om hvor årets pris skulle havne, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.
Økt støtte til solceller: Gjør hytta grønnere i påsken7.4.2022 08:40:00 CEST | Pressemelding
I februar lanserte Enova flere nye støttetiltak. Et av tiltakene gjør det mulig for enda flere å produsere sin egen grønne strøm med solceller på hytta!